ZARGANA AVINDA KALOMA KULLANIMININ ONEMI

Zargana Avında Kaloma Kullanımının Önemi :

ZARGANA AVINDA KALOMA KULLANIMININ ONEMI

Zargana avında tekne hızı 2 – 4 mil arası olması gerekir. Tekne yol alırken ipek floştan yapılan olta denize salınır. Tekneden 50 – 70 m uzağa salınmasında fayda vardır. Takım 0,20 mm misinadan ve 5 kulaç uzunluğunda olmalıdır. Olta ip misinasının olabildiğince ince olmasında fayda vardır. Değilse de çok önemli değildir.

Olta salındıktan sonra kaloma ayarı 2 – 4 mil hızla yol alırken boşalmayacak sıkılıkta olmalıdır. İpek floş ince liflerden oluşan bir halkadır. Zargananın dişleri bu halkayı kolayca parçalanacak keskinliğe sahiptir.

Zargana suda çekilirken açılıp kapanan bu halkaya saldırır. Isırdığında kafa vurur ve kendi ekseni etrafında dönerek ipek floşu parçalamaya çalışır. Bu saldırıyı bertaraf edebilmek için kalomanın gevşek olması gerekir. Zargana kafa vurup, kendi ekseni etrafında dönerken kaloma akmaya başlar. Bu şekilde Zargananın parçalayıcı ve koparıcı gücü boşa çıkmış olur. Bu sayede ipek floş zarar görmez. Zargananın çenesine dolaşan ipek floş keskin dişleri kullanılmaz hale getirir.

Zargananın dişlerinin yırtıcı etkisini bertaraf etmek önemlidir. Ama yinede Zargananın 0,20 mm olan beden misinasını koparabilecek gücü vardır. Zargana kafa vurarak oltayı çekiştirir. Bir de buna balığın sudaki sürtünme gücünü eklemek gerekir. Bütün bu etkileri yok etmek için kalomanın açık olması gerekir.

Kaloma akarken, kaloma ayarına kesinlikle dokunulmaması gerekir. Balık ilk baştaki gücünü harcayana kadar kaloma rahatça akabilmelidir. Hatta oltayı ip misinanın aktığı yönüne çevirmek gerekir. Böylece kamışın ucunda oluşan sürtünme gücü de devreden çıkarılmış olur. Bu sayede kaloma daha rahat akar. Balık kısa sürede yorulur. Bu aşamada Zargananın hareketleri ve çekiştirme gücü düşer. Oltayı toplayabilecek kadar kaloma bir iki tık sıkılır. Bu sıkılık balığı çekebilecek sıkılığı geçmemelidir. Balık çekilirken her bastığında kaloma rahatça boşalabilmelidir.

Kaloma Kullanımı

Balığın takıma üstün olduğu her avda kaloma kullanımı çok önemlidir. Bu yüzden balık oltaya yakalandıktan sonra geçen her dakika bizim lehimizedir. Olta hiç acele edilmeden ve balığın keyfi çıkarılarak çekilmelidir. Böyle davranıldığında balığı tekneye almak garanti gibidir. Böyle yapılmayıp balığın kaçmasına sebep olunur. Bu durumda yeni balığın avlanması için geçen sürenin büyük kayıp olacağı akıldan çıkarılmamalıdır. Bu kaybı yaşamak yerine avlanan balığın tekneye alınması için doğruların yapılması daha akılcıl olacaktır.

Unutmayım, balık avının sizi dinlendirip, enerji ile doldurması için başarılı çabalarla yapılması gerekir. Bunun için disiplin ve akılcıl davranışlar çok önemli meziyetlerdir. Bu meziyetlerin sayısı arttırıldıkça av kalitesi ve verimliliği artacaktır. Sizi geleneksel avcıdan farklı kılacak olan bu meziyetlerdir.

Zargana Avı Videosuhttps://youtu.be/2DJ-n7eha8s

Zargana Avında Kaloma Kullanımının Önemi

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.