Rapala ile Sinarit Avı :
Rapala kullanarak Sinarit avı yapmak istiyorsak, dip rapalası tercih ederiz. Dip rapalasını sığ bölgelerde ağırlık kullanmadan çekerek av yapmak mümkündür. Dip rapalası, uzun metal veya plastik gagasının şekline ve büyüklüğüne bağlı olarak 4 – 10 m arası derinliklere dalabilmektedir. Bu derinliklerde balık avı yapmayı düşünüyorsak, ağırlık kullanmadan sırtı çekilebilir. Daha derin sularda av yapmak istediğimizde, inmeyi düşündüğümüz derinliğe göre ağırlık seçiminde bulunabiliriz. Ayrıca ağırlık yerine, daldırıcı aparatlar da kullanılabilir.
Rapala ile Sırtı Çekme Tekniği
Rapalayı istenen derinliğe indirmede temel belirleyici, ağırlıklardan çok teknenin hızıdır. Özellikle, düşük hızlarda balık avı yapmayı planlıyorsak, ağırlık miktarını azaltıp hızı düşürerek ve bazen de durarak takımın istediğimiz derinliklere inmesini sağlayabiliriz.
Rapala istenilen derinliğe, salınımlar yaparak inerken balığı cezbedebildiği gibi, derindeyken yol vererek hızlanıldığında kaçan yaralı balık imajı vererek de cezbedebilmektedir. Yavaşlayıp hızlanma taktiğinin yanı sıra, oltayı belli dönemlerde hafifçe sallayarak da balığı kıskandırabiliriz. Rapalanın ekstra salınımları kaçan yaralı balık imajı verdiğinde çok başarılı sonuçlar verebilir. Bu sallama işini belli dönemlerde yapıp, belli dönemlerde yapmadan çekmeyi de denemeliyiz.
Değişen Şartlara Uygun Yöntem Seçimi
Balık avında, bir yöntem konusunda çok fazla ısrarcı olmak doğru değildir. Bir gün çok başarılı olan bir yöntem, diğer bir gün başarılı olmayabilir. Sabit fikirler, balık avı verimini düşürücüdür. Bunun sebebi, av meramızdaki balığın, göç sebebiyle, belli dönemlerde değişmesidir. Bilinenin aksine meralarda sürekli bir sirkülasyon vardır. Bu sirkülasyon, balık davranışlarının değişmesi anlamına gelir.
Sinarit avında rapala, dip zemine ne kadar yakın olursa, başarı ihtimali o kadar artar. Dip zemine yakın çekmenin yolu, merayı çok iyi bilmeyi gerektirir. Dip sırtısı yapmanın en büyük zorluğu, zemine takılmalardır. Takılmaları önlemek için dip sonarı işe yarayabilir. Bir yöntemde, merayı önce üstten taramak ve kademeli olarak rapala derinliğini arttırmaktır. Rapalanın takıldığı yerleri tespit edip, ya oralardan biraz hızlı geçerek rapalanın seviyesini yükseltmek, ya da açığına çıkarak etrafından dolaşmak gerekir. Her iki durum da, av verimini arttırıcıdır.
Rapala ile Sinarit Avı: https://youtu.be/MR38Iuo6DTs
Tebrikler. Sizce 20 metrelerde rapala ile 2-3 knot hızla dolaşırken kaç gram ağırlık kullanmalı? 2 Kg diyenler var. Bu ağırlık çok değil mi? 150 gr kursun 3 knot ile gezerken Uskumru geldi. “Demek ki ağırlık az gelmiş” diye düşünüyorum.
Sevgiler
20 m nerede olmak istediğine bağlı. Farz edelim dipten 1 m yukarıda olacak şekilde dolaşmak istiyorsun. Yani rapala 19 m dolaşacak. Bu durumda 60 m misina saldığını düşünelim. 300 – 400 gr ağırlık kullandın. Dibe hangi hızla gittiğinde dokunduğuna bakabilirsin. Dibe en yavaş hızla gittiğinde bile dokunmuyorsa kurşun ilave etmelisin. Dokunuyorsa kurşun eksilttirsin. Tabii tekne hızını etkileyen dış etkenleri de hesaba katmak gerekir. Bu etkiyi motoru boşa alarak veya hızlanarak dengeleyebilirsin. Dip sırtısı devamlı bir şekilde hesaplama yapma işidir.
Ağır kurşun tavsiye edenlerin mantığı şöyle çalışıyor olabilir. 20 m derinlikte çekerken takımı 15 m derinliğe ağır kurşunla sabitleyelim. Sonra daları 4,2 m olan rapalayı kullanarak 19 m den çekelim. Ama bu durumda motor sesinin balık üzerindeki etkisini hesaplamak lazım. Bu sistem derin sularda daha çok işe yarar. Sığ sular için çok uygun değildir. Bu yöntemi kullanan hazır sistemler de var.
maşallah çok güzel