Yem Balığı :
Büyük balık avında yem olarak kullanılmak üzere avlanan balıklara, yem balığı denir. Balıkçılık camiasında bu yemler, canlı yem olarak anılır. Büyük balık avı için avlanan yemler boyut olarak, 200 gr ile 3 Kg arasında değişiklik gösterir. Avlayacağınız balık boyu büyüdükçe, kullanabileceğiniz yeminde boyu büyür.
Hangi Balıklar Canlı Yem Olur
Büyük balık avında, Yazılı Orkinos, Palamut, Tombik, Zargana, Sübye, Kalamar, Kefal, Levrek, Barakuda yavrusu ve birçok parlak balık yem olarak kullanılır. Bu balıkları hangi boylarının yem olacağı, ne büyüklükte balık avlamayı düşündüğünüz ve o bölgede hangi boylarda büyük balıklar avlandığına bağlıdır.
Yem Balığının Seçimi
Hangi balığın yem olarak seçileceği, o bölgede en yoğun olarak bulunan balığın tespitine bağlıdır. Genellikle doğru yem, o bölgede en yoğun bulunan balık türüdür. Bunun tespit etmenin en doğru yolu, avladığınız büyük balıkların midelerini kontrol etmektir. Büyük balığın midesinden en fazla çıkan balık, en doğru yemdir.
Balık Avı Teknikleri
Büyük balık avında unutmamak gereken çok değerli bir kural daha vardır. O da bütün avcıların kolay avı sevmeleridir. Yeminiz ne olursa olsun, büyük balığı kıskandırabilirseniz, her balık doğru yem olur. Bütün savaşlar, aldatma sanatına dayanır. (sun sui).Kim kimi aldatırsa, savaşı kazanan o olur. Bu, her avın taktiklere dayandırılması gerektiğini gösterir. Balık avına çıkarken yanınızda bulunan veya av esnasında avladığınız yemlik balığa göre, hemen bir strateji geliştirmeniz gerektiğini ortaya koyar. Bir planınız varsa, başarı ihtimaliniz artar.
Ayrıca av yöntemlerini, dünyada uygulanmakta olan başarılı av yöntemlerini takip ederek, bünyemize adapte etmemiz ve av çeşitliliğimizi arttırmamız gerekir. Canlı yem kullanımının yanı sıra, sahte yemlerin kullanımını da iyi öğrenip, iyi uygulamak gerekir. Özellikle büyük balığın bol olduğu dönemlerde suni yemlerle avlamaya çalışmak daha etik olacaktır. Suni yem kullanırken yem balığı avlak için vakit kaybetmemiş oluruz. Suni yemlere önemli bir örnekte jiglerdir. Son yıllarda jigging yöntemi yükselen bir çizgiye sahiptir. Sahte yemlerin, canlı yemin yerini almak gibi, güçlü bir iddiası vardır.
Zargana Avı Videosu: https://youtu.be/jDZpQoWcXAw
Palamutla, Yazılı Orkinosu birbirinden ayıran özellikler nelerdir?
Palamut ile Yazılı Orkinos arasında ki en büyük fark; Palamut’un dişli ve sivri burunlu olması. Yazılı Orkinosun en belirgin özelliği, sırtındaki desenlerin yazı gibi olması ve başının alt kısmındaki benekler. Bu benekler çok belirgin olduğundan, sadece bu benekleri görünce Yazılı Orkinos olduğu söylenebilir.
Yazılı Orkinoslar, neredeyse senenin her zamanı Adrasan’da olurlar. Ama yaz aylarında sayılarında çok ciddi artışlar olur. Palamutlar genellikle bahar aylarında görülür. 2012 senesinde Adrasan’da ilk Torik avını yaptık. 5 – 7 Kg Zindandelen Palamut avı yapmıştık, ama ilk Torik avı 2012 senesinde oldu.