Yoga Nedir Hangi Aşamalardan Geçilmesi Gerekir :
Yoga Nedir
Nefis terbiyesi çalışmalarının Hindistan’da ortaya çıkan yorumudur. Nefis terbiyesinde temel yaklaşımlar hep aynıdır. Yorumlanış ve uygulanış farklı olsa da sonuca giden yol hep Hakka çıkar. Hakka giden yolda kul hakkına yer yoktur. Bu yüzden incitmemek, zorluklara göğüs germek, bu şekilde yanarak terbiye olmak, iyiliklerle şımarmamak, ego sarhoşluğuna düşmemek, her canlıya Hak gözüyle bakmak bakabilmek temel felsefedir. Yogada da durum böyledir. Nefsini terbiye etmek isteyen herkesin yolu yoga ile kesişebilir. Neye inandığınız önemli değildir. Önemli olan nefsinizi terbiye edebilmektir. Bu yüzden yoga günümüzde hızla yaygınlaşmaktadır. Doğrulardan uzak düşen herkesin günümüzde yoga öğretisine ihtiyacı vardır.

Yoganın Aşamaları Nelerdir
Yama: Doğruluk, çalmamak, kul hakkına ve kamu malına el uzatmamak, iradeyi güçlendirici faaliyetler içinde olma çabaları vb gibi…

Niyama: Kişisel disipline dikkat çeker. Doğayı gözleme ve doğadaki ahengi yalama çabasıdır.
Doğayı gözlemek, doğadaki ahengi anlamak ve bu ahengi hayatımıza adapte etmek temel meseledir. Doğal yaşantıda elde olunanlara şükür hali vardır. Başa gelen her şey kişisel olgunlaşma için bir fırsattır. Başa gelenden ne öğrenilmesi gerektiğinin araştırılıp analiz edilmesi gerekir. Ama bu analizler sonucunda kanaatler oluşturmak yanlıştır. Çünkü doğal olaylar süreklilik ve değişkenlik içerir. Kanaat oluşturmadan onları anlamaya çalışmak doğrudur.

Asana: Yoga duruşu veya yoga pozu anlamına gelen Asana hayattaki duruşun nasıl olması gerektiğini temsil eder. Hayat karşısında sıkı durmak eğilmemek, bükülmemek, ruhumuzu şeytana satmamak temel meseledir. Hareketin zorluğu hayattaki sıkı duruşu temsil eder.

Pranayama: Nefes, yaşam enerjimizin kaynağıdır. Yani sağlığımız ne kadar iyi durumda olursa o kadar iyi nefes alabilme şansımız olur. Vücudumuza iyi bakmak ve sağlıklı nefes almak hayat dengesinin temel unsurudur. Kaliteli nefes almaktan bizi alıkoyacak her şeyi hayatımızdan uzaklaştırmamız gerekir.

Pratyahara: Nefis terbiyesinin en zor aşamasıdır. Hayatımızın devamı için bir takım güdülerimiz vardır. Bu güdüleri disiplin altına almak ve yolumuzdan uzaklaştırmak yol alışımızı kolaylaştıracaktır. Ama bu söylendiği kadar kolay bir iş değildir. Katı uygulandığında da, serbest bırakıldığında da vücuda ve gidiş yoluna zarar verir. Dengede tutabilmek ve kabul edilen normlara uygun kalabilmek ahenk ve disiplin gerektirir. İyiliği kendine pusula edinenin işi kolaylaşır.

Dharana: Konsantrasyon ve odaklanma hayatın temel yaklaşımıdır. Yolu doğru ve kesintisiz takip edebilmenin temel unsurudur. Odak kayması dikkatimizi dağıtır. Bizi hedeften uzak düşürür. Vakit ve enerji kaybına sebep olur.

Dhyana: Odaklanmanın ve dikkatin en yoğun olduğu durumdur. Bu durumdayken ele alınan her düşünce dikkatlice analiz edilir. Gerekirse düşüncelerden soyutlanarak bilinçaltına itilir. Bilinçaltı pek çok zor meseleyi çok kısa sürede çözümler. Bilinçaltının çalışma hızı akıl hızımızın hesaplanamayacak kadar çok üstündedir. Birçok ömre sığmayacak meseleler bilinç altında olgunlaştırılmış sorular sayesinde an mertebesinde çözülür.

Samadhi: bilinç aşamasında yükselme ve aydınlanma anlamına gelir. Dhyana aşamasını geçen bilinç aydınlanır. Özgür ve yaratıcı bir bilinç olur. Artık önünde bir engel kalmaz.

Yoga Turizminin Ülke Turizmi Açısından Önemi
Antalya Adrasan’da yoga turizmi hızla gelişmektedir. Bu gelişime katkıda bulunmak için konunun tanıtımının yapılması önemlidir. Ayrıca yoga turizmi, genel turizm kolları arasında önemli yer tutacağa benzemektedir. Türkiye’de pek çok yer yoga turizmi açısından çok uygundur. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bu konuda çok uygundur.
Büyük balık avı turizminde olduğu gibi yoga turizmi de yükseliş içindedir.