Yem Balığı Olarak Zargana Avı :
Büyük balık avı turuna, sahilden açıldıktan sonra yüzey sırtısı yaparak Palamut avıyla başlarız. Özellikle Temmuz ayının sonlarından itibaren koy içinde Palamut miktarında ciddi artış olur. Katılımcılar daha koy içinde balık çekmeye başlayınca, balık avına daha hızlı konsantre olurlar. Eğer koy içinde Palamut avı yapmak mümkün olmazsa ve yol boyunca da yeterli yemlik Palamut avı yapamamışsak, B seçeneği Zargana avıdır.
Zargana avı en güzel iki merada yapılır. Hemen o meralara yaklaştığımız aşamada takımları hazırlayıp kıyıya yanaşarak Zargana avına başlarız.
Zargana Takımı ve Kullanılış Şekli
Zargana avında ipek floş kullanırız. İpek floşu 4 – 5 kulaç 0,20 – 0,30 mm misinaya bağlarız. Bu takımı hiçbir ağırlık kullanmadan, hatta fırdöndü bile kullanmadan oltalarımıza bağlarız. Tekne 2 – 4 mil hızla giderken takımı 50 – 70 m arası salarız. İpek floşun motor sesinden uzakta gelmesi av verimliliğini olumlu etkiler. Tekne giderken küçük salınımlarla oltaların sallanmasında büyük fayda vardır.
Zargana avı için takın 50 – 70 m salındığında kalomaları, tekne giderken boşa akmayacak kadar gevşek ayarlarız. Bunda amaç; Zargana asıldığında kaloma hemen boşalmaya başlasın ve ipek floş Zargananın çok keskin dişlerinin etkisi ile yırtılmasın. Ayrıca bu gevşeklik Zargananın zıplayarak ipekten kurtulmasını da engeller. Birde Zargana gibi ince uzun balıklar bir şey avladıklarında o avı parçalamak ve ondan bir parça koparmak için kendi eksenleri etrafında dönerler. Zargana ipek floşu ısırdığında dönerek suyun yüzüne sıçradığında çenesine dolanır ve artık yırtılmaz ve kopmaz bir hal alır.
Zargana yakalandığında kaloma açık olduğundan kolayca boşalıp balığın hızlıca yorulmasına sebep olur. Zargana kalomayı ilk anda 20 – 30 m boşaltarak bütün gücünü harcamış olur. Sonrasında Kaloma bir iki tık sıkılıp çekilmeye başlanır. Artık Zargana takıma doğru yüzer. Tekneye yaklaştığında kısa bir mücadele yapar.
Yem Balığı Olarak Zargana Avı
Canlı Zargana büyük balık avı için en güzel yemlerdendir. Balığa zarar verilmeden takılan kancalar ile Zargana suyun içinde kalmak kaydıyla gün boyu yaşayabilir. Canlı yemin büyük balığı çekici özelliği büyük avantajdır.
Zargana Avı Videosu: https://youtu.be/b7WAvM8EL5g