RAPALA KULLANIMINDA DIKKAT EDILMESI GEREKEN HUSUSLAR

Rapala Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar :

RAPALA KULLANIMINDA DIKKAT EDILMESI GEREKEN HUSUSLAR

Büyük balık avı yapmak için yem balığı avı yaparız. Yem balığı avında genellikle 5 – 7 cm rapala kullanırız. Büyük balığın bol olduğu meralarda veya taş balığı avında rapala kullanmayı tercih ederiz. Yem balığı avı yaparken 5 – 7 cm rapalayı yüzey sırtı çekerek kullanırız. Büyük balık avı yaparken 9 – 14 cm dip rapalalarını dip sırtısı çekerek kullanırız. Dip sırtısı yaparken rapalaları taşları sürtecek kadar dibe indiririz. Dip sırtısında rapala ne kadar taşlara yakın çekilirse av yapma şansı o kadar artar. Dip sırtısında rapalaların her zaman takılma ihtimali vardır. Dip sırtısında, dibe takılma riskini göze almadan balık avlama ihtimalini arttırmak pek mümkün değildir.

RAPALA KULLANIMINDA DIKKAT EDILMESI GEREKEN HUSUSLAR

Bu kısa açıklamadan sonra rapala alırken, kullanırken ve kullandıktan sonra dikkat edilmesi gereken hususlara gelelim. Şimdi sırayla bunlara değineceğim.

RAPALA KULLANIMINDA DIKKAT EDILMESI GEREKEN HUSUSLAR

Rapala Seçimi

Rapala seçerken iki hususa göre rapala seçeriz. Yem balığı için 5 – 7 cm rapalalar seçeriz. Büyük balık için 9 – 14 cm rapalalar seçeriz. Nadiren biraz daha büyük rapala seçtiğimiz de olur. Ama şimdiye kadar en fazla verim aldığımız rapalalar 9 – 11 cm metal uzun gagalı dip rapalalar oldu. Son yıllarda plastik uzun gagalılar denge ve derinlik konusunda oldukça iyi duruma geldi. Metal gagalıların pabucunu dama atacak durumdalar.

Yem balığı ve büyük balık için rapala seçerken daha önceki deneyimlerimizi göz önünde bulundururuz. Ama o kadar cazibeli rapalalar piyasaya girmeye başladı ki, bazen duygular ve hissiyat tecrübenin önüne geçtiği de olur. Benim kişisel bir tecrübem de, bir rapalanın iş yapacağına ne kadar inanırsam ve o rapalayı inanarak kullanırsam o rapala mutlaka iş yapar. Tabii bu benim kişisel yaklaşımım. Bunu yeni başlayacak birine asla tavsiye etmem. Herkese tavsiyem; alabildiğiniz kadar çok çeşitli rapalanız olsun. Av esnasında iş yapmadıkça değiştirerek kullanın. Biz özellikle son yıllarda yem balığı avında bu yöntemi çok fazla uyguluyoruz. Bir rapalanın verimi bazen 2 – 3 gün içinde bile farklılık gösterebiliyor. Ama ben yalnız ava çıktığımda hangi rapalaya inanıyorsam onu kullanıyorum.

RAPALA KULLANIMINDA DIKKAT EDILMESI GEREKEN HUSUSLAR

Kullanmaya Hazırlanırken Rapalanın Kontrolü

Rapalayı kullanırken suya bırakmadan önce rapalayı genel olarak kontrol ederim. Özellikle kancalarda pas var mı diye bakarım. Kancalar paslanmaya yüz tutmuşsa mutlaka yenisi ile değiştiririm. Paslı kancalar av verimini çok ciddi miktarda düşürür. Halkalara bakarım. Halkalarda bozulma, açılma varsa mutlaka değiştirilmelidir. Rapalanın yüzey kontrolünü de yaptıktan sonra ava başlayabiliriz.

RAPALA KULLANIMINDA DIKKAT EDILMESI GEREKEN HUSUSLAR

Kancalar, değişik boylarda ve kalınlıklarda satılmaktadır. Her zaman kalın olan kancaları kullanırım. Özellikle Ekim ayında 7 cm rapalalara yem balığı avı yaparken veya yem balığını çekerken 10 Kg ve üstü Akyalar atlamaktadır. Bu kadar büyük balıklar ince kancaları kaloma gevşek olsa bile kolayca açabilmektedir. Bu yüzden kalın kanca kullanarak böyle bir avı başarıyla sonuçlandırmak için şansımı arttırmaya çalışırım.

Bazen yem balığı avı zor olur. Bir türlü yem balığı avı yapamayız. Böyle zamanlarda motoru boşa alıp takımdaki kurşun ağırlığı kullanarak takıma dip yaptırırım. Hatta takımı 60 m kadar indirdiğim olur. Sonra çıkrık makineyi sararak ve takıma hareket vermeye çalışarak yukarı çekerim. Bu esnada her türden büyük balık veya yem balığı rapalaya atlayabilir. Özellikle bu yöntemle büyük balık avı yapmak en çok keyif aldığım av yöntemidir. Çünkü böyle bir avı sonuçlandırmak zordur. Her başarı, çok ilham verici çözümleri algılamamın yolunu açar.

RAPALA KULLANIMINDA DIKKAT EDILMESI GEREKEN HUSUSLAR

Rapalanın İlk Kullanımında Denge Kontrolü

Rapalayı suya her bıraktığımda beden misinasını 5 – 10 m kadar salıp dengesini kontrol ederim. Eğer rapala suyun içinde dengeli bir şekilde geliyorsa takımı salmaya başlayabilirim. Eğer rapala dönerek arada bir suyun yüzüne çıkıyorsa, geri çekip dengenin neden bozulduğuna bakarım. Düzeltme şansım varsa hemen düzeltip suya salıp tekrar kontrolünü yapıp takıma salarım. Rapalanın dönmesini hiçbir şekilde engelleyemiyorsam yenisi ile değiştiririm. Dönen rapala ile av yapmaya çalışmam.

Dönen rapala ile ava devam edersem çıkrık makineden saldığım ip misinanın da bir süre sonra gam (döndüğünü) yaptığını görürüm. Bir süre sonra rapalayı bağladığımız beden misinası da gam yaparak kullanılmaz hale gelir. Bu şekilde av yapmak mümkün değildir. Ayrıca bu takım dönerken diğer takımlara takılma potansiyeli çok artar. Diğer düzgün takımları da bozarak av yapmasına engel olur. Bu problemi düzeltmek deniz ortamında, dar alanda çok zordur. Bir sürü malzeme ve vakit kaybına sebep olur. Av yapamamak da cabası olur.

RAPALA KULLANIMINDA DIKKAT EDILMESI GEREKEN HUSUSLAR

Takımı Kontrollü Salmak

Olta takımlarının her zaman kontrollü salınması gerekir. Takımlar asla tekne hızından daha hızlı salınmamalıdır. Kontrolsüz salmak sorunu davet etmekten başka bir şey değildir. Sorunu fark edene kadar geçen zaman kayıp zaman olur. Oysa balık avında geçen her dakika çok önemlidir. Boşa vakit harcamak motivasyonu çok düşürür. Denizde disiplin ve kurallara harfiyen uymak hayatı kolaylaştırır. Günümüzün keyifli ve başarılı geçmesinin yegane yolu disiplindir.

Takılan Rapalanın Kurtarılması

Takılan takımı kurtarmak için takılmanın gerçekleştiği yere kadar tornistan yapılarak gidilir. Neden tornistan diye soranlar olacaktır. Çünkü tekne geri giderken çok hızlı hareket edemez. Bu arada çıkrık makineyi devamlı sararak ip misinayı gergin tutmak mümkün olur. İp misinada oluşacak en ufak boşluk takımın daha fazla zemine takılmasına sebep olur. Hatta ip misina bile taşlara takılabilir. Bu durumda takımı kurtarmak mümkün olmaz. İlk çekiştirdiğimizde ip misina kopar. Oysa takım gergin tutulduğunda sadece takıldığı yerle sınırlı kalır. Tekne takıldığımız yerin üstüne 90° açı ile gelince gerip serbest bırakma hareketleri ile takım takıldığı yerden kurtarılır.

Dip rapalaları pahalı ürünlerdir. Takıldığı yerden kurtarmak için beden misinasının güçlü olması gerekir. Bu yüzden dip rapalalarında 0.70 mm 40 Kg çekeri olan misina kullanırız. 40 Kg çekeri olan beden misinası çekildiğinde en kalın kancanın bile açıp rapalanın kurtulmasını sağlar. Böylece rapala zayiatımız en az düzeye iner. Ayrıca bu kadar güçlü misina taşa giren balıkların taştan çıkarılmasında da çok işe yarar.

Her Balık Çektikten Sonra Kanca, Halka ve Misina Kontrolü

Her balık çektikten sonra ve takımı ilk defa salarken mutlaka kanca, halka ve beden misinasının kontrol edilmesi gerekir. Bu sayede avın verimli geçmesi sağlanırken, malzeme kaybının da önüne geçilmiş olur. Kontrol edilmeden salınan takım yüzünden oltaya takılan balığı ve/veya malzemeyi kaybetmek çok üzücü olabilir. Denizde disiplinli olmak ve kurallara harfiyen uymak çok önemlidir. Denizcilik disiplin ister. Disiplini olmayanın av verimi çok düşük olur. Üstelik yaptığı en başarılı av da bile bir sürü sorun yaşar. Oysa balık avı keyif almak, hoşça vakit geçirmek ve stres atmak için yapılır. Stres yaşamak için değil.

Çıkrık Makineli Olta Kullanım Videosu: https://youtu.be/gZPaJiOwb-0

Rapala Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.