Tekneye Kadar Kolayca Gelen Büyük Balıklar Son Anda Mücadeleye Başlar :
Bu balık avı turu öğleden sonrası turuydu. Saat 15.30 da Adrasan Koyunda buluşup tekneye bindik. Armağan, bu balık avı turuna babası ile beraber katılmıştı. Adrasan Sahilinden 300 m açıldıktan sonra, yemlik Palamut için yüzey rapalalarından oluşan oltalarımızı denize bıraktık. Yüzey rapalalarını, yüzeyin 1 – 3 m altından gelerek, Palamutları cezp etmeye çalışırken, biz koyu bir sohbete dalmıştık.
Adrasan Fenerini geçip, Hacivat burnuna doğru ilerlemeye başladığımızda, çevremizde kısmi de olsa, Palamut oynakları vardı. Palamut oynaklarının yakınından, bazen ortasından geçerek Palamut avı yapmaya çalışıyorduk. Arada bir durup oltaları çekerek kontrol edip yeniden salarak, Sulu Adaya doğru yolumuza devam ediyorduk. Hurmayı geçmiş, kıyıdan açılmaya başlayarak, Sulu Adaya doğru yönümüzü verdik.
Hurma ile Sulu Ada arasına geldiğimizde derinlik 70 -80 m yi bulmuştu. Birden Fevzi beyin kaloma hızla boşalmaya başladı. Fevzi beyden oltasını yavaş yavaş sarmasını, kaloma ayarına kat’iyen dokunmamasını ve hiç boşluk vermemesini istedim.
İlk Anda Kalomayı Şiddetle Boşaltan Balık Büyük Olmalıydı
Armağan ile oltalarımızı hızla toplamaya başlamıştık. Biz, bir an evvel oltalarımızı sudan çıkararak, Fevzi beye yardım edebilir pozisyona gelmeye çalışıyorduk. Fevzi bey sakin bir şekilde oltayı sararak balığı tekneye yaklaştırmaya çalışırken, Yazılı Orkinos olduğunu düşündüğümüz balık tekneye doğru yüzüyordu.
Eğer, balık küçük değilse ki, ilk anda çok sert bastığı için küçük bir balık olma ihtimali yoktu. Yazılı Orkinos’un tekneye doğru yüzmesinin atlatıcı bir durum olduğunu fark ettim. Fevzi bey Yazılı Orkinos’u tekneye yaklaştırdığı an oltayı ondan istedim.
Oltayı aldığımda Yazılı Orkinos su üstü yaptı. Balığı çok net bir şekilde görebildim. Balık 3 kg civarı bir Yazılı Orkinos’tu. Daha önceki tecrübelerimden balığın tekne yanında mücadele edeceğini biliyordum. Çok tedbirli bir şekilde Yazılı Orkinos’u yoracak şekilde, teknenin etrafında dönmesine izin verdim. Bunu yapmayıp, tekneye almaya kalksam, bir fırsatını bekleyip en ufak boşluk olduğunda hızla basarak kendini kurtarmayı deneyecekti.
Tekneye Kadar Kolayca Gelen Büyük Balıklar Son Anda Mücadeleye Başlar
Yazılı Orkinos bütün ihtişamıyla teknenin etrafında saat yelkovanı istikametinde dönüyordu. Bazen kısa mesafeli dalmayı deniyor, misina biraz gerilince tekrar yüzeye geliyordu. Sonra tekrar dönmeye devam ediyordu.
Bu şekilde, 5 -10 dakika kadar mücadele ettik. Sonra Yazılı Orkinos yorulmaya başladı. Bu sefer saatin yelkovanının tersi yönde dönmeye başlamıştı. Bu bize balığın verdiği yoruldum işaretiydi.
Artık, kısa mesafeli dalış denemelerinden de vazgeçmeye başlamıştı. Çıkrık makinenin kalomasını gevşettim. Kamış oltayı Armağan’a verdim. Takımı elle çekmeye başladım. Yazılı Orkinos teknenin yanına geldiğinde kuyruğundan tutarak tekneye almaya çalıştım. İlk birkaç denemede elimden kurtulmayı başardı. Dördüncü denemede balığa hakim olarak tekneye aldım.
Tekneye almayı başardığımız Yazılı Orkinos 3,5 kg dı. Fevzi bey, bu Yazılı Orkinos avıyla, Türkiye denizlerinde avladığı en büyük balık avını yapmıştı. Teknede büyük bir sevinç vardı. Hemen fotoğraf makinesini çıkararak önce video sonra balık avının fotoğraflarını çektik.
Büyük Balıkla Mücadele Şekli: https://youtu.be/k8NUCMudNi4