Yemli Dip Sırtısıyla Akya Avı :
Yazın son günleri ve son bahar ayları, bahar aylarında yeni dünyaya gözünü açan yavru balıkların biraz olsun semirip büyümeye başladığı aylardır. Bu yavru balıklar büyük balıkların beslenme zincirinde önemli bir yer tuttuğundan, bu durum son bahar aylarında balıkların kıyılarda yoğunlaşmasını sağlar. Kıyılarda ufak balık yoğunluğu ne kadar fazlaysa, kıyılara yönelecek büyük balık miktarı da o kadar fazla artar.
Bir bölgedeki balık bolluğunun temel sebebi, kıyılardaki ufak balık bolluğudur. Bu tespit kıyıların korunmasının ne kadar önemli olduğunu da ortaya koymaktadır. Kıyılarını ve ufak balığını korumayanın büyük balığı olmayacağı gibi, balık bolluğu yaşamasının da imkanı yoktur. Balık bolluğunu sağlayacak temel unsur; ufak balığın kıyılardaki bolluğudur. Bu sebeple kıyılar kesin olarak koruma altında olmalıdır. Kıyıları, balığın yumurtlama alanları ve beslenme alanları olarak görüp korumadığımız sürece balık bolluğu hayalleri kurmak boşunadır. Ancak bazı seneler, balık bolluğu yaşayan yerlerden yoğun göçler alındığında, geçici balık çoğalması yaşanabilir. Ama bu dönemliktir. Takip eden dönemlerde hızlı bir azalma ve takip eden dönemlerde balık yokluğu yaşanır.
Canlı Yemle Balık Avı
Balığın az olduğu yerlerde en geçerli avlanma yöntemi canlı yemle balık avı yöntemidir. Bu yöntemde büyük balığa, ulaşmakta zorluk çektiği yemi sunarak onun kolay ikna olması sağlanmış olur. Biz de, balık azlığının yaşandığı ülkemizde bu yöntemi öncelikli olarak uygulamak zorunluluğu hissetmekteyiz. Yoksa temel olarak tercih ettiğimiz yöntem kesinlikle sahte yemlerle balık avı yöntemidir. Büyük balığı avlamak için küçük bir balığı öldürmek çok doğru bir seçenek değildir. Ama balık azlığı varsa bu bir zorunluluktur. Sahtelerle çalışmak için mutlaka balık miktarının arttırılması gerekir.
Yemli Dip Sırtısıyla Akya Avının Hikayesi
Adrasan Koyunda akşam turuna 17.00 de çıktık. Koy içinde ne kadar uğraştıksa sadece bir tane yemlik Palamut avı yaptık. Akya avı için vakit geç olmaya başladığından Pırasalı Adanın yolunu tuttuk. Pırasalı Adada oltayı suya bıraktığımızda 100 m ilerlemeden kaloma şiddetle boşalmaya başladı. 10 -15 dakikalık mücadeleden sonra Akya teknedeydi.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/nkqwmoANBjg