Yem Balığı Avımız Büyük Balık Avına Dönüştü :
Sabah erkenden büyük balık avı yapmak için tura çıktık. Önce yem balığı avı yapmak için yüzey sırtısı çekmeye başladık. Adrasan Koyu içinde oltalarımızı suya bırakırken çıkrık makineli oltanın nasıl kullanılması gerektiğini anlatım. Arkadaşlar ilgi ile dinleyip anlamadıkları kısımları tekrar sordular. Daha detaylı bir şekilde anlattım. Bu şekilde ava başladık. Av boyunca ilk başlangıçta verilen eğitimin her aşaması uygulanarak balık avı yaptıkça diğer detayları da anlatmaya devam ettim. Uygulama yaptıkça anlatılanlar daha çok anlam ifade etmeye başladı. Bu şekilde yem balığı avımız devam etti.
Koy içinde bir kaç yem balığı alınca koy dışına doğru çıkmaya başladık. Yönümüz Pırasalı Ada istikametiydi. Tam Akseki Koyunun açığından geçerken kaloma hızla boşalmaya başladı. Yem balığı avı yaptığımız oltamız; 7 cm rapala, 0,40 mm beden misinası, 3 adet 30 gr ortası delikli kurşun ağırlıktan oluşuyordu.
Kalomanın boşalma hızından oltaya takılan balığın büyük bir şey olduğu açıkça anlaşılabiliyordu. Rahatça manevra yapabilmek için hemen diğer oltaları toplamaya başladık. Önce oltaya takılan balığın 3 kg civarı bir Yazılı Orkinos olduğunu düşündük. İlk başlarda çekiş şiddeti çok fazla değildi. Aradan bir süre geçtikten sonra çekiş şiddetinde gözle görülür ciddi bir artış oldu. Tam bu aşamada oltaya takılan balığın Akya olduğunu anladık. Artık Akya avına uygun mücadele etmemiz gerektiğini anlayarak balığa daha çok yol verme çabası içine girdik. Ancak bu şekilde Akya’yı yorup tekneye alabilirdik.
Yem balığı için uğraşırken, bir anda avımız büyük balık avına dönüştü. Bu düşüncemi arkadaşlar ile paylaşınca onları daha büyük bir heyecan sardı. Artık mücadelemiz daha ciddiye bindi. Herkes balığı alabilmek için mücadeleyi daha dikkatlice sürdürmek gerektiğini açıkça anladı. Bu aşamada hata yapmamak için hep beraber sakin kalmamız gerekiyordu. Herkes heyecanını bastırıp sakin kalma moduna girdi. Çünkü aşırı heyecan bir yerde insanları aşırılığa yöneltip hata yaptırabiliyordu. İnce takımlarla büyük balık avında hata yapmaya hiç bir tolerans yoktur. İlk hata balığın kaçması ile sonuçlanır.
Oltadaki Balığı Almaya Çabalamak
İnce takımlarla büyük balık mücadelesi en usta işi avcılıktır. Bu avı yapan çok şeyi kısa sürede öğrenir. Bu şekilde av için “büyük balık avını en kısa yoldan doğru bir şekilde öğrenmenin kısa yoludur” diyebiliriz. Bu yüzden avcının bütün dikkatini mücadeleye verip, hiç bir hata yapmadan sürdürmesi gerekir. Aşırı tepkiler avın kaçmasına sebep olur. Aslında avın kaçırılması da, akıllı avcılar için çok büyük bir eğitimdir. Çünkü avcı defalarca yaptığı hatayı düşünür. Nasıl davranmanın daha doğru olacağını defalarca simüle eder. Bu sayede benzer bir mücadele yapması gerektiğinde hazır olur.
Balıkla mücadelede en doğru yöntem; oltaya takılan balığı almak için hiç acele etmeden yapılması gerekenleri sırayla yapmaktır. Büyük balık avında zaman bizim lehimize işler. Geçen her dakikada avın yorulmakta olduğunu akıldan çıkarmamak gerekir. Bu yüzden acele etmeden avın yorulmasını beklemek en doğru mücadele şeklidir.
Bu avda da, hiç acele etmeden avımız ile mücadele ettik. Bu sayede avımızı sonuçlandırma ve büyük balığı tekneye alma şansımız oldu. Bu av katılımcılarımızın ilk büyük balık avı olması açısından çok önemliydi. Ama bu avı ince takımlarla yapabilmiş olmaları, avcılığı öğrenmek açısından çok daha önemliydi. Büyük balıkla mücadeleyi öğrenmenin en kısa yolu ince takımla bu avı yapabilmekten geçer. Ama herkese kolay kolay nasip olmaz.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/LutIgJbW-yY