Yarım Palamutla Akya Avı Yapmak Mümkünmüş :
1 Haziran 2019 Cumartesi sabahı saat 06.00 da Adrasan Sahilinde Menderes bey ile buluştuk. Amacımız Akya avı yapmaktı. Sabahın ilk ışıklarında Adrasan’ın mavi derinliklerine açıldık. Yemlik Palamut avı için oltaları Adrasan’ın mavi derinliklerine bıraktık.
Sulu Ada İstikametinde Balık Avı
Adrasan Koyundan çıkarak Sulu Ada istikametine yöneldik. Mera yönünde ilerlerken Palamut oynakları görmemize rağmen vuruş alamadık. Menderes bey Palamutları cezbetmek için tekneyi değişik hızlarda kullanarak oltalara değişik aksiyonlar yaptırıyordu. Buna rağmen Palamutlar pek oralı olmuyordu.
Yüzey Sırtısı İle Balon Balığı Avı
Derken 2,5 saat sonra bir tane vuruş aldık. “Tamam” dedik. “Akyanın anahtarı geliyor”. Heyecan ile çok dikkatli bir şekilde balığı çekmeye başladık. Balık tekneye yaklaştığında onun kocaman bir Balon Balığı olduğunu gördük. Yüzey sırtısıyla Balon Balığı yakalamıştık. Daha önceki avlarda yüzey sırtısına Balonlar hiç atlamamıştı. Bu bizim için ilginç bir tecrübe oldu.
Nihayet Yem Balığı Avı
Balon Balığı şokunu üzerimizden atınca hemen tekrar oltaları suya bıraktık. Aynı azimle Palamut için Sulu Adanın etrafında sırtı çekmeye başladık. Derken oltaya bir vuruş daha aldık. Oltayı çekerken oltada sadece bir ağırlık vardı. Ama hiçbir aksiyon yoktu. “Acaba poşet mi, balık mı?” diye birbirimize soruyorduk. Merak içinde oltayı çekmeye devam ettik. Sonunda teknenin kenarına rapalayı solungaçlarına kadar yutmuş pırıl pırıl bir Tombik geldi. Solungaçları zedelendiği için canlı yem yapma şansımız yoktu. Çünkü kısa süre içinde kan kaybından ve yorgunluktan öldü.
Balonlardan Kurtuluş Yok
Bir süre daha canlı yem arayışımız devam etti. Sonra yakaladığımız balığı yem yapma kararı aldık. Akya Oltasını hazırlayıp Akya avına başladık. Merada ilerlerken oltada küçük vuruşlar oldu. Menderes bey bunların Balon Balığı olduğunu söyledi. Hızla oradan uzaklaştık. Daha sonra kontrol için oltayı çektiğimizde Palamut’un yarısının yendiğini gördük. Üstelik üçlü kancaların bağlı olduğu ip misinalar da zedelenmişti. Menderes bey “farklı bir meraya geçelim” dedi.
O meraya vardığımızda yarım Palamut’u iplerini değiştirdiğimiz üçlü kancalar ile suya bıraktık. Yaklaşık 4 dakika sonra güçlü bir vuruş aldık. Kalomanın hızla boşalmasıyla irkilirken, Menderes bey “Akya oltada” dedi.
Belki 1000 den fazla Akya yakalamış olan Menderes beyin o anda bizim ile aynı heyecanı yaşaması enteresandı. Amatör ruhlu çok profesyonel bir kaptan ve her avda ilk kez avlanıyormuş hissini yaşayan biz avcılar iyi bir takım olmuştuk. Menderes beyin ısrarcı tutumu, bilgi ve tecrübeleri sayesinde Akya kısa süre sonra teknedeydi. O an hepimiz çok mutluyduk.
Demek ki yarım Palamutla da Akya avlanabiliyormuş. Teşekkürler Menderes bey. Bir sonraki avda görüşmek dileğiyle…
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/h1GR9bB7mr4