Yazılı Orkinos Avı Sevincini Hep Beraber Yaşadılar :
Büyük Balık Avlamak Kısmet Olacak Mı
Bugün sabah erkenden Adrasan Sahilinde buluştuk. Büyük balık avı için denize açıldık. Hemen 7 cm yüzey rapalalarıyla Palamut’a sırtı çekmeye başladık. Koyu içinde dolaşırken önce benim oltanın kaloması boşalmaya başladı. Tekneyi durdurup oltaları çekmeye başladık. Aklıma “burada Palamut çekiyorsak, mutlaka trofe Akya da olmalı” düşüncesi geçti.
Ben oltayı çekerken, diğer arkadaşlar “bize de geldi” diyordu. Oltaları çektiğimizde iki tane yemlik Palamut geldi. Bende tüylü Palamut çaparisi ve rapaladan oluşan bir takım vardı. Diğer arkadaşların rapalalarında da birer Palamut vardı. Bir anda teknede dört tane yemlik Palamut olmuştu. Artık, Sulu Ada istikametine hızla gidebilirdik.
Sulu Adaya giderken “Lambuka dönemi başlamış olmalı” diye düşünüyordum. Bu düşünceler aklımda dolaşırken, arkadaşlara geçmiş avlardan örnekler anlatıyordum. Arkadaşlardan biri şaşkınlık ve sevinçle “arkamızda bir balık suyun yüzüne atlayıp duruyor” dedi. Hemen tekneyi durdurup “oltalarınızı çekin” dedim. Hemen ekledim “o suyun yüzüne atlayıp duran balık sizin oltada. Kurtulmak amacıyla suyun yüzüne atlayıp duruyor” dedim. Hemen oltayı toplayıp balığı aldık.
Bu konuşmanın üzerinden beş dakika geçmeden tekrar kalomalar boşalmaya başladı. Kaloma sesinden hemen sonra arkadaşlar “teknenin arkasında atlayan balıklar var”demeye başlamıştı. Tekneyi durdurup Lambuka’ları çekmeye başladık. Lambukalar atlayıp zıplamaya devam ederek, tekneye doğru yaklaşıyorlardı. Lambukalar teknenin yanına geldiğinde altımız Lambuka sürüsüyle doldu. Lambuka sürüsünün altımızda dönüp durması çok güzel bir görüntü oluşturuyordu. Deniz çok berrak olduğundan Lambuka’ların hareketleri çok rahat izlenebiliyordu.
Yazılı Orkinos Avı Sevincini Hep Beraber Yaşadılar
Lambukalardan sonra Sulu Ada etrafında dolaşırken bir tane de 1 kg Tombik avladık. Tombik avından sonra, Sulu Adanın açığına doğru çıktık. Akya avı için Palamut’u yem yaptığımız, yemli dip oltalarını hazırlamaya başladık.
Yemli dip oltaları hazır olduğunda oltaları denize bıraktık. Sulu Adaya doğru yaklaşmaya başladık. Sulu Adanın boğaz tarafına doğru yönelmeye başladık. Kalomalardan biri hızla boşalmaya başladı. Hemen tekneyi durdurarak oltaları çekmeye başladık. Kalomanın boşaldığı takım başlarda çok çekiyordu. Sonra çekmeye başladığımızda gevşedi ve rahatladı.
Oltaları Toplarken Akya Atladı
“Ne oldu” diye düşünüyorduk. Toplamaya çalıştığımız diğer takımın kaloması şiddetle boşalmaya başladı. Kalomanın boşalma şiddetine ve kamışdaki eğilmeye bakınca, “bu kesin Akya” dedim. Hemen Akya alarmı verdik.
Akya’yı çekerken Ali beyin bir takım tereddütleri olundu. Ali beyin yorulmasını bekleyip, oltayı ben aldım. Beş dakika kadar Akya’yı ben çektim. Akya’nın yeterince yükseldiğine kanaat getirince oltayı sıradaki arkadaşa verdim. Sırayla herkes oltayı çekti.
Akya zaman zaman oldukça sert basışlar yaparak dalmaya çalışıyordu. Güney rüzgarı ve oluşturduğu dalga bizi Sulu Adadan Adrasan istikametine doğru itiyordu. Derinliğimiz arttığı gibi, Sulu Adanın etrafındaki taşlardan da uzaklaşıyorduk.
Bir ara arkadaşların çok zorlandığını görünce oltayı tekrar istedim. Daha ilk asıldığımda oltanın dibe takılmış olduğunu anladım. Akya’yı taştan kurtarma operasyonuna başladık. Akya ne yapıt edip misinayı sıkıştırabileceği bir büyük taş bulmuş ve oraya kadar da dalmıştı.
On dakika süren kurtarma çabaları netice vermedi. Kancaların 2 – 3 m üstünden 0,90 misina taşlara sürte sürte koptu. Kaçırdığımız bu Akya ile 2012 senesinde kaçırdığımız büyük balık sayısı, 20 küsur oldu.
Yazılı Orkinos Avı Sevincini Hep Beraber Yaşadılar
Akşam Suyunun Bereketiyle Karşılaştık
Akya’yı kaçırdıktan sonra yüzey takımlarını denize bırakarak Adrasan yönünde dönüşe başladık. Hurmaya yanaşırken Ali beyin kaloma hızla boşalmaya başladı. Hemen oltaları toplayıp Ali beyin Yazılı Orkinos avını videoya almaya başladık. 3,5 kg civarı bir Yazılı Orkinos avlamıştık.
Kaçan Akya’dan sonra arkadaşlar 3,5 kg Yazılı Orkinos’a şükretmeye başlamışlardı. Hayatlarının en büyük balığını kaçırdıktan sonra, bir başka en büyük balığını tekneye almışlardı. Yazılı Orkinos’ların video ve resimleri çektik. Sonra yüzey rapalalarını denize bırakarak yolumuza devam ettik.
Hacivat Burnunu geçtikten bir süre sonra Ali beyin kaloma yine hızla boşalmaya başladı. Bu da büyük bir Yazılı Orkinosa benziyordu. Ali bey sakin bir şekilde bu balığı da çekti. Bu Yazılı Orkinos da 3 kg civarı bir balıktı. Teknede keyifler iyice yerine gelmişti. Ben sık sık hatırlatmasam kaçan Akya’yı bile unutmaya başlamıştık.
Birbirini Takip Eden Yazılı Orkinos Avı Videosu: https://youtu.be/j0Rb_JfnDBE
Hersey cok güzeldi. Cok teşekkürler…
Ama bir kuzu tutmadan bu isin pesini bırakmayacağız:)
Tekrar görüşmek üzere…
Batur Özdemir
Teşekkürler. İnşallah, bir daha seferki turda güzel bir Akya avı yapmak kısmet olur.