Yemlik Balık Ararken Devasa Orkinos Avladık :
Albakor – Big Eye Tuna – Büyük Gözlü Orkinos

21 Haziran 2019 Sabahı saat 06.00 gibi Menderes Bey ile Adrasan Sahilinde buluştuk. Adrasan Sahilinde güneşin doğuşunun seyri, denizin sakinliği ve maviliği bir başkadır. En son ava geçen sene eşim Büşra ile beraber Ağustos ayında çıkmıştım. Güzel bir Akya avı nasip olmuştu. Aradan uzun süre geçmesi nedeniyle tekrar balığa çıkmayı çok özlemiştim. Haziran ayı olması hasebiyle aklımda büyük balıkta biraz zorlanacağımız düşüncesi geçiyordu. Ancak gönlümde Sinarit avı veya daha önce tutulmamış bir balık yakalama hissi daha ağır basıyordu.

Balık Avı Turumuz Başladı
Besmele ile tekneye bindik ve macera başladı. Beraber getirdiğim 90 mm boyda farklı markalarda sahte yemler vardı. Menderes Bey’in tavsiyesiyle 2 tanesini kullanma şansım oldu. İstikametimiz Sulu Ada yönüydü. Geçen sene çıktığım turlarda Pırasalı Ada istikameti çok bereketli geçmişti. “Pırasalı mı yapsak” dedim. Menderes Bey kırmadı ve yönümüzü değiştirdik.
Pırasalı Ada’ya kadar vuruş alamadık. Ancak sohbet çok koyulaştı. Ekonomi, siyaset, uluslararası ilişkiler derken bayağı dalmışız ki oltanın kaloması ses verince resmen irkildim. Tüm konsantrasyonumuz oltalara kaydı. Ne ekonomi, ne siyaset kaldı. Kalp atış hızım yükselmeye başladı.

Kaloma Boşalmaya Başladı
Artık av zamanıydı. İlk anda gelen balığı yemlik olarak düşündüm. Fazla asılmadan sarmaya başladım. Ancak oltadaki hareketler daha önce tuttuğum yemlik balık hareketlerinden farklıydı. Balığı çekemiyor olmam bende biraz heyecan ve strese neden oldu. Farkında olmadan sol kolum bayağı kasılmış ve yoruldu. Bir noktadan sonra Menderes Bey sakinleştirdi. Acelenin hiçbir faydası olmayacağını gayet güzel öğrenmiş oldum. O aşamadan sonra oltayı sarmak için acele etmedim. Tabiri caizse işin keyfini çıkarmaya başladım. Zira ne yaparsam yapayım sardığımdan daha fazla misina boşalıyordu. Balığın yorulmasını beklemek en iyi fikirdi. Zaten acele ile yapacağım en ufak hatanın balığı kaybettirecek olma olasılığının gayet yüksek olduğunu daha sonra oldukça net anladım.
Oltada Büyük Balık Var
Bu arada oltama takılan balığın büyük olduğunu anladığımızda Menderes Bey diğer oltayı hızla sarmaya başladı. Diğer oltayı saymaya başladıktan kısa bir süre o oltanın da kaloması akmaya başladı. Kaloma hızından o balığın da büyük olduğu açıktı. Ama Menderes Bey o balığı hızlıca tekneye almayı başardı. Beden misinası balığın dönüş hızından dolayı çok dönmüştü. Tekneye aldığımız balık 4 Kg civarı Yazılı Orkinostu.

Bu arada ben iyice yorulunca sağolsun Menderes Bey yardım etti. Bir süre oltayı o sardı. Sonra ben dinlenince tekrar bana verdi. Artık meraklar zirvedeydi. Nihayet takım tekneye ulaşmıştı.

Balıkla Mücadele Ederken Düşündüklerimiz
Acaba iğneler yandan geçtiği için mi balık bu kadar zorluyordu? Yoksa balık cidden büyük müydü? Saniyeler içinde aklımıza gelen bir sürü soru işte. Nihayetinde dev 12 Kg Kocagöz Orkinos (Albakor) bütün endamını gösterdi. Artık sorularımız cevap bulmuştu.
Hayretler içindeydim. Büyük sürpriz oldu. Menderes Bey’in daha önceki turlarda bu türün hiç yakalanmadığını söylemesi mutluluğuma mutluluk kattı. “Farklı bir iş yapmanın ve farklı bir iş başarmanın gururunu yaşadım” desem yeridir.

Sahte yem balığı solungaçlara kadar geçmişti. Muhtemel devasa balık bu yüzden çok fazla direnememişti. Gerçekten ufacık bir rapala ile böyle bir balık almamız muazzam bir kısmet örneğiydi. Zira rapalanın iğneleri biraz eskiydi. Açılması veya kırılması böyle bir balık için çok kolay olacaktı. Eğer balıkla mücadele sırasında acele ile davranmayı sürdürseydim ve kalomayı sıksaydım muhtemelen ya misina kopacak, yada iğneler açılacaktı. Gönlümden geçenler gerçek olmuştu. Allah’a ne kadar şükretsem azdır.
Dönüş yolunda balığı seyretmek ve hakkında sohbet etmek ise ayrı bir keyifti. Teşekkürler Menderes Abi.
Murat Atasal

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/gCu3vk22FzY