Zargana Avı Ve Canlı Yem Olarak Kullanılması :
Zargana İpek Floşa Nasıl Yakalanır?
Zargananın dişleri 1 – 2 mm uzunluğunda ve 1 mm aralıkla bütün çeneyi kaplar. Dişler çok keskin dişlerdir. Zargana çenesini kapadığında, dişler arasındaki mesafe 0,5 mm ye düşer. Bu dar aralık, ipek floşun sıkışması için yeterlidir. Zargana ipek floşu ısırdıktan sonra ilk takılma hissi ile kendi ekseni etrafında dönerek, ipeği çeneye dolar ve kaçmaya başlar. Bu aşamada kalomadan 20 -30 metre misinayı rahatça alabilmelidir. Bu olduğunda, Zargananın kurtuluş şansı kalmaz. Zarganayı tekneye aldığınızda, ipek floşu gagasından ve dişlerinden kurtarmak, çoğu zaman mümkün olmaz. Olsa da, ipek artık kullanılamaz. Yenisi bağlanarak, ava devam edilir.
Zarganaların Kıyılarda Yoğunlaşma Sebebi Nedir?
– Zarganalar avlanmak için kıyılarda yoğunlaşır. Kendisi avlanırken, kıyının açığına kadar çıkar ve avın peşinde koşturur. Zargana avlanırken, suyun yüzünde bıraktığı belirgin izlerden belli olur. Değişik boy grupları etrafta dolaşarak av yaparlar. Onlar avlanması avcıların dikkatini çekip, iştahlarının kabarmasına sebep olur.
– Ortamda oluşan elektrik, ses ve kan kokusu ile iştahı kabaran daha büyük avcılar Zarganaları avlamak için kıyılara sokulmaya başladığında, Zarganalar avladıkları daha ufak balıklarla beraber kıyılara yönelirler. Bu aşamada Zargana hem avcı, hem de av konumundadır. Zarganalar, kıyılarda çok yoğun olarak bulunuyorsa, etrafta daha büyük balıklar vardır.
Zargana Avı Ne Zaman Yapılır
Zargana genellikle kıyılarda yoğunlaştığı dönemde avı yapılır. Biz Zarganayı yen yapmak amacı ile avladığımızdan, sınırlı sayıda avlarız. Genellikle canlı yem olarak kullanırız. Bu dönemlerde Zargana yakalamak kolay olduğundan, ihtiyaç fazlasını avlamayız. Zarganayı avladığımız yerin biraz açığında büyük balık avı yaparız.
Zargananın Canlı Yem Olarak Kullanılması
Zargananın canlı kalması için sadece gagadan taşıcıyı kanca takılır. İp misina ile hazırladığımız iki tane 4.0 üçlü kanca, boy uzunlukları Zarganaya göre ayarlandıktan sonra, ince bir misina ile Zargananın gövdesine sıkmadan bağlanır. Bu şekilde zargana rahatça yüzebilen rapala şeklini almış olur. Zarganayı yem olarak sevmeyen büyük balık yok gibidir.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/23PvSLtZiPo
Zargana avında neden daire şeklindeki floş ipek ip kullanılıyor? Zargana adı nereden geliyor? En fazla kaç metreye uzunluğu oluyor?
Daire şeklindeki floş ip pek çok ince sarımdan oluştuğu ve Zargananın çenesini kapattığında diş aralığının 0,5 mm düşmesi sebebiyle dişlerinin arasına sıkışması ve uzun ince balıkların ağzına bir şey aldıklarında kendi eksenleri etrafında dönmeleri, ipek floşu Zargananın çenesine dolamasına sebep olmaktadır. Bu şekilde ipek floşa yakalana Zargana kendini kurtaramamaktadır. Ayrıca, ipek floşlar suda çekilirken, balık hareketlerini andırır hareketler yaparlar. Bu hareketler de balığı cezbetmektedir.
Zargana adını nereden aldığı konusunda bir fikrim yok maalesef.
En fazla 1 m boyunda olan Zarganaları avladık. Bundan hareketle 1 – 1,5 m boya kadar uzayabileceklerini düşünüyorum.