Rapala Düğümünün Yapılış Aşamaları ve Kullanımı :

Rapala düğümü, herkesin bildiği 360°C halka düğümün atılmasıyla başlar.


Misinanın uç kısmı düğümün atılacağı olta kancası veya rapalanın halkasından geçirilir. Bu aşamada düğümün halka kısmı sol el ile yukarıda duracak şekilde düğüm üzerinden tutulur.

Misinanın olta kancasından geçirilen ucu yeni bir çembersel hareketle ilk halkadan geçirilir.

Misina, ilk halkanın diğer ucundaki ana beden üzerinde iki tur döndürülür.


Misinanın ucu tekrar ilk çemberin arasından geçirilir. Bunu yaptığımızda ilk çemberin yanında bir çember halka daha oluşur.


Misina ucu hareketine aynı şekilde devam ederek son oluşan çember halkanın içinden geçirilir. Bu rapala düğümünün son hareketidir. Bu aşamadan sonra rapala düğümü istenilen ayara getirilir. Son aşamada misina tükürükleyip sıkıştırılır.



Sıkma işlemi kancadan sıkıca tutup ana bedeni çekerek yapılır. Bu aşamada güç kullanmak düğümün oturmasını ve sağlam yapılıp yapılmadığını belirler. Eğer bir hata yapıldıysa misina kopacaktır. Eğer düğüm doğru yapıldıysa düğüm kopmayacaktır. Bu şekilde yapılan rapala düğümü bilinen bütün düğümlerden daha sağlam ve kullanışlıdır. Şimdiye kadar yaptığımız denemelerde misinaya en az zarar veren düğümün rapala düğümü olduğunu tespit ettik.


Rapala Düğümü Nerelerde Kullanılabilir
- Yüzey ve dip sırtısı yaptığımız bütün rapalaları bağlarken,
- Akya oltasında kancadan kurşuna kadar uzanan beden misinası üzerinde her bağlantı yerinde,
- Büyük balık avı için hazırladığımız takımlarda sert darbelere maruz kalacak her yerde
rapala düğümü kullanırız.
Büyük balığın kancaya takıldı en yakında bulunan bütün düğümlerde kullanılmalıdır. Büyük balık öylesi güçlü kafa vuruşu yapar ki, misina üzerinde oluşan rezonans kapalı düğümlerin açılmasına sebep olur. Oysa rezonans, rapala düğümünün halkası içinde yok olup gideceğinden düğüme bir etkisi olmaz. Böylece rezonans yüzünden düğüm açılması sorunu bertaraf edilmiş olur.
Rapala Düğümü Rapalada Neden Kullanılır
Kapalı düğümler rapalanın hareketini kısıtlar. Rapala rahat hareket edemeyince avcılık özelliği azalır. Halka düğüm olan rapala düğümü rapalanın hareketini kısıtlamaz. Bu sayede rapalanın avcılığında bir azalma olmaz.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/MDhSr1SELMc