Yemlik Canlı Balık Avında Kullanılacak Sırtı Takımı Hazırlığı :
Bu takımı balık avı turuna başlarken kullanırız. Büyük balık avı turumuz yemlik balık avıyla başlar. Bu şekilde başlamamızın iki sebebi vardır.
- Yemlik canlı balık avı yapmak.
- Katılımcılara büyük balık avında kullanılacak çıkrık makine kullanımını göstermektir.
Bu şekilde katılımcılar büyük balık avına ısınırlar. Çıkrık makinenin kullanım özelliklerini öğrenerek büyük balık avının başarılı geçmesi için hazırlık yapmış olurlar.
Takımın Teknik Özellikleri
Bu sırtı takımının hazırlığı iki fırdöndü arasına gezici kurşun takılmasıyla başlar. Fırdöndüler arasında 0,70 mm, 30 cm mono karbon misina kullanılır. Fırdöndülerin bir ucuna 0,40 – 0,50 mm mono karbon veya flora karbon beden misinası bağlanır. Ben burada Sufix marka mono karbon misina kullanırım. Bu misinanın uzunluğu kişinin kullanım kolaylığına göre belirlenmelidir. En az 3 kulaç, en fazla 6 kulaç yeterli olacaktır. Ben genellikle 5 kulaç beden misinası kullanıyorum. Ucuna 5 – 7 cm yüzey rapalası veya 7 – 9 cm dip rapalası bağlanabilir.
Takımın Kullanımı
Yemlik balık avında katılımcılar iki oltayla av yaparlar. Bu yüzden önce bir oltayı tekne 7 mil hızla giderken 70 m salarız. Sonra ikinci oltayı 50 m salarız. Böylece iki takımın sudaki seviyeleri birbirinden farklı olduğu için birbirine takılmadan çekebiliriz. Çıkrık makinenin bağlı olduğu kamış oltalar tekneye doksan derece ve suya yakın pozisyonda tutulur.
Teknede Kamışları Tutuş Şekli
Tekneye doksan derece tutulmasının sebebi oltaların birbirinden olabildiğince uzak olmasıdır. Suya yakın olmasının sebebi de dönüşlerde ipin suyla sürtünmesi neticesinde dönüş parabolünü almasıdır. Bu sayede oltalar birbirine yaklaşamazlar. Bu sayede de oltalarda karışma olmaz.
Son olarak ben de ortadan daha ağır bir takım çekerim. Benim takımda 5 li çapari takımı ve ucunda 7 cm rapala olur. Oltayı 30 m salarım. Diğer oltalara göre daha derinden gelir.
Çapari kullanmaktaki amaç daha çok yemlik balık avı yapmak değildir. Çapari takımı daha fazla yem görüntüsü yaratarak balığı oltaya yaklaştırır. Benim takım balığı avlayamasa bile arkadan gelen diğer takımlar hızla balıklara yaklaşır. Balıklar yeme isteğiyle çapari takımına yöneldikleri için rapalara daha büyük bir istekle saldırırlar. Bu yüzden ortadan saldığımız çaparili takıma “cazibe” deriz. Onun amacı cazibe yaratıp balığı bize yaklaştırmaktır.
Yemlik Balık Avında Kaç Balık Avlarız
Amacımız büyük balık avıdır. Bu yüzden en çabuk şekilde yemlik balık avını yapıp büyük balık avına başlarız. Kısmetimizde varsa büyük balık avında sadece bir tane büyük balık avlarız. Bir adetten fazlasını almayız. Bu yüzden çok fazla yeme ihtiyaç duymayız. Üstelik avladığımız balıkları uzun süre yaşatmak mümkün olmadığından 2 – 3 adet yeterlidir. En son avladığımız yemi canlı yem olarak kullanırız.
Yüzey Sırtısı Takımıyla Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/n1mL_R2eApQ