Ufak Balığın Yaşama ve Büyüme Hakkına saygı duymak :
Balığımızı çoğaltabilmenin tek yolu budur. Balıkçılık sorunlarımızın çözebilmenin temel yolu budur. Balıkçılıktan en fazla verim almanın yolu budur. Milli gelirimizi arttırmanın temel yolu budur. Herkese balık sağlayabilmenin temel yolu budur. Balıkçılık turizmiyle ülkemizi zenginleştirmenin temel yolu budur.
Ufak olan her canlıyı yaşatmak her olgun bireyin temel görevidir. Ekonomik verimlilik, yaşamın devamı, sağlıklı çevre, daha fazla verim ve sonuçta en fazla refah bu yolla sağlanabilir. Ekonomik verimlilik ufakların olgun hale getirilmesini zorunlu kılar.

Anne çocuğunu büyütmek için nasıl çaba harcar? Onun büyümesi için hayatını bile vermeye razıdır. Bütün imkanlarını, hayatının önemli bir kısmını bu işe harcar. Aynı şekilde bir üretici de ürününü en üst olgunluğa eriştirmek, en üst verimi sağlamak için gecesini gündüzüne katar. İşe bu şekilde en fazla verim elde edilir. Olgun bireyler ve kaliteli ürünler elde edilir.

Üretim Yapmadan Hasat Yapılabilen Tek Yer Denizdir
Balık avından herkesin faydalanabilmesi için ufak balıkların büyümesine izin vermek gerekir. Üstelik bunun için çok fazla şey yapmaya da gerek yoktur. Hatta gölge etmemek en doğrusudur. Balıklar doğal ortamlarında rahatsız edilmediğinde hızlı bir şekilde büyürler. Büyüme ne kadar hızlı olursa çoğalma da o kadar hızlı olur.

Balıklar hızlı çoğaldığında meranın hızla çoğalan balıklara yeterli gelebilmesi için belli düzeyde hasat edilmesi gerekir. Bu hasat balıkların çoğalma miktarını etkilemeyecek düzeyde olmalıdır. Ya da bunun başka bir ölçütü, yiyeceğimiz kadarını hasat etmektir. Bu durumda fazla olanlar başka meralara dağılır. Böylece daha geniş bir alanda balık çoğalması gözlenmeye başlar. Bu yöntemle her yerde balığın çoğaltılması ve büyümesini sağlamak mümkün olur.

Olgunlaşmamış Ürünü Hasat Eden İflas Etmeye Mahkumdur
Profesyonel balıkçılık camiamızın durumu budur. Artık denizlerimizde balık, aşır avlanarak rahatsız edildiği için gelmemektedir. Büyük balıklarda ufakların bol olduğu meraları tercih etmektedir. Bu durumda profesyonel balıkçılığın geleceği zor gözükmektedir. Ayrıca bilinçlenen amatör balıkçılığın profesyonel balıkçılık üzerindeki baskısı da artmaktadır. Toplumun geniş kesiminde özellikle Trol Teknelerine karşı büyük bir tepki vardır. Deniz dibini tarayarak yuvaları ve dip zemini bozduğu için tepki büyümektedir. Ayrıca bu avcılık şeklinde tarihi kalıntılar da tahrip edilmektedir. Avlanan balığın çok büyük bir kısmı istenen balık olmadığı için denize atılmaktadır. Bu balık stoklarının azalmasına sebep olmaktadır.

Profesyonel balıkçılığın azalan balık karşısında para kazanıp işini sürdürebilme imkanları azalmaktadır. Bu durumu “bindiğin dalı kendi elinle kesmek” olarak tanımlamak zor olmasa gerek. Bu gidişle sonuç maalesef ki iflas olacaktır. Bu durumu değiştirmenin en doğru yolu profesyonel balıkçılığın büyük balık avına yönelmesidir.

Ufak Balıklar Büyük Balıkların Yemidir
Ufak balık avından vazgeçtiğimizde balığın büyümesine ve çoğalmasına katkı sağlarız. Bunu yaptığımızda büyük balıkların meralara yaklaşmasını sağlarız. Bu durumda büyük balık avı yapma şansımız olur. Büyük balık avı yaparak daha büyük kitleleri doyurma imkanı buluruz. Büyük balık avı aynı zamanda ufak balıkların korunmasına da katkı sağlar. Böylece bir süre sonra boylar arasındaki homojenlik gerçekleşir. Boylar arası homojenlik gerçekleştiğinde bizim av yapmamız kolaylaşırken, istediğimiz balığın avını seçme şansımız ortaya çıkar. Bu arada büyük balıklar ufak balıklardan ziyade daha olgun bireylere yönelir. Böylece doğal denge sağlanmış olur.

Ufak Balığın Yaşama ve Büyüme Hakkına saygı duymak
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/2chKWtiPnQE
Hem balık avı yapıp, hem de balığı çoğaltmanın bir yolu var mıdır?
Evet vardır. “Allah yiyin için, israf etmeyin” der. Cevap budur. Her avcı sadece yiyeceği kadar avlanırsa balığı tüketmez. Oltasına takılan balığı, yemeyi istemediği veya küçük olan balığı geri bırakırsa bu sefer balığın çoğalmasına katkı sağlamış olur. Çünkü, denize bırakılan bir balık bile çok şeyi değiştirir.
Deneme