Umudunu Kesmeyeni Balık Dönüş Yolunda Bekler :

Bu durum Yaradanın insanı sınaması gibidir. İnançlı insan hedefinden asla vazgeçmez. Balık avı da böyledir. Son ana kadar balığın gelmesini beklersin, son anda oltayı kıyıya yanaştığın için mecburen toplarsın. Yoksa “bu kadar uğraştım. Bugün balık yokmuş” diye avın orta yerinde oltayı toplamazsın. Avın orta yerinde olta toplamak pes etmektir. Hayat pes edenin yüzüne hiç gülmez. Mücadeleyi sona kadar sürdüren ise her zaman kazanan olur. Pes etmeyenin her yenilgisi, kazanmaya giden yolun açılmasını sağlar. Deli Petro ne demiş “kaybede, kaybede yenmeyi öğreneceğim”.

Her kaçırdığımız balık, bütün bildiklerimizi yeniden gözden geçirme fırsatı verir. Bu sayede hataları tespit edip bunlara çözümler bularak kendimizi geliştirebiliriz. Pes edenin bu aşamaları yaşama şansı olmaz.

Balık Avında Sabırlı Olmak Şarttır
Bir işi başaracağına inanan insanların ortak noktası sabırlı olmalarıdır. Hiç bir iş yeterli seviyeye ulaşmadan başarılamaz. Her işin belli zorlukları ve aşılması gereken aşamaları vardır. Yaşanan zorluklar zaman içinde edinilen bilgi ve tecrübe ile aşılabilir. Bu zaman sürecinde edinilen bilgi ve tecrübeyi zorunlu bir eğitim süreci olarak düşünmeliyiz. Bu eğitim süreci layıkıyla geçilmeden karşılaşılacak rutin bir problem bile devasa zorluk gibi algılanır.

Balık avında da böyledir. Bir avcı ilk çıktığı avda oltasına büyük balık gelse ve kaloma bilgisinden yoksun olsa ne olur? En iyi ihtimalle balığı kaçırır. Kötü ihtimalle balık oltayı elinden alıp gider. Bu adamın ruh hali nasıl olur? Doğal olarak bu işi yapamayacağını düşünür. Çünkü daha kaloma kullanımını bile bilmiyordur. Balık büyüdükçe kaloma bilgisinin, malzeme kalitesi ve tekne kullanımının önemi ortaya çıkmaya başlar. Her değişik türün mücadele şekli farklıdır. Balık oltaya takıldığında türünün ne olduğunu doğru tahmin etmek gerekir. Yoksa doğru mücadele stratejisini belirlemek mümkün olmaz. Kısaca balık avında öğrenilebileceklerin bir sınırı yoktur. Öğrendikçe, ne kadar az şey bildiğimizi fark ederiz. Yani, eğitim cehaletimizin boyutunu anlamamızı sağlar.

Zamanı Doğru Değerlendirmek
Balıklar sabah ve akşam saatlerinde beslenirler. Balık avı için doğru zamanlar da sabah güneş doğarken ve akşam güneş batarkendir. Balık avında en verimli zamanlar bu zaman dilimidir. Bu zaman dilimlerini kaçırmamaya özen göstermek gerekir.

Sabah güneş doğarken denize açılan avcı kolayca yem balığı avına yapma şansına sahiptir. Yem balığını ne kadar erken avlarsak büyük balık avı için o kadar fazla zaman kalır. Erkenden suya salınan canlı yemle büyük balık da sabahın erken saatlerinde avlanabilir. Böylece erkenden avımız yapıp dönme şansımız olur. Ama bazen yemi erkenden almamıza rağmen büyük balık avını yapamayabiliriz. Saatler ilerleyip güneş yükseldikçe umutlar azalmaya başlar. Bu aşamada en önemli şey umudumuzu yitirmemektir. Kıyıya yanaşıp oltayı mecburen toplamak zorunda kalana kadar asla vazgeçmemek gerekir.

Son Ana Kadar Vazgeçmemek Gerektiğine Bir Örnek
Bir arkadaşımız ile on birinci turdayız. Arkadaşımız soruyor “ abi ben Nazım abi ile tura geldiğimde bir sürü balık yakaladık. Neden tek başıma geldiğimde büyük balık avı yapamıyoruz”. Ona verdiğim cevap şu oldu. “Seninle çıktığımız on bir turda balık avı dışında pek çok konu konuştuk. Ama neredeyse hiç balık avı konuşmadık. Yani tur boyunca balık avına odaklı değiliz. Balık avına odaklı olmadan, balığı avlamayı gerçekten istemeden balık avlayamayız”. Arkadaşımız biraz düşünüp “ben seni anladım. Bir daha ki tura balık avına odaklı olarak geleceğim” dedi. Öylede yaptı.

Onikinci tura çıkarken arkadaşımız yanında bir kaç arkadaş ile tura geldi. Tur boyunca da “bugün büyük balık yakalayacağız” dedi. Artık akşam olmuştu. Adrasan Koyunda son 100 – 150 m bir alanı çekip oltaları toplayıp dönüşe geçecektik. Zaten hava da kararmak üzereydi. Arkadaş hala “bugün büyük balık yakalayacağız” diyordu. Büyük balık 100 – 150 m. meranın yarısına geldiğimizde kalomayı boşaltmaya başlamıştı. Son ana kadar balığı istemesinin ödülünü almıştı. Buna benzer ne kadar çok av yaşadık. “Sabrın sonu selamettir” sözünü ne kadar çok ispatladık.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/h1GR9bB7mr4