Sabah Kıyıda Avlanan Kalamar Akya Avının Habercisiydi :
Antalya Adrasan’da büyük balık avı için 28 Eylül 2018 sabah turu için rezervasyon yaptık. Menderes beyle sabah saat 06.45 de Adrasan Sahilinin sol tarafında buluşmak üzere randevulaşmıştık.
Biz aynı günün sabahı saat 03.00 da Isparta’dan eşimle yola çıktık. Yol boyunca yakalamayı hayal ettiğimiz Akya avını nasıl yapacağımız hakkında konuştuk. O heyecanla yol bir çabukta bitti. Meteoroloji, balık avı için hava durumu iyi gösteriyordu. O kadar yol yapmamıza rağmen kendimizi iyi hissediyorduk. Büyük balık avının yarattığı adrenalin bizi diri tutuyordu.
Eşimle bugünkü turda büyük balığı avlayacağımıza dair inancımız tamdı. Hatta öğleden sonraki diş hastalarımızın randevularını dahi ona göre planlamıştık. Bu inanç ve heyecanla bir solukta Adrasan’a ulaştık.
Adrasan Sahiline randevu saatinden önce geldik. Heyecanla ufak oltamızı alıp kıyıda at-çek yapmak için kıyıya gittik. Daha güneş doğmamıştı. Sabahın ilk ışıkları yeni fark ediliyordu. Adrasan’da nefis bir hava vardı. Erken gelmiş olmanın avantajı ile kıyıdan at-çek yapmaya başladık. Rapala ile at-çek yaparken kocaman bir kalamar yakaladık. Bu bizim için işaretti.
Büyük Balık Avı Turumuz Başlıyor
Kalamarı yeni çekmiştik ki, Menderes bey geldi. Tam zamanında teknede ava başladık. Yemlik Palamut için önce yüzey sırtısı denilen yöntemle ava başladık. Yemlik Palamutlar ardı ardına oltamıza takıldı. Kısa zamanda üç tane yemlik balık yakaladık. Büyük balık avı yapacağımız yerin yakınına kadar oltaları toplayıp yol aldık. Av bölgesine yaklaşınca son bir canlı yem için olta çektik. Son avladığımız Palamut’u canlı yem olarak kullandık.
Sohbet ve bilgilenme eşliğinde canlı yemi mavi derinliklere bıraktık. Büyük balık avında tekne daha düşük hızda yol almaya başladı. Bu yönteme de yemli dip sırtısı deniyor. Yemli dip sırtısı yaparken o müthiş kaloma sesi denizde yankılanmaya başladı. Kaloma ayarlaması yapması için oltayı hemen Menderes beye verdik. Menderes beyin ustaca manevraları sayesinde kanca balığa geçti. Kaloma ayarı yapıldı ve o müthiş mücadele başladı. Balık çok güçlü basıyor ve müthiş kaloma alıyordu.
Büyük balığın nasıl çektiğini, nasıl mücadele ettiğini anlatmak mümkün değildir. Bu duyguyu ancak yaşayarak öğrenmek gerekir. Yoksa ne kadar anlatılmaya çalışılsa da başkasının bunu kıyaslayamayacağı için anlaması pek mümkün değildir. Ancak teknedekiler sırayla çekerek balığı yorabiliyorlar. Yoksa ilk karşılaşmada kimsenin tek başına böyle bir balıkla mücadele edebilmesi mümkün değildir.
Yaklaşık 20 – 25 dakikalık uğraşıdan sonra balık teknedeydi. O an teknede büyük bir sevinç yaşadık. O sevincimizi anlatabilmek çok zor. Umarım bu işe sevdalı olan herkes bu duyguyu yaşar. İki hafta öncede aynı yerdeydik. İki kez büyük balık vurdu. Ama yakalayamadık. Ama inancımızı hiç kaybetmedik. “Biz bu balığı yakalayacağız” dedik. Şükürler olsun ki, Allah nasip etti. Şimdi yeni av programı peşindeyiz. O yüzden “bu sevda bitmez” diyoruz.
Sevgiyle kalın.
Sabah Kıyıda Avlanan Kalamar Akya Avının Habercisiydi
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/Sx3lDhZ35vU
Tebrikler.
“Kalamarı yem olarak kullanmak nasıl olurdu?” diye düşünmeden geçemedim.
Kalamarı kullanmak kesinlikle güzel olurdu. Ama Kalamar canlı veya en azından taze olmak kaydıyla. Yoksa birazcık kokuyor olsa Balon Balıklarını meraya davet ediyor.
Ayrıca balık avı turu yaparken Kalamar avı zor bir uygulama olur. Çünkü Kalamarın mürekkep püskürtmesi kesinlikle büyük sorun olur. Mürekkeple mi uğraşacağız, büyük balık avıyla mı? Ama yem tutan birileri olsa bizde gidip ondan canlı Kalamar alabilsek çok güzel olurdu. Bu durumda daha değişik avlar da yapabilirdik.
Tebrikler. Şahane bir av. Saat 3 te yola çıkılmasına rağmen uyku nedir bilmeyen bu işe gönül vermiş güzel insanlar.
1. Acaba kalamarı yem yapsaydınız nasıl olurdu diye aklımdan geçirdim. Geçmiş senelerde Menderes Bey’in kalamarlı heyecan dolu bir avı vardı.
2. Bu cümleyi biraz açsak bence güzel olur “Menderes beyin ustaca manevraları sayesinde kanca balığa geçti. “
Kalamarı yemeyi sevdikleri için ben hiç yem yapma teklifinde bulunmadım. Yoksa Kalamarın üzerine yem mi var? Nasıl olsa yem balığı avı sorun olmuyor. Çoğu zaman Adrasan Koyu içinde veya hemen dışında yem işini hallediyoruz. Hatta av yapacağımız yerin yakınına kadar oltaları toplayıp gidiyoruz. Meraya yaklaşırken beş on dakika kadar canlı yem için olta çekip büyük balık avına geçiyoruz.
“Menderes beyin ustaca manevraları” sözüyle arkadaşların kastettiği; canlı yemle av yaparken kalomayı çok gevşek bırakıyoruz. 2 – 4 mil hızla sırtı çekerken kaloma boşalmayacak kadar. Büyük balık genelde canlı yeme kafadan saldırıyor. Ama bazen kuyruktan saldırdığı da oluyor. Nereden saldırdığını kesin olarak bilmek mümkün olmadığı için bir süre, bazen uzun bir süre kalomayı boşaltmasına izin vermek gerekiyor. Sonrasında balığın davranışlarına bakarak kalomayı kademeli olarak sıkıyoruz. Bu işi ben yapıyorum. İşte bu aşamada yapılan işlemler için bu tabiri kullanmışlar.