Tut Bırak Yöntemi – Akya Avı :
Akya avı için, ikinci gün sabah turu başlıyor… Bugün büyük balık olarak her ne tutarsak geri bırakmak üzere balık avı turuna çıkıyoruz.
Adrasan Sahiline güneş doğmadan, sabah erkenden buluşup denize açıldık. Deniz, kuzeyden gelen sert rüzgarın etkisiyle, bir gün öncesine nazaran dalgalıydı. Denizin kötüleşmesi ihtimalini göz önünde bulundurarak Pırasalı Ada istikametine gitmeye karar verdik.
Palamut avı için, oltaları henüz denize indirmiştik. Cengiz, “Barakuda’ya bakalım mı?” dedi. Barakuda’ya bakmak için koyun sol tarafında kıyıyı taramaya başladık. Kapıarası’na gelmeden kalomada kısa bir çekişle beraber, oltada çekiştirmeler oldu. Oltayı çektiğimizde, 70 cm civarı bir Barakuda oltadaydı. Cengiz, Barakuda’yı görünce, “birde Lambuka avlaya bilsek” dedi. Adrasan’da Lambuka döneminin 15 Temmuz – 5 Eylül arasında olduğunu, havaların bu sene farklılık göstermesi sonucu, 15 eylül’e kadar Lambuka avı yaptığımızı, artık, Lambuka zamanı olmadığını söyledim. Tabii, denizde bir kural olmadığından, her şeyin kısmet olduğunu belirterek, “inşallah” dedim. Cengiz, dün 30 kg Akya avı yaptığımız için, büyük balık avına doymuştu. Bugünkü avda Barakuda ve Lambuka istiyordu. Barakuda avını yapmıştık. Kısmet olursa, Lambuka avı yapacaktık…
Önce, Adrasan Koyu içinde Palamut avı yaptık. Yedi adet Palamut avladıktan sonra, Akya avı için, Pırasalı Adanın yolunu tuttuk.
Pırasalı Adanın biraz açığına çıkıp, Akya avı için, yemli dip oltalarını hazırlamaya başladık. Yemli dip oltaları hazır olunca, oltaları denize bırakarak, rölanti hızında Akya oltaları ile sırtı çekmeye başladık. Pırasalı Ada civarında bir süre sonra, oltalara Balon Balığı vurmaya başlayınca, buradan ayrılıp, Gemliyik Koyuna doğru ilerlemeye başladık. Gemliyik Koyunda da oltalarımıza bir şekler vurdu. Balon Balığı diye çekip kontrol ettiğimiz oltada Lambuka çıktı. Bugün Cengiz ne dilediyse, onun avını yapıyorduk.
Lambuka avında yemimiz fazla zarar görmediği için yemi değiştirmeden Tuzla Adalarına doğru yolumuza devam ettik. Tuzla Adalarına yaklaşırken oltalarımıza yine Balon Balıkları musallat olmasına rağmen yolumuza devam ettik. Tuzla Adalarının önünü çekerken, Cengiz’in kaloma hızla boşalmaya başladı. Çekiş hızına bakılacak olursa bu bir Akya’ydı. Cengiz Akya ile mücadele başladığında, hemen Elif’in oltayı çekmeye başladık. Elif zorlanınca oltayı ben alıp hemen tekneye topladım. Artık, denizde bize engel olacak bir şey kalmamıştı. Tekneyi taşlardan uzaklaştırmak için rahatça açığa alabilirdik. Cengiz, teknenin yavaş yavaş dışa doğru gitmesi dolayısıyla, balıkla kolay mücadele ettiğinden Akya’nın küçük olduğu kanaatine vardı. Ama geçen zamanda Akya şoktan çıktıkça basmaya başladı. Akya bastıkça Cengiz “Akya küçük değilmiş” demeye başladı.
Dün Akya ile mücadeleyi Elif’e bırakmıştı. Kısa bir süre çektikten sonra Akya’yı tekneye kadar Elif’in çekmesini istemişti. Bugün Akya’yı baştan sona, kendisi çekmek istiyordu. Zaman zaman yorgunluk hat safhaya gelmesine rağmen direndi. Akya’yı teknenin yanına kadar getirdi. Akya teknenin yanına geldiğinde uzanıp tekneye alım ve Cengiz’e uzattım. Cengiz, kancaları Akya’dan çıkarınca birkaç fotoğraf çektirdi. Hemen sonra da, Akya’yı denize indirdik. Tekneyi çalıştırıp rölanti hızında, Akya’nın nefeslenmesi için kafasını denize soktuk. Akya nefeslenince kendiliğinden Cengiz’in elinden ayrılıp mavi derinliklerde dalarak uzaklaşacaktı. Tam düşündüğümüz gibi oldu. Tekne gider vaziyetteyken Akya suda daha rahat nefeslenebildi. Bu şekilde hareketlenerek Cengiz’in elinden ayrılıp dalışa geçti.
Bir TUT BIRAK YÖNTEMİ ile avımızı daha gerçekleştirmiş olduk.
Sürdürülebilir avcılığın ötesinde, Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan her insanın, her gün, balık yeme imkanına kavuşabilmesi için, Tut Bırak Yöntemi ile avcılığın gelişmesi dileğiyle…
Tut Bırak Yöntemi – Akya Avı
Tut Bırak Akya Avı Videosu: https://youtu.be/5fGkjzKsqbo