ZARGANAYI YEM OLARAK AVLARIZ

Zarganayı Yem Olarak Avlarız :

ZARGANAYI YEM OLARAK AVLARIZ

Büyük balık avını yemli dip sırtısı yöntemiyle yaparız. Bu yüzden balık avına yem balığı avı yaparak başlarız. Yem balığını, 5 – 7 cm rapala ile yüzey sırtısı yöntemiyle avlarız. Genellikle Yazılı Orkinos veya Tombik yem balığımız olur. Bazen başka balıkları da yem olarak kullanırız. Fakat bazen bu balıkların avını yapmak mümkün olmaz. Böyle zamanlarda kıyılara yanaşıp Zargana avı yaparız. Yem balığı avında Zarganayı son çare olarak yakalarız. Zargana avını da ipek floş ile yaparız.

ZARGANAYI YEM OLARAK AVLARIZ

İpek Floşla Zargana Avı Yöntemi

İpek floş, ince iplerin daire şeklinde bir araya getirilmesiyle oluşur. Boyu 6 – 7 cm civarıdır. İpek floş 3 – 5 kulaç 0,20 -0,30 mm misinaya bağlanarak takım yapılır. Zargana takımında hiç bir ağırlığın bulunmaması gerekir. Çünkü Zargana tehdit hissettiğinde kıyılara yanaşır ve yüzeye yakın dolaşır. Ayrıca her avcı dipten gelerek yeme saldırmanın avantajını kullanmak ister. Bu yüzden yemin yüzeye yakın olması avantajdır.

ZARGANAYI YEM OLARAK AVLARIZ

Sürü balıkları avlanırken ortamda stres yaratmamak için genellikle yavaş hareket ederler. Ancak avlarına saldırırken çok büyük hızlara çıkarlar. Bu yüzden ipek floşu yüzeyden yavaş hızla çekerek Zargana avı yaparız.

ZARGANAYI YEM OLARAK AVLARIZ

İpek Floşla Zargana Avlamanın Mantığı Nedir

İpek Floş, ince iplerin halka şeklinde bir araya gelmesinden oluşmuştur. Zargananın diş aralığı da 1 mm civarıdır. İpeği ısırıp çenesini kapadığında diş aralığı 0,5 mm düşer. Bu yüzden ipek dişlerin arasına sıkışır. Uzun balıklar ısırdıkları bir şeyi parçalamak için kendi eksenleri etrafında dönerler. Zargana ipeği ısırdıktan sonra kendi ekseni etrafında döndüğünde ipeği çenesine dolar. Artık ipekten çenesini kurtarma şansı kalmaz. Çenesini ipeğe sarmadan dönmeyi başarabilirse ipeği kolayca yırtabilir. Yakalandıktan sonra kendini kurtarabilmesi de bu şekilde mümkün olur. Bu esnada kalomanın gevşekliği ipeğin çeneye sarılmasını kolaylaştırıcı bir faktördür.

ZARGANAYI YEM OLARAK AVLARIZ

Zargana Avı Tekniği

Zargana takımını ana bedene fırdöndü olmadan doğrudan bağlarız. Böylece takımda hiç bir ağırlık olmaz. İpek floşu suya bırakıp ana bedeni 45 – 60 m arası salarız. Kaloma ayarımız, tekne 2 – 3 mil hızla giderken takım serbest akışa geçmeyecek sıkılıkta olur. Zargana oltaya atladığında kaloma serbest akışa geçerek hem ipeğin yırtılmasını engeller. Hem de Zargananın yorulana kadar takımı çekmesini sağlar. Bu şekilde Zargana yorulduğunda duraklamaya başlar. Bu aşamada kaloma ancak balığı çekebilecek kadar sıkılaştırılıp çekmeye başlanır. Bu aşamada bile balığın kalomayı rahatça boşaltabilmesi ipeğin yırtılmaması için önemlidir. İşte bu yöntem kaloma mantığının nasıl çalışması gerektiğini öğreten çok güzel bir örnektir.

ZARGANAYI YEM OLARAK AVLARIZ

Balık takımdan güçlüyse, yormadan çekmenin imkanı yoktur. Bu yüzden kaloma kullanım mantığını iyice kavramak çok önemlidir. Yoksa pek balık kaçırma hikayemiz olur. Bu yüzden de balık avı için yaptığımız masraflar artar. Hedefe ulaşmak için çok fazla zamanı boşa harcarız. Tabii bu kadar sabrımız varsa…

ZARGANAYI YEM OLARAK AVLARIZ

Kaloma ayarının, Zargana ipek floşa atladığında takım serbest akışa geçmeyecek sıkılıkta olması durumunu biraz açalım. Kalomanın sıkı olması durumunda, zargananın ustura kadar keskin olan dişleri ipek floşu kolayca keser. Uç kısmı yırtılmış bir ipek floş ile Zargana avı yapmanın imkanı kalmaz. Ancak Zargana sürüsü çok büyükse işe yarar. Büyük sürünün yarattığı rekabet hissiyle Zargana avı biran evvel kapmak için gözü kara saldırır. Ancak bu durumda ipeğin ne durumda olduğu önemini kaybeder. Ama sürü küçükse ve tedbirli olmak ön plandaysa, Zargana ipeği her seferinde kontrol ederek kapmaya çalışır. Uç kısmı yırtık olduğu için ipek dişler arasından kayarak kurtulur. Bu yüzden ipeğin değiştirilmesi gerekir.

Biz ipeği rapala düğümü ile bağlarız. Rapala düğümü halka şeklinde olduğundan ipeğin halkasını istediğimiz yöne çevirme şansımız olur. Böylece yırtık kısmı rapala düğümünün olduğu yere çevirdiğimizde uçta ipeğin sağlam kısmı kalır. Bu durumda ipeği değiştirmeye gerek kalmaz.

Bir avantajlı yönteme de, iki adet ipeği bir arada kullanmaktır. İki ipek bir arada kullanıldığında daha güçlü bir yapı oluşur. Zargana ısırdığı ipekten çenesini kolayca kurtaramaz. Biz de Zarganayı ipekten kurtarmak istediğimizde aynı şekilde zorlanırız. Genellikle de ipek büyük hasar görür. İpeği tekrar halka haline getirip kullanmak zorlaşır. Ancak halka haline getirebilirsek tekrar kullanırız. Yoksa yenisi ile değiştirmek zorunda kalırız. Zargana avında en doğru yöntem, her Zargana avından sonra yeni bir ipek floş kullanmaktır. Ayrıca tahrip olan veya takımın kullanılmadan uzun süre bekletilmesi sonucu rengi solan her ipek yenisi ile değiştirilmelidir. Böylece boşa vakit harcamamış oluruz.

Zargananın İpek Floş Kullanımında Renk Seçimi

Biz genellikle sarı rengi kullanıyoruz. Denemelerimiz esnasında en fazla sarı ipeği daha fazla tercih ettiğini tespit ettik. Ama ışığın durumuna göre renk denemeleri yapmak faydalı vardır. Biz 2 – 3 adet yem balığına ihtiyaç duyduğumuz için Zargana avında çok fazla oyalanmayız. Bu yüzden sarı renkle avımızı yapıp 2 adet Zargana alınca merayı terk ederiz. Her zaman kalan vakti büyük balık avı için kullanmak isteriz.

Zargana Avı Videosu: https://youtu.be/_laWmm1SwOs

Zarganayı Yem Olarak Avlarız

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.