YEMLE BUYUK BALIK AVI EGITIMININ ASAMALARI

Yemle Büyük Balık Avı Eğitiminin Aşamaları :

YEMLE BUYUK BALIK AVI EGITIMININ ASAMALARI

 Balık Avımız Ufak Bir Eğitimle Başlar  

Balık avıçıkrık makineli oltalar ile yaparız. Büyük balık avı ülkemizde yaygın olmadığı için çıkrık makineli oltalar pek bilinmez. Pek çok katılımcı çıkrık makineli oltayı ilk defa görüyordur ve kullanacaktır. Bu yüzden ufak bir eğitim zorunludur.

YEMLE BUYUK BALIK AVI EGITIMININ ASAMALARI

Yem Balığı Avında Yüzey Sırtısı Çekeriz

Balık avına yem balığı avı ile başlarız. Yem balığı için 7 cm rapala ile yaptığımız takımla yüzey sırtısı çekeriz. Eğitime önce rapalanın ve takımın denize salınması ile başlarız. Sonra çıkrık makine kullanımını anlatırız. Takımı salınca kaloma mantığından bahsederiz. Bu eğitimin odak noktası kaloma mantığıdır. Doğru kaloma kullanımı ile yapılamayacak av yoktur. Doğru kaloma kullanımı ve doğru mücadele stratejisi ile her türlü büyük balık avı yapılabilir.

YEMLE BUYUK BALIK AVI EGITIMININ ASAMALARI

Akya Oltasının Hazırlanması

  • Canlı Yemle Büyük Balık Avı: Avladığımız son yem balığını canlı yem olarak kullanırız. Son yem balığını çekerken Akya Oltasını hazırlarız. Yemi tekneye alır almaz Akya Oltasına bağlayıp suya bırakırız. Bu işlemin hızlı yapılması yem balığının daha canlı kalmasını sağlar. Sonra takımı 3 – 4 mil hızla salıp, 2 mil hızla sırtı çekmeye başlarız. Takımı derinlere indirmek için motoru durdurup takımın serbest düşüşe geçmesini sağlarız. Dibe yaklaştığında tekrar motora 2 mil hızla yol veririz. Takımı, 60 m derinliği olan merada 30 – 55 m aralığında gelecek şekilde çekeriz. Takımın 30 – 55 m aralığındaki inip çıkmaları balığı tahrik eden bir unsurdur. Arada bir yapılan ani hızlanmalar, yem balığının kaçıyormuş izlenimi vermesi ile büyük balıkları tahrik eder.
  • Ölü Yemle Büyük Balık Avı: Canlı yem balığını bir şekilde kaybedersek veya canlı yem yapmayı düşündüğümüz son balığın avını yapmak mümkün olmazsa ölü yemle büyük balık avına başlarız. Bu sefer Akya Oltasını ölü yem ile hazırlarız. Takımın bırakılması, çekilmesi ve verilen aksiyonlar canlı yem ile aynıdır.

Büyük Balık Avında Yemli Dip Sırtısı Çekeriz

Büyük balık avında avladığımız yem balıklarını kullanırız. Son avladığımız yem balığını canlı yem olarak Akya Oltasına takıp büyük balık avına dip sırtısı çekerek başlarız. Bütün bu süreçler boyunca ufak eğitimimiz devam eder. Kısmette büyük balık avı yapmak varsa, eğitim büyük balık mücadelesi ile devam eder.

YEMLE BUYUK BALIK AVI EGITIMININ ASAMALARI

Büyük balık avcılarımız tarafından ilk defa avlandığında bir kişinin tek başına çekmesi çok zordur. İlk avın yarattığı heyecan, çıkrık makineyi kullanım zorlukları ve teknedeki mevcut yapıyı kullanım pratiğinin oluşmaması gibi zorluklar avcının hızla yorulmasına sebep olur. Bu durumda avcılarımız mutlaka yardıma ihtiyaç duyar. Bu yüzden yanındaki arkadaşı ve gerektiğinde biz yardımcı oluruz. Bazen bu yardım balıkla nasıl mücadele edilmesi gerektiğini uygulamalı olarak göstermek şeklinde de olur. Sonuçta katılımcılar oltayı her ellerine alıp balıkla mücadele ettiklerinde konuyu daha iyi algılarlar. Her deneyimde çıkrık makine kullanımı ve balıkla mücadelenin zorlukları edinilen tecrübeye bağlı olarak azalır. Bir de buna teknenin yapısını kullanım pratiği eklendiğinde mücadele daha da kolay hale gelir.

Büyük Balığı Tekneye Almak 

Son aşamada balığı tekneye almak vardır. Balığı tekneye biz yaparız. Ancak katılımcılar kısa aralıklarla 3 – 5 tur gelirlerse ve balığı tekneye almaya merakları varsa almalarına müsaade ederiz. Balığı tekneye alırken balığa takılan kancalar ve boşta olan kancalar büyük risk oluşturur. Ancak katılımcılar balığın tekneye nasıl alındığını izleyerek öğrenirler. Balığı tekneye aldıktan sonra, nasıl almaları gerektiğini istekli olanlara uygulamalı olarak gösteririz. Bu şekilde eğitim süreci tamamlanır. Amaç; istekli katılımcıların büyük balık avını bütün detaylarıyla uygulamalı olarak öğrenmesidir.

Yemle Büyük Balık Avı Eğitiminin Aşamaları

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/ohH73p73PHw

Yemle Büyük Balık Avı Eğitiminin Aşamaları

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YEMLE BUYUK BALIK AVI EGITIMININ ASAMALARI için 2 cevap

  1. IRFAN UNVER der ki:

    Büyük balık avı eğitiminin odak noktası nedir?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Büyük balık avında kullandığımız çıkrık makineli oltanın kullanımıdır. Makine kullanımını öğrenmek nispeten kolay olsa da asıl olan kaloma kullanım mantığının öğrenilmesidir. Kaloma kullanımını öğrenmeden büyük balıkla mücadele edebilmek mümkün değildir. Kaloma ayarının sıkı olduğu her durumda balık en iyi ihtimalle takımı koparıp kaçar. Daha kötü durumlarda oltayı da avcının elinden alarak kaçar. Daha da kötü durumda avcıya da ciddi zararlar verebilir. Çünkü büyük balıklar her türlü takımdan ve avcıdan daha güçlüdür.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.