UFACIK RAPALA INCECIK MISINAYLA DEVASA AKYA AVI

Ufacık Rapala İncecik Misinayla Devasa Akya Avı :

UFACIK RAPALA INCECIK MISINAYLA DEVASA AKYA AVI

Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında Adrasan Koylarında ve çevresinde balık avı bereketli olur. Bu dönemde Akya miktarında da büyük artış olur. Hemen her yerde Akya avları yaparız. Genellikle Ekim ayında da yemlik balık avı yaptığımız oltalara büyük Akyalar atlar. Bu oltalar 7 cm rapala, 4 – 5 kulaç 0,40 mm beden misinası ve son kısmında da 25 – 50 gr kurşun ağırlık olur.

UFACIK RAPALA INCECIK MISINAYLA DEVASA AKYA AVI

Ekim ayıydı. yine yemlik balık avı yaparken ince takımlara büyük Akyalar atlamaya başlamıştı. Bu senenin bir farkı vardı. Bu sene oltalara devasa balıklar atlıyordu. Büyük balık avı turlarımız çok bereketli geçiyordu. Sezon boyunca birçok devasa balık avı yapmıştık.

Ekim ayının son günleriydi. Bugün tur yoktu. Bende yalnız balık avı yapmaya karar verdim. Niyetim uzun zamandır gitmediğim Sulu Ada civarında büyük balık avı yapmaktı. Sabah erkenden büyük bir heyecanla kalkıp hazırlandım. Güneş doğmadan teknedeydim. Yemlik balık için olta çekerek Adrasan Koyundan hareket ettim. Koy içini hızlı bir şekilde geçtim. Adrasan Fenerinin açığında biraz yavaşlayarak yem balığına baktım. İlk yemliği alınca oltaları toplayıp hızlıca Sulu Adaya gittim. Sulu Adada canlı yem için olta çekmeye başladım. Suda iki oltam vardı. Kara ile ada arasını çekerken oltalardan birine yemlik balık atladı.

UFACIK RAPALA INCECIK MISINAYLA DEVASA AKYA AVI

Yemlik Avımız Akya Avına Dönüştü

Hemen büyük balık avına başlamak istiyordum. Tekne hızını 2 mil civarına indirim. Önce diğer oltayı topladım. Bu arada balığın olduğu olta balığın derine dalması ile oldukça dibe inmişti. İçimden “olta bu kadar dibe inmişken Akya atlayabilir” diye geçirdim. Olta bu haliyle, Akya oltasında canlı yemle dip sırtısı yaptığımız takımın pozisyonundaydı. Her an Akya yeme saldırabilirdi. Tam da öyle oldu. Tam oltayı sarmaya başlamışken kaloma şiddetle akmaya başladı. Belli ki, Akya yeme atlamıştı. İçimden “inşallah Akya yemlik balığa hamle yaptığında, yemlik balık düşüp Akya rapalanın birden fazla kancasına takılır” diye geçirdim. Böylece Akya’yı çekmek mümkün olur. Yoksa en ufak zorlanmada kanca açılıp Akya kendini kurtarabilirdi.

UFACIK RAPALA INCECIK MISINAYLA DEVASA AKYA AVI

Akya kalomayı, Beş Adalar istikametinde derin suya doğru boşaltıyordu. Önce Akya’nın gücünü boşa harcaması için kamışın ucunu ipin istikametine doğru tutup kaloma boşalmasını bekledim. Sonra ip fazla kısalınca balığa doğru gitmeye başladım. Çünkü Çıkrık makinede 240 m kadar ip vardı. Balık daha ilk anda bastığında makinedeki ip çok az kalmıştı. Balığın tam üzerine gelene kadar takip ettim. Bunu yaparken de çıkrık makineye olabildiğince çok ip misina sarmaya çalıştım. Bir ara derinliğimiz 80 – 90 m buldu. Bu kadar derinde balık tekrar hızla basarsa mücadele için ip misinaya ihtiyacım olacaktı. Ama sonra balık daha fazla derine gitmeden teknenin altında dönmeye başladı. Bu şekilde bir saatten fazla mücadele ettik.

UFACIK RAPALA INCECIK MISINAYLA DEVASA AKYA AVI

Hava güzeldi. Deniz hiç fena değildi. Oltamda çok büyük bir balık olduğu kesindi. Tahminim 10 Kg üstü bir balık olduğu yönündeydi. Bu yüzden çok fazla zorlamadan mücadeleye devam ediyordum. Hazır oltama büyük bir balık takılmışken vaktimi bu balığı almaya ayırmaya karar verdim. Acele edip balığı kaçırmanın bir anlamı yoktu. Tek endişem bu takımla böyle bir balıkla mücadele etmenin zorluğuydu. En ufak aksilikte balık rahatça kendini kurtarabilirdi. O zaman her şeye yeni baştan başlamak gerekirdi. Oysa bu çok büyük bir zaman kaybı olurdu. Bu yüzden odağımı bu avın mücadelesine yönelttim.

UFACIK RAPALA INCECIK MISINAYLA DEVASA AKYA AVI

On Beş Gün Önce Devasa Akya’yı Teknenin Altından Kaçırdık

Daha on beş gün önce yine benzer bir olay yaşanmıştı. Yine yem balığını çekerken Akya oltaya atlamıştı. Ama o Akya 30 Kg üstü bir balıktı. Tam 5 saat uğraşıp teknenin 10 m altına kadar getirmiştik. Balığı artık aşağıda rahatça görebiliyorduk. Devasa bir balıktı. Ama tam takımı çekerken beden misinası rapalayı bağladığımız yerin 2 – 3 cm üstünden kopmuştu. Meğer rapala 5 saat boyunca balığın ağzındayken misina Akya’nın tutucu dişlerine sürtülüp yıpranmış. Yani 30 Kg üstü balığın sudaki ağırlığını kaldıracak kadar bile gücü kalmamış. 5 Saatlik keyifli mücadele sonrasında balığı gördüğümüz için çok sevinmiştik. Muhtemelen balığı alabilseydik bile geri bırakmak için uğraşacaktık. 5 Saatlik mücadele bizi balık avına doyurmuştu.

Bu mücadelede aynı akıbeti yaşamamak için çok tedbirli davranmak istiyordum. Ama Akya’yı yorabilmek için de elimden geleni yaptım. Aslında ilk başlardaki mücadele zorluğu kalmayınca balığı biraz daha zorlamaya başladım. Tahminime göre balık 10 Kg üstü bir balıksa, mücadele 2 – 3 saat kadar sürecekti.

UFACIK RAPALA INCECIK MISINAYLA DEVASA AKYA AVI

Beklentilerimi Çok Aşan Bir Akya Avı Yapıyorum

Artık balığı daha rahat dipten yükseltmeye başlamıştım. Balık sadece ufak kafa vuruşları yapıp kısa dalışlar yapıyordu. Sonunda teknenin altında gözüktü. Gözüktüğü gibi de teknenin biraz açığında su yüzü yaptı. Balık resmen şişmişti. Hareket edecek hali kalmamıştı. Bu mücadele şekli onu ölesiye yormuştu. Mücadele bir buçuk saat kadar sürmüştü.

Balığı tekneye aldığımda 18 Kg civarı bir balık olduğunu gördüğümde gözlerime inanamadım. Bu kadar büyük balığı, bu takımla, bu kadar kısa sürede çekebileceğimi birisi söylese inanmazdım. “Böyle bir şey mümkün olmaz” derdim. Daha 15 gün önce yaşadığımız mücadeleyi örnek gösterip bunun olamayacağını anlatmaya çalışırdım.

Rapalayı Bu Hale Nasıl Getirmişiz

Neden sonra rapalayı balıktan çıkardığımda bir daha şaşkınlık yaşadım. Meğer balığı gerçekten düşündüğümden daha fazla zorlamışım. Rapaladaki bütün kancalar balığa geçmişti. Kancalar o kanca boyutunun en kalınlarıydı. Böyle bir av ihtimaline karşı rapalaya kalın kanca takmıştım. Bir kanca dışında 5 kanca da açılmıştı. Balığın en güçlü kafa vuruş darbelerinin merkez noktası kancalar olmuş. Eğer misina olsaydı, daha ilk anda kopardı. Kalomanın gevşek olması ve balığa her bastığında yol vermem misinayı korumuştu. Ama kancalar kafa darbelerinin odak noktasında kalınca ciddi hasar görmüş.

Öz Eleştiri

Bu mücadele için çıkardığım sonuç; kanca seçimim çok doğruydu. Şansıma kancaların hepsi balığa geçmişti. Ama balığı gereğinden fazla zorlamıştım. Bir daha sefere balığı daha az zorlamaya çalışmalıyım. Ama her şeye rağmen bu tür avlar çok öğretici avlar olmaya devam ediyorlar. Yoksa güçlü takımlar ile yapılan avlarda balığın çok fazla şansı olmuyor. Asıl değerli avlar bu tür avlar oluyor. Bu tür avları yapmayı çok değerli buluyorum ve çok seviyorum. Tek üzüldüğüm nokta bu tür avlarda balığı geri bırakma şansımız olmuyor. Çünkü balığı tekneye yaklaştırdığımızda işi bitmiş oluyor.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/a22TEipLGtk

Ufacık Rapala İncecik Misinayla Devasa Akya Avı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

UFACIK RAPALA INCECIK MISINAYLA DEVASA AKYA AVI için 2 cevap

  1. Murat Atasal der ki:

    Tebrikler Menderes Abi. Şahane bir av olmuş. Rapaladaki kancayı değiştirmişsiniz sanırım. Kaç numara kanca kullandınız? Ve hangi markayı tercih ediyorsunuz? Selamlar.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Rapalanın üzerinde gelen kancanın daha kalın olanını kullandım. Genellikle VMC markasının üçlü kancaları üç kalınlık seviyesinde yapılıyor. Benim burada kullandığım en kalın olanıydı. Ama şu an kod numarasını hatırlamıyorum.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.