Yemli Dip Sırtısıyla Büyük Balık Nasıl Avlanır :
Yemli dip sırtısında yem iki şekilde çekilebilir. Birincisi canlı yemle dip sırtısı. İkincisi ölü yemle dip sırtısı. Her iki yöntemde oldukça başarılıdır. İkisinin de birbirine üstün yanları vardır. Ama bütün dünyada kabul gören balık avına canlı yemle başlanması gerektiğidir. Biz de ilk tercih olarak canlı yemle balık avına başlarız. Ancak canlı yemi kaybedersek ölü yeme geçeriz. Ancak Balon Balıklarının bol olduğu meralarda ölü yemle dip sırtısı yapmayı tercih edebiliriz. Böyle bir zamanda canlı yemi çabucak kaybetme olasılığı yüksektir.
Canlı Yemle Dip Sırtısı Çekerek Büyük Balık Avı
Balık avına yem balığı avıyla başlarız. Genellikle 2 veya 3 yem balığı avlarız. Son avladığımız yem balığını canlı yem olarak kullanırız. Canlı yem yapacağımız balığı olabildiğince hızlı bir şekilde çekip hemen Akya oltasını hazırlayıp suya bırakırız. Bu işlemi ne kadar hızlı bırakırsak balık o kadar iyi durumda kalır. Her gecikme yem balığının zayıf düşmesine sebep olur. Böyle bir durumda oltayı kısa salarak balığı canlandırmak için hızlıca bir süre çekmek gerekir. Sonra oltayı çekip balığın durumu kontrol ederiz. Balığın canlandığını görmek büyük balık avı motivasyonumuz arttırır. Sonra büyük balık avı için takım istenilen derinliğe salarız.
Canlı Yemi Çekme Hızı
Canlı yemi 3 – 5 mil hızla çekeriz. Yemi diri tutmak için arada bir hızlı çekmek gerekir. Özellikle iki mera arasındaki geçişleri hızlıca yaparak yem balığının daha iyi nefeslenmesini sağlarız. Böylece büyük balık avı yapacağımız meraları çekerken balık diri kalmış olur. Diri ve aktif durumdaki yem ile büyük balık avı yapmak daha kolaydır.
Canlı Yemi Bağlama Şekli
Canlı yemi, çuvaldız yardımıyla gözün üstünden geçirdiğimiz ip ile avcı kancaya bağlarız. Takımda başka kanca olmaz. Bu durumda balığı sadece bir ip parçası tutar. Canlı yeme bir müdahale olduğunda ipin geçtiği yeri kesmemesi için kalomanın gevşek tutulması zorunludur. Ayrıca balığa en ufak müdahaleyi takip edebilmek için kamış oltanın tekneye doksan derece ve suya paralel tutulması gerekir. Kamış bu şekilde tutulduğunda kamışın ucuna bakarak en ufak müdahaleyi görebiliriz. Böylece canlı yemi büyük balık atlayana kadar korumuş oluruz. Büyük balık canlı yeme atladığında kaloma o kadar hızlı boşalır ki, bunu anlamamanın imkanı yoktur. Bir süre büyük balığın kancaya geçmesi beklenir. Sonra kaloma ayarı olması gereken yere kademeli olarak sıkılır. Kaloma ayarı yapıldıktan sonra mücadele başlar.
Ölü Yemle Dip Sırtısı Çekerek Büyük Balık Avı
Ölü yemle Akya Oltasını hazırladığımızda yem rapalaya benzer. Tek fark rapalanın ön tarafında misina bağlamak için halka olur. Bizim hazırladığımız yemin ağız kısmında taşıyıcı kanca olur. Kuyruk ve anüse bir tane üçlü kanca takarız. Üçlü kancalar bir şiş yardımıyla balığın içinden geçirilir. Üçlü kancaların bağlı olduğu ip misinalar taşıyıcı kancaya kazık bağıyla bağlanır. Bu haliyle ölü yem tam olarak avcı bir hal alır.
Büyük Balıklar Yeme Nasıl Saldırır
Büyük balıklar yeme derinden gelerek saldırır. Yemin neresi aşağı doğruysa oradan balığa hamle yapar. Canlı yemde balık aşağı doğru kaçmaya çalıştığından kafa kısmı aşağı doğrudur. Bu yüzden canlı yeme kafadan girer. Canlı yemde gözün üstünden bir kanca bağlanmasının sebebi budur.
Ölü yem kuyruk kısmı aşağı doğru olacak şekilde çekilir. Bu yüzden büyük balıklar ölü yeme ilk hamleyi kuyruk kısmından yapar. Ölü yemde kuyruk kısmındaki üçlü kanca asıl avcı kancadır. Büyük balığın saldırı anında yem dibe paralel durumda olabilir. Bu durumda ilk hamle balığın karın kısmından olur.
Bazen büyük balık yukarıdan gelerek yeme saldırabilir. Bu durumda balığın ne tarafı kendine dönükse oradan ilk hamleyi yapar. Hamleyi yaptığında önce balığı ezer sonra yemi vakumlayarak yutmaya çalışır. Bu aşamada kancalar büyük balığa geçer. Balık kancaları hissedince olanca hızıyla dalmaya ve kancalardan kurtulmak için kafa vurmaya başlar. Ölü yemle yapılan avda kaloma bu ava uygun ayarlanmıştır. Yani nispeten sıkıdır. Böylece mücadele başlar.
Canlı Yemle Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/R99MXEY8X4U