SIRTI YONTEMI NEDIR CESITLERI VE UYGULANIS SEKILLERI

Sırtı Yöntemi Nedir Çeşitleri Ve Uygulanış Şekilleri :

SIRTI YONTEMI NEDIR CESITLERI VE UYGULANIS SEKILLERI

Sırtı Yöntemi nedir: Tekne hareketliyken olta çekerek balık avı yapma şeklidir. Tekne devamlı hareketli olduğundan daha fazla noktada balıkla karşılaşma olasılığı vardır. Günümüzde sırtı avcılığı genellikle rapala çekerek yapılmaktadır. Ama genel anlamda sırtı yöntemi; canlı yem veya sahte yemin çekilmesi şeklinde izah edilen bir yöntemdir. Önemli olan yemin bir vasıta tarafından sürükleniyor olmasıdır. Sürükleme işlemini her ne ile yaparsanız yapın sırtı yapmış olursunuz.

SIRTI YONTEMI NEDIR CESITLERI VE UYGULANIS SEKILLERI

SIRTI YÖNTEMİ ÇEŞİTLERİ

Yüzey sırtısı

  • Rapalayla yüzey sırtısı
  • Yemle yüzey sırtısı

Dip sırtısı (Trolling)

  • Rapalayla dip sırtısı
  • Yemli dip sırtısı

Yüzey Sırtısı

Rapalayla Yüzey Sırtısı

7 – 10 cm rapalayla, 200 gr – 3 Kg arası balıkların avı yapılabilirken, 9 – 14 cm rapalayla 3 – 10 Kg üstü balıkların avı yapılabilir. Yüzey sırtısı genellikle kıyılarda uygulanan bir yöntemdir. Bununla beraber açık denizde de oldukça verimi av yapılmasını mümkündür.

Rapalayla Yüzey Sırtısında Tekne Hızı Ne Kadardır

  • 4 – 10 m derinliklerde 2 – 4 mil civarı,
  • 10 – 30 m derinliklerde 4 – 7 mil civarı,
  • 100 m üstü derinliklerde ve açık denizde 7 mil üstü hızlardır.

Bahsi geçen hızlar avlanacak balığın avlanma hızı göz önünde bulundurularak değiştirilir. Öncelik, avlanmak istenen balığın avlanma hızıdır.

Örnek vermek gerekirse:

  • Barakuda denizdeki en hızlı ikinci balık olarak anılır. Böyle olmasına rağmen, Barakuda’yı sürü içinden avlayacaksak. Barakuda sürüleri çok yavaş hareket ederek avlanırlar. Ancak avlarına saldırma esnasında çok yüksek hızlara ulaşırlar. Barakuda avında hız 2 – 4 mil arası olmalıdır.
SIRTI YONTEMI NEDIR CESITLERI VE UYGULANIS SEKILLERI
  • Orkinos avı yapmak için 100 m civarı derin yamaçların olduğu yerlerde veya açık denizde dolaşıyorsak, balık çok hız yaparak avlandığı için bizimde çok hızlı olmamız gerekir. Böyle durumlarda hız 10 milin üzerine çıkar.
SIRTI YONTEMI NEDIR CESITLERI VE UYGULANIS SEKILLERI

Yemle Yüzey Sırtısı

Yemle yüzey sırtısı 20 m üstü derinliği olan kıyı şeritlerinde yapılması verimli sonuçlar verir. Özellikle büyük balık avı için bu tür yerler seçilmelidir. Bu yöntem Akdeniz için konuşmak gerekirse ekim ayı ve sonraki aylarda çok başarılı sonuçlar verir. Ayrıca kıyılarda yavaş hızlarla da olumlu sonuçlar almak mümkündür.

SIRTI YONTEMI NEDIR CESITLERI VE UYGULANIS SEKILLERI

DİP SIRTISI YÖNTEMİ

Rapalayla Dip Sırtısı

9 – 14 cm rapala, 7 – 12 kulaç 0,70 mm beden misinası, 4 – 5 adet ortası delikli toplam ağırlığı 250 – 300 gram kurşunla takım oluşturulur. Ya da aynı derinliğe indirme etkisine sahip daldırma kurşunu veya aparatı kullanılabilir.

SIRTI YONTEMI NEDIR CESITLERI VE UYGULANIS SEKILLERI

Bu yöntem 15 – 30 m derinliği olan kıyı şeritlerinde uygulanır. Kıyıya paralel şekilde tekne 2 – 4 mil hızında ilerlerken av yapılır. Bu yöntem çok verimlidir. Tek problemi olta çektiğiniz kıyı şeridindeki dip yapısını çok iyi bilmeniz gerekir. Bu sorunu çözmek için balık bulucu kullanmak mümkündür. Ama oldukça fazla tecrübe ister. Ancak ustalaştıkça kullanılmasında fayda vardır. Takımlar pahalı olduğu için masraflı bir yöntemdir.

Bu yöntemde masrafı en aza indirecek unsur. Takımda kullanılan 0,70 mm beden misinasının 40 Kg olan mukavemet gücüdür. Ayrıca bu misina taşa sürtünmelere karşı dayanıklı olması çok önemlidir. Biz beden olarak 0,70 mm Queen Star misina kullanırız. Yazuri ve Sufix marka misinalar da iş görür.

Beden misinasının 40 Kg çekeri olması, dibe takılmalarda size büyük avantaj sağlar. Bu sayede asılıp çektiğinizde rapalanın kancaları açılıp rapala takıldığı yerden kurtularak yukarı gelir. Her kurtardığınız rapala, misinanın size maliyetini karşılar. Ayrıca bu durum moralinizin bozulmasını engeller. Bu sayede bazı avlarınızı taşlardan kurtarıp alma şansınız da olur.

Yemli Dip Sırtısı

Canlı veya taze yemin rapala şeklinde bağlandığı takım, 5 kulaç 0,90 mm beden misinası ve sonunda 500 – 600 gr kursun ağırlık ile sonlandırılır. 5 Kulaç beden misinasının ortasına çok iyi dönen bir fırdöndü koymakta fayda vardır. Bu fırdöndü balıkla mücadelede gam oluşumunu engeller.

Sırtı Yöntemi Nedir Çeşitleri Ve Uygulanış Şekilleri

Yemli dip sırtısı 40 – 80 m aralığındaki derinliklerde daha verimli av verir. Ama derinlik avlanması düşünülen balığın o an itibariyle bulunduğu derinliğine göre ayarlanması daha doğru olacaktır.

Yemli dip sırtısı takımının dibe inmesi ve dönmeden çekilmesi için 2 – 4 mil hızında çekilmesi doğrudur. Canlı yemleri dibe çok yaklaştırmaya gerek yoktur. Ama taze yem av balığına ne kadar yakın çekilirse o kadar kıskandırıcı olur. Yemli dip sırtısında canlı yem daha avantajlıdır.

Sırtı Yöntemi Nedir Çeşitleri Ve Uygulanış Şekilleri

Bu yöntemde de dip yapısının iyi bilinmesini zorunludur. Yemin dibe dokunmaması çok önemlidir. Yem dibe dokunduğunda otu, çöpü üzerine toplayabilir. Bu takımın cazip olmasını ve av yapması engeller. Yem dibe dokunup takılırsa, yem bozulabilir veya takım kopabilir. Bu durumlar daha kötüdür. Özellikle yem balığını bulmanın zor olduğu dönemlerde avın bitmesi anlamına gelir.

Balık Avında Yöntem Seçimini Belirleyen Temel Unsurlar

Balık avında hangi yöntemin seçileceğini belirleyen temel etken yem balığının bolluğudur. Yem balığının bol olduğu dönemlerde suni yemler – sahte yemler çok fazla iş yapamazlar. Yem bolluğu suni yemlerin verimini düşürücü etkisi vardır. Ama merada balık gerçekten çok bolsa, pratik avlanma yöntemi suni yemle balık avıdır. Suni yem sizi canlı yem arama derdinden kurtarır. Hemen ava başlamanıza olanak sağlar.

Bir merada balık miktarı çok fazla değilse, göçle gelen balıkların geçişi esnasında balık bollaşıyorsa, canı yemle av yapmak bir anlamda zorunluluktur. Eğer bütün uğraşlara rağmen yem bulamıyorsanız veya yeminizi erken kaybetmişseniz, rapalayla av yöntemi bir zorunluluk olarak ava devam etmenizi sağlar. Bu sebeple her iki yöntemi de iyi öğrenip zamana bağlı olarak uygulamakta fayda vardır.

BALIK AVINDA YONTEM SECIMI

Akdeniz bölgesini ele alırsak

Ocak – Temmuz ayları arasında rapala ile yüzey ve/veya dip sırtısı yapmak daha doğrudur. Ağustos – Aralık ayları arasında yemli yüzey ve/veya dip sırtısı yapmak daha doğrudur. Bunu belirleyen yem balığının durumudur. Yem balığının bolluğuna bağlı olarak zaman aralıklarını değiştirmek daha uygun olur.

Büyük Balık Nasıl Çekilirhttps://youtu.be/hLg-sJjptnA

Sırtı Yöntemi Nedir Çeşitleri Ve Uygulanış Şekilleri

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.