Yem Balığının Tekneden Doğru Şekilde Salınması :
Büyük balık avında Yem balığı tekne en düşük hızda düz bir hat üzerinde giderken itina ile salınır. Yemi motordan uzaklaştırarak salınmak isteniyorsa, yemin salındığı tarafa doğru hafifçe dümen kırılır. Bu şekilde yem birazda olsa tekneden uzaklaşmış olur. Takımın beden misinası salındıktan sonra kurşun ağırlıklar suya bırakılır. Kurşun ağırlıklar bırakıldıktan sonra kamış olta ele alınıp tekneye 90° ve suya paralel tutulur. Sonra kamışı makinenin altından tutan elin baş parmağı, makinenin makarasına baskı yapar. Bu şekilde ip misinayı bırakmak için açma-kapama kolu açıldığında ip serbest akışa geçmez. Baş parmak makaranın üzerinden hafifçe gevşetildiğinde ip kontrollü bir şekilde akmaya başlar. İpi arada sırada durdurmak veya yavaşlatmak için baş parmak makarada sarılı olan ipe temas eder. İpe yapılan bu temasla ile tekne hızı koordineli bir şekilde kullanılır.
Çıkrık Makineden İp Misinayı Bırakma Aşaması
İp misina bırakılmaya başladığında tekne hızı 4 – 5 mil hızına getirilir. Bu şekilde takım düzgün bir şekilde salınmaya başlanır. Bu aşamadan sonra ne kadar salacağımıza dikkat etmemiz gerekir. Örneğin 50 m derinlikte av yapacaksak 70 – 80 m. aralığında salmamız yeterli olacaktır. Kurşun ağırlığımız biraz fazlaysa 60 – 65 m. salmak daha doğru olur. Ama teknenin en düşük hızında giderken takım çok hafif bir şekilde derinleşiyorsa 70 – 80 m. salmak daha doğrudur. Eğer olta çekeceğimiz mera yüksek taşlardan oluşuyorsa derinlik kadar salıp takımı orta su civarında çekmek takılmayı önler. Tekne en düşük hızda giderken takım pek fazla derinleşmiyorsa veya akıntı, rüzgar tekneyi hızlandırdığı için takım derinleşmiyorsa motor boşa alınarak derinleşme sağlanabilir.
Takım Salındıktan Sonra Kamışın Tutulma Şekli
Bizim teknede oltayı saldıktan sonra kamışın sünger kısmını iskarmoza dayarız. Kamış tekneye 90°, suya paralel durur. Bu şekilde olta çekerken yeme veya takıma bir şey temas ettiğinde kamışın ucundan bu hareketi rahatça izleyebiliriz. Bu sayede oltada olan biten her şeyi yorumlama şansımız olur.
Peki bu tutuş şeklini niçin tercih ediyorsunuz? Kamışı tutan arkadaş oltada olup biteni kendisi takip edemez mi? Zaten büyük balık oltaya vurduğunda kolayca fark edilmez mi? soruları sorulabilir. Büyük balık avında kullanılan takımlar ağırdır. Elde tutularak uzun süre sırtı çekmek çok mümkün değildir. Bir süre sonra yorulan avcı mutlaka kamışı bir yerlere dayama ihtiyacı duyar. Kamış bir yere dayandığında pek çok şeyi elinde hissetmesi zorlaşır. Kamış bir yere dayandığında kamışın tekneye 90° olması ve suya paralel tutulması durumunda kamışın ucunda her şey gözükür. Bu sayede kamışın ucunu gözle takip ederek karar almak kolaylaşır. Üstelik kamışı teknede bulunan her kes takip edebilir. Bu şekilde en ufak bir hareket kaçırılmaz.
Kamışı Bu Kadar Hassas Takip Etmek Niçin Önemlidir
Yemi korumak ve kaptırmamak için önemlidir. Yem kaybedersek büyük balık avı yapamayız. Bazen yem balığı avı kolay olmaz. Zorlukla avladığımız canlı yemi kaybetmek moralleri çok bozar. Bu yüzden öncelik yemin korunmasındadır. Yemi istenilen büyük balıkla buluşturmak önemlidir. Yemi Balon Balıklarına kaptırırsak elimiz boş dönmek zorunda kalabiliriz.Balon Balığı yemi sandviç yer gibi ısırıp bir parça alarak yutar. Bu da yemde sürekli çekiştirmeye sebep olur. Oysa büyük balığın vuruşu çok sert olur. Kamışı eğer ve kalomayı hızla boşaltır. Bunu takip etmezsek oltaya hangi balığın vurduğunu yorumlayamayız. Yeme Balon Balığı vurduğunda hemen oradan hızla uzaklaşmak gerekir. Balon Balıkları hızlı olmadıkları için yemi uzun süre takip edemezler. Merada büyük balık da varsa zaten hareket alanları kısıtlı olur. Öyle her yere yayılamazlar. Bu yüzden hızlanarak yemi kurtarmak mümkün olur.
Canlı Yem Ölür veya Parçalanırsa
Balon Balıklarının saldırısı esnasında canlı yem ölecek kadar parçalanabilir. Bunu hissedersek takımı çekip kontrol etmeliyiz. Balık ölmüş veya yarıya kadar yenmişse ölü yem olarak kullanabiliriz. Yarıya kadar yenmiş yem, yem balığı olma özelliğini kaybetmez. Ölü yemde balığın altına bir tane 4.0 üçlü kanca takarız. Ölü yeme genellikle büyük balık arkadan saldırdığı için üçlü kanca avcı olur.
Büyük balık yeme vurduğunda kamış hızla eğilip kaloma boşalmaya başlar. İlk yapılacak şey altı taşlık olan meradan, altı kumluk olan derin suya doğru uzaklaşmaktır. Derin suya doğru çıkarken bir süre balığın kancaya geçmesi beklenir. Balık kancaya geçince ekstra bir hızla kaloma boşaltmaya başlar. Bu aşamada kaloma kademeli olarak sıkılıp uygun ayara getirilir. Böylece büyük balık mücadelesi başlar.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/7ZhLw_1KUx4