Yedi Sene Süren Akya Avı Hasreti Son Buldu :
Ufak balık avına doyan ve artık büyük balık avı yapmak isteyen arkadaşımız büyük balık avı için pek çok yerde balık avı turlarına katılmıştı. Bizim yoğunluğumuzdan dolayı bir türlü bizden rezervasyon alıp tura çıkamayınca, Adrasan’da balıkçı arkadaşlarla birçok tura çıkmıştı. Ama büyük balık avı yapmak bir türlü kısmet olmamıştı.
Bu sene bizi aradığında kısmet o ya, boş günler bulmak kısmet oldu. İki yarım gün rezervasyonu yaptırdı. İlk tura oğlu ile geldi. Bu turda birkaç tane 2 -3 Kg Yazılı Orkinos avı ve Lambuka avı yaptık. Yazılı Orkinoslar yumurtalı olduğu için, Lambukalar küçük ve tercih edilmediği için geri saldık. Yemlik balık avı mümkün olmayınca büyük balık avı için dip rapalası çektik.
İkinci tura eşiyle geldi. O turda da avladığımız Yazılı Orkinosları geri saldık. Avladığımız yemlik balığı da Balon Balıkları yedi. İki yarım günlük turun sonunda büyük balık avı yine kısmet olmadı. Murat bey “abi boş günün varsa, önümüzdeki günlerde seninle bir tam günlük tur yapalım” dedi. Bir gün sonra tam gün boşluk vardı. O güne rezervasyon yaptık.
Sabah erkenden denize açıldık. Koy içinde biraz ufak da olsa yemlik balıklar vardı. Biraz daha büyük yumurtalı balık kullanmaktansa, biraz daha ufak yemlik balık kullanmanın daha uygun olacağını düşünerek, üç tane yemlik avladıktan sonra Pırasalı Ada istikametine gittik.
Akya Oltası Hazırlanınca Büyük Balık Avı Başlar
Pırasalı Adanın açığında Akya oltasını hazırladık. Oltayı mavi derinliklere bırakarak Akya avına başladık. Oltada ilk hareketlenme Pırasalı Adanın boğaz kısmında oldu. Oltada belli Balon Balığı vardı. Oltayı çekip Balon balığını geri saldık. Akya oltasındaki yemi tazeledik. Yarasa mağarasının açığında kaloma gerilmeye başladı. Yemi kontrol için oltayı çekerken kaloma akmaya başladı. Oltayı çektiğimizde oltada 4 Kg üstü bir Yazılı Orkinos vardı. Hiç düşünmeden o balığı da geri saldık.
“Allah’ın hakkı üçtür” diyerek son yemi oltaya taktık. Olta mavi derinliklerdeki yerini aldığında son umudumuzdu. Çok geçmeden kaloma şiddetle boşaldı. Yedi yıldır beklenen Akya oltadaydı. “Bu gelen Akya” dediğimde arkadaşın sevincine diyecek yoktu. 15 dakikalık mücadeleden sonra Akya teknedeydi. Artık hasret bitmişti.
Havanın İyi Olduğu Gün Akya Avı Yaptılar: https://youtu.be/LjNwwRQuchU
Ağabeyim Sinarit ve büyük balıklar için taktik geliştirelim. Ne yapabiliriz?
Sinarit için de, diğer büyük balıklar için de en doğru yöntem canlı yemle balık avı yapmaya çalışmak. Eğer canlı yemi değerlendirme şansımız olmazsa eski yöntemle ava devam ederiz. Ama canlı yem avını çeşitlendirerek Sinarit ve diğer büyük balıkların avını yapmak mümkün olacaktır. Ayrıca yemli dip sarkıtmasıyla daha derin sularda av yapmak da mümkün olabilir. Bu yöntemlerle ilgili pek çok deneme yapmak gerekiyor. Vakit buldukça bu denemeleri yapacağım.
Merhabalar bu balığı tuttuğum da çok mutlu olmuştum. İlk büyük balığımdı . Artık bizim için Adrasan sadece tatil değil, Menderes kaptan ile Akya avı demekti.
31/08/2017 tarihini sabah turu için Menderes abiyle kararlaştırmıştık . Sabah saat 06.00 da oğlumla yine heyecanla kalktık. Sahilde Menderes beyle buluşup “bismillah” dedik. Adrasan koyuna yemlik Palamut için açıldık.
Çok geçmeden hepimiz birer palamut tuttuk . Tabi birer de kaçırdık . Menderes abi rapala da kancalar da çok iyi durumda dese de kaçtılar. Çünkü nasip değildi. 3 Palamut yem için yeterli deyip Akya için koy dışına yöneldik. Aslında 2 palamut da yem için yeterli. Ama malum Balon Balıkları, yem düşmanları….
Bir oltamız sudaydı. Menderes abi canlı yem yapmak için biraz büyük Palamut istiyordu. Tam avlak meraya vardık ki, benim oltanın kaloması boşaldı. Oltayı çektiğimizde tam istediğimiz gibi bir canlı yemdi.
Menderes kaptan canlı yemli Akya oltasını hazırladı. Bu arada saat 09.00 olmuştu. Süperdik. Çok kısa sürede yemi halletmiştik. Bazen yemlik için balık bulmak 4 – 5 saat sürüyor. Büyük balık avına zaman kalmıyor. Bu arada oğlum Mehmet Nadir çok tedirgindi. Hiç büyük av şansı olmamıştı. Kendini yine şansız hissediyordu. Umutsuzdu.
Neyse, canlı yemli oltayı suya bıraktık. 10 dakika sonra süper bir hızla oltanın kaloması boşalmaya başladı. Makinenin sesi ortalığı sardı. O an ki heyecan anlatılamazdı. Oltayı oğluma verdim. “Sen çek şansını görelim” dedim. Tam 35 dakika çekti. Balık iyi basıyordu. Biz de sabırla mücadele ediyorduk . Sonra “yoruldum baba” dedi. Oltayı ben aldım . Bir yarım saat de ben uğraştıktan sonra Akyamızı tekneye aldık.
10 kg üstünde güzel bir balıktı. Oğluma “geri bırakalım” dedim. Oğlum “ilk avımız, bu kez alalım baba” dedi. “Söz bundan sonra ava çıktığımız il seferde bırakalım” dedi. Eskiden balık yakalamak çok zevkli idi. Şimdi yakaladığın balığı bırakmak çok daha zevkli. Bu duyguyu bize aşıladığı için Menderes beye ne kadar teşekkür etsek azdır. Menderes bey balık avı turlarında ikinci balığı kesin geri bıraktırır. Bizden onun videolarını izleyerek bu güzel duyguya alıştık.
Balığı denize bırakamamak beni üzse de oğlum söz verdiği için balığı yanımıza aldık. Saat 10.00 da avımız kısmetlice bitmiş oldu. Bu arada Menderes beyin sabah çayı mükemmeldi. Kısaca bayram önü çok güzel bir av ve çok güzel bir gün oldu..
Otelde bekleyen kızım Nilsu ve eşim balığı görünce çok mutlu oldular ..
Teşekkürler Adrasan
Teşekkürler Menderes kaptan
Şükürler olsun Allah’ım
Merhabalar,
Küçüklükten köydeki balık yakalama merakı git gide tatlı su, baraj derken denize uzandı. Denizde de en çok Akya(Kuzu) balığı tutmak için çok uğraştım. Alanya, Antalya, Mersin, Silifke, Boğsak’a gittik. Bir türlü nasip olmadı.
7 yıldır da Antalya Adrasan’a tatile gelirim. Burada da bir çok tekne ve kaptanla Akya avı için denize açıldık. Ama bir türlü tutamadık. Her seferinde daha iyi bir kaptan ve kılavuz araştırması içinde balığa çıktım. Bu yıl belki son kez Menderes (Yahşi) kaptanla çıkmayı planladım. Rezervasyon yaptırdıktan sonra beraberce çıktık. Yem için 500/600 gr Palamut tutmamız gerekiyordu. Tuttuklarımız yem olmayacak şekilde büyüktü. Sağ olsun, Menderes kaptanın bilgilendirmesiyle balıkların yumurta zamanı oluğunu öğrendik. Ve 3 tane büyük Palamut (3/4 kg) ve 2 tane 2 kğ Lambuka, 2 tane 5 kğ Yazılı Orkinosu tekrar suya bıraktık. Geri bırakmak tutmaktan daha zevkliydi.
Son turda 3 tane yemlik Palamut aldık. Menderes kaptanın uygun bulduğu yerde ava başladık. İlk vuran balık 4 kğ bir Balon Balığıydı. Yine Akya hayali boşa düşmüştü. İkinci yemi taktık. Çok geçmeden kalamadan ses geldi. Ama yine Akya değil, hırçın bir Yazılı Orkinos’tu. Onu sevdik tekrar geri denize bıraktık. Tek ve en küçük yem kalmıştı. Moralim sıfırdı. İki yem gitmiş tek yem kalmıştı. Akya balığı tutmak hayal olarak kalacak diye inanmaya başladım. Çünkü çok iyi biliyorduk ki, tek yem de olmazsa, yeni yem tutmak için zamanımız yoktu. Balık turu bitiyordu. Bir gün sonra da tatilim bitiyordu. “Kısaca Akya ikinci bir bahara kalacak” diye düşünüyordum. Menderes kaptan beni anlamış olmalı ki, “dur moralini bozma. İki oldu. Ama Allah’ın hakkı üçtür. Üçüncü yemi hele bir takalım” dedi. Ve son yemi takıp oltaya saldık. Kalomayı ayarladık. Aradan 5 dakika geçmeden kaloma çığlık çığlığa boşaldı. Oltanın hareketinden ve sesinden hangi balığın vurduğunu bilen usta kaptan menderes bey, “bu Akya. Hadi çek bakalım” dedi.
Akya vuruşundan önceki ilk vuruşlar kısaydı. Ben heyecanlanırken kaptan buruk bir sesle Balon Balığı demişti. Çektik Balon Balığıydı. İkinci balığı çekerken de “bu Orkinos” demişti. Onunda ne olduğunu çekiş hızından bilmişti. Ben bunları bildiğim için heyecanla üçüncü ve son yemlikte ki Akya’yı çekmeye başladım. Ama hala “acaba” diye, balığı görmediğim için tereddüt içindeydim. Oysa Menderes kaptan çok emin bir şekilde fotoğraf makinesini çıkarıp o anı kaydetmeye başlamıştı. Balık 20 dakikalık güzel bir uğraşıdan sonra su yüzüne çıktı. Evet, bu kocaman bir Akya’ydı.
7 yıldır hayalini kurduğumuz, o güzel balık. Menderes kaptanın dediği gibi, Allah’ın hakkı üçtü. Çok mutlu oldum. İnanılmaz bir balık avıydı. Bilgili, bilinçli ve deniz dostu Menderes kaptana çok teşekkür ettim. Onu tanımak, bu avın mutluluğunun bir parçasıydı… Seni tanımak güzeldi. Çok teşekkür ederim menderes kaptan…
“Allahın hakkı üçtür“. Menderes kaptan, bu sözü hep seninle hatırlayacağım. Tekrar en kısa zamanda görüşmek üzere.
Sana sağlık ve başarılar…
Murat, seni tanımak da çok güzeldi. Hedefini önceden koyup her balıkla ilgilenmediğin ve yumurtalı olan balıkları geri salmak konusunda tereddüt göstermediğin için ben teşekkür ederim. Amacından ayrılmayan ve amacına ulaşmak için yılmadan denemeler yapan her insan eninde, sonunda başarılı olur. Allah bir insana bir işi layık görmüşse, o işi ona kolaylaştırırmış. “Her işte bir hayır olduğunu” akıldan hiç çıkarmadan hareket eden, hep kendi cennetinde yaşar. Allah’ın her işi hayır üzerinedir. Yeter ki sabır gösterip olacakların sonunu bekleyelim. Umudun bittiği gün, hayatta biter.
Başarılarının devamı dileğiyle,