Yemli Dip Sırtısıyla Büyük Balık Avında Canlı Yemin Avantajları :
Balık avında en başarılı yöntem yemli oltalarla av yapmaktır. Et yiyen balıklar, yemeye alışık oldukları yemleri kendilerine sunan oltaları her zaman tercih ederler. Özellikle oltada canlı yem kullanılması büyük avantajdır. Bu yüzden canlı yemle dip sırtısı büyük balık avının vazgeçilmezidir.
Canlı Yem Kullanımı Büyük Balık Avının Vazgeçilmezidir
Canlı yemle balık avı dünyanın her yerinde yaygın olarak yapılmaktadır. Özellikle de büyük balık avında canlı yem kullanılmaktadır. Orkinos ve Kılıç Balığı avından tutunda 5 – 10 Kg olan balıklara kadar canlı yem kullanımı büyük avantaj sağlamaktadır. Son yıllarda bizde büyük balık avlarımızda canlı yem kullanmaya başladık.
Canlı yem hızlıca takılıp suya bırakılır ve her hızda çekilebilir. Ölü yemi hızlı çekmek doğru değildir. Çünkü ölü yemler hızlı çekildiğinde dönerler. Ancak yavaş çekildiğinde dönmeden çekmek mümkündür. Canlı yemin olmadığı zamanlarda avın devamlılığı acısından kullanılabilirler. Ama hızlı çekilerek yapılmak istenilen avlarda kullanımı zordur. Ancak yemin düzgün gelmesini sağlayacak aparatlarla kullanılması gerekir. Dönmeden geldiğinde taze yemler de canlı yemler kadar iş yaparlar.
Canlı Yem Takımı Nasıl Hazırlanır
Canlı yeme kanca batırmak doğru değildir. Bu yüzden gözünün üstünde bulunan boşluktan ip veya lastik geçirilir. İp veya lastik kancaya bağlanır. Bu şekilde balığın hareket etmesi de kolaylaştırılır. Bu bağlama yönteminde kan akmadığı veya çok az aktığı için balık uzun süreler canlı kalır. Balığa başka kanca takılmaz. Takılmak istenirse de balığın hareketlerini kısıtlamayacak şekilde takılmalıdır.
Kancadan sonra 6 – 7 kulaç 0,90 yüksek çekerli beden misinası bağlanır. Kancaya misina rapala düğümüyle bağlanmalıdır. Takımın yüzey veya dip takımı olmasına göre uygun ağırlık veya daldırıcı aparat ilave edilir.
Canlı Yemle Av Yapılırken Yem İhtiyacı Azalır
Teknede yemi yaşatacak düzenek yoksa avlanan birkaç yem en kısa sürede kullanılmalıdır. Bu durum yem balığına ayrılan sürenin kısalmasına sebep olur. Zaten canlı yem av verimliliğini arttırdığı için fazla yeme de ihtiyaç olmaz. Büyük balık avına ayrılan sürenin uzaması av verimliliğini arttırır. Bu sayede çok fazla balık avı stresi yaşanmadan av yapılır. Avın keyfini çıkaracak süre artar.
Palamut Canlı Yem Olarak Nasıl Kullanılır
Eğer Palamut gibi yasaması için belli hızlarda çekilmesi gereken yemler kullanılıyorsa hızlı gidilmesi gerekir. Arada yavaşlamanın bir sakıncası olmaz. Ama genel itibariyle 4 – 7 mil arası hızlar yapılmalıdır. Bu sayede yem balığı canlı ve diri kalarak av verimliliğini arttırır.
Canlı yemin hızlı çekilme zorunluluğu, yemi Balon Balıklarından korumak için iyi bir yoldur. Bu sayede Balon Balıkları yemi sistem dışı olarak algılamayabilir. Ama yavaşlandığında ve balık dibe indirilirken Balon Balıklarının hışmına uğrayabilmektedir.
Hızlı çekilen yemlere büyük balıklar daha fazla tepki göstermektedir. Özellikle Balon Balıklarından yemi kurtarmak için hızlandığımızda araya büyük balıklar girmektedir. Bu durum avımıza fazladan heyecan katmaktadır. Yemi kurtaracağım diye uğraşırken büyük balık avı yapmak çok keyif vericidir.
Canlı Yem Büyük Balık Yaklaştığında Hareketlenir
Avcı, yem balığının hareketlendiğini fark edince av konsantrasyonu artar. Daha fazla dikkat kesilir. Gerekli manevraları zamanında yapar. Avın her aşamasını daha hissederek yaşar. Bu şekilde duyular açık olduğundan pek çok şeyi öğrenme mümkün olur. Avın her anını yaşamak daha iyi avcı olmanın yegane yoludur.
Canlı Yeme Büyük Balık Vurduğunda
Canlı yemin gözlerinin biraz önünde sadece bir kanca bulunur. Bu yüzden kancanın balığa takılması için yutması beklenmelidir. Bu bekleme balığın oltaya sert bir kafa vurduğu ana kadardır. Tam o anda tekneye yol verilerek kancanın iyice geçmesi ve balığın şoka girmesi sağlanmalıdır. Balık şoka girdiği 2 – 3 dakika içinde tekne açık denize yol almaya başlamalıdır. İlk anda balık bassa da en düşük hızda yol almaya devam edilmelidir. Zaten balık kalomadan istediği kadar yol aldığından sorun olmaz. Şokta olduğundan kısa sürede basmaktan vazgeçer. Bu şekilde 10 – 20 dakika arası çekildiğinde balık ciddi anlamda yorulmaktadır.
Yemli Dip Sırtısıyla Büyük Balık Avında Canlı Yemin Avantajları
Yemli Dip Sırtısıyla Büyük Balık Avında Canlı Yemin Avantajları
Sonrasında tekne durdurup balıkla mücadele daha uygun şartlarda sürdürülebilir. Avcı ustalaştıkça balıkla daha sert mücadele ön plana çıkarılabilir. Bunun aşamalı olarak yapılmasında fayda vardır.
Canlı Yemle Balık Avı Videosu: https://youtu.be/Xhnz-YVbkyU
Büyük balık avında canlı yemin avantajı nedir? Canlı yemle yaptığınız avlarda tek kanca kullanmanızın sebebi nedir? Bu kancanın ucu kartal gagası gibi eğik gözüküyor. Bunun ne gibi bir avantajı vardır?
Canlı yem sürekli etrafa tedirginlik sinyalleri göndererek yerini belli etmektedir. Bu sinyallere yönelen ve kolay avı seven avcılar bize av olmaktadır. Yeme saldırmaya başladıklarında yem derinlere dalmaya çalışır. Bu yüzden avcı balık yem balığın neresi aşağıdaysa oradan saldırıya geçer. Canlı yemde balık dalmaya çalıştığından kafa kısmı aşağı doğrudur. Bu yüzden kafadan saldırır. Kafadan saldırınca, canlı yemin gözünün hemen üzerinde ipe doladığımız ucu eğri olan kancaya takılır. Ucu eğri kanca her zaman balığın yanaklarından geçer. Burası balığın en güçlü liflerinin bulunduğu yerdir. Bu şekilde takıldığında balığı çekmek de kolay olur. Bu kanca bize mücadele avantajı sağlar. Balığı geri salmak istersek balık zarar görmediği için salmak çok kolay olur. Düz kancalar balığın her yerinden geçebilmektedir. Hatta düz kancayı yutaktan bile çıkardığımız oldu. Bu durumdaki balığı bırakmak neredeyse imkansızdır.