ZIPKINLA TROFE SINARIT AVI YAPMAK NASIP OLDU

Zıpkınla Trofe Sinarit Avı Yapmak Nasip Oldu :

Sinarit denizdeki en tedbirli balıklardandır. Bu yüzden oltayla da, zıpkınla da avı zordur. Avının yapıldığı yerde sessizlik hakim olmalıdır. Kirli denizlerde görmek pek mümkün değildir. Avının yapıldığı yerlerin yakınlarında deniz derinliği 40 m ve üstü olmalıdır. Tehlike anında açık denize yönelir. Deniz suyunun 15 – 23 derece olduğu zamanlarda kıyılara kadar sokulup av yapmaya çalışırlar. Sürü halinde av yaparken suyun altında Sinarit’i seyredebilmek çok güzeldir. O an onların denizin tek hakimi olduğunu düşünürsünüz. Çünkü önünde hiç bir sürü duramaz. Tek başına av yaparken de çok ilginç av yöntemleri sergiler.

ZIPKINLA TROFE SINARIT AVI YAPMAK NASIP OLDU

Oltayla avını yaparken 10 – 30 m derinliklerde dip rapalasıyla dip sırtısı çekeriz. Genellikle Sinarit avını dip rapalasıyla dip sırtısı çekerek yaparız. En çok Sinarit avını rapalayla dip sırtısı yöntemiyle yaptık. Ama bunun dışında başka yöntemlerle de avını yaptığımız olur. 30 – 60 m derinliğindeki sularda avını yaparken yemli dip sırtısı yöntemini kullanırız. 40 – 90 m derin sularda av yapmak istersek jigging yöntemini tercih ederiz.

Teknede oltayla büyük balık avı turu yapmadığımız günlerde serbest dalış yapmayı tercih ederim. Balık ihtiyacım varsa da zıpkınla av yaparım. Serbest dalış benim tutkumdur. Zıpkın o kadar önemli değildir. Ancak balık etine ihtiyaç duyarsam zıpkınla av yaparım. Burada kuralım;  yiyeceğim balığın avıdır. Sonrasında zıpkını bırakıp serbest dalış yapmayı tercih ederim.

ZIPKINLA TROFE SINARIT AVI YAPMAK NASIP OLDU

Sinarit Hayaliyle Dalışa Gittim

Tekneyi karaya çektiğim bir kış günüydü. Canım dalmak istemişti. Evde balık kalmadığı için zıpkın yapmaya karar verdim. Kanoya atlayıp zıpkınla balık avı yapacağım yere gittim. Hava ve deniz çok güzeldi. Üç dört saat 16 – 19 m derinliklere serbest dalış yaptım. Artık serbest dalışa iyice doymuştum. Ama 3 – 4 Kg bir kaç Orfoz dışında büyük balık görmedim. Orfozları seyredip serbest dalış keyfimi yapmış bir şekilde kıyıya dönüyordum. Balık dizgimde bir tane bile balık yoktu. Levrek veya Kefal görmek umuduyla bir de kıyıya bakaya karar verim. Kıyıda kısa bir gezinti yapıp çıkacaktım. Bu bölümde ufak balıkların, Akya yavrularının hareketi vardı. En azından bu hareketlilik bile güzeldi.

Sinarit Sürü Halinde Önümde Dolaşıyor

Kıyıda bir kaç kısa dalış yapıp çıkma düşüncesindeydim. İlk iki dalışta Akya yavruları yanıma sokuldu. Karşılıklı bakıştık. Tam çıkışa geçecektim ki, bir Sinaritin etrafta dolaştığını gördüm. Oldukça iri bir Sinaritti. Tahminim 3 Kg üstüydü. İyice nefeslenip hareketlendiği yere doğru bir dalış yaptım. Sinarit üzerime geldi. Ama menzile girmedi. Sinarit’i bu kadar yakından görmek bile beni çok mutlu etmişti. Zaten dalış halindeyken bile Sinarit gördüğümde bütün vücut fizyolojim anında değişir. Kalbim yavaşlar dalış sürem hemen yarım dakika uzar. İki dakika civarı olan dalış sürem iki buçuk dakikanın üzerine doğru uzar.

ZIPKINLA TROFE SINARIT AVI YAPMAK NASIP OLDU

Sinarit Avı Hiç Bir Zaman Kolay Olmaz

Sonrasında biraz daha uzun nefeslendim. Birazda ortamı sessizleştirmeye çalıştım. Sonrasında biraz daha derine bir taşın yanına dalıp iyice kamufle oldum. Bir anda önümde 8 – 10 parçalık, 3 – 5 Kg aralığında olan bir Sinarit sürü belirdi. Süper bir manzaraydı. Aklımdan 3 – 4 saattir 16 – 19 m yaptığım dalışlar geldi. O derinliklerde görmem gereken Sinaritler kıyıda av yapıyorlardı. Ne büyük bir şanstı. Sürü tedbirli ama hevesli bir şekilde önümde volta atıyorlardı. Ama menzil dışındaydılar. Beklemek tek çareydi. Bu görüntü bile bana yeterdi. Tam bu düşünceler aklımdan geçerken bir bana doğru hızlanarak gelmeye başladı. Zaten olanlar da tam o anda oldu. Sinarit kuyruk kısmından vurulmuştu.

Önce hızlı bir daire çizdi. Makaradaki ip çok boşaltmadı. Bir taşa girmesini bekledim. Ama enerjisi çok çabuk tükendi. Dipte bir taşın yanına ancak sokulabildi. Muhtemelen şiş omurgaya temas ediyor olmalıydı. Ancak bu şartta balık bu kadar yavaşlardı. Yoksa uzun bir süre etrafın tozunu attırıp derin suya yönelirdi. Yukarıdan onu seyredip üzülürken iyice nefeslendim. Sonra dalıp taşın kenarından aldım. Onu muhteşem güzelliğini seyredip yukarı doğru çıktım. Çok güzeldi. Denizin efendisi ellerimin arasındaydı.

Eğer et ihtiyacı için avlamıyor olsan asla dokunmayacağım bir canlıydı.  Bu durum ne kadar karmaşık duyguların bir arada yaşandığı bir durumdu. Bir yanda denizin efendisini avlayabilmenin zafer duygusu varken, bir yandan da bu kadar değerli bir canlının sisin ucunda olması dokunuyordu. Bu yüzden kuralım; “ye içi israf etme” bir tane büyük balık yeter.

Zıpkınla Trofe Sinarit Avı Yapmak Nasip Oldu

Zıpkınla Sinarit Avı Videosu: https://www.dailymotion.com/embed/x20j4hz

Zıpkınla Trofe Sinarit Avı Yapmak Nasip Oldu

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI HIKAYELERI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

ZIPKINLA TROFE SINARIT AVI YAPMAK NASIP OLDU için 2 cevap

  1. Irfan unver der ki:

    Balik turu disinda serbest dalis turu yapiyormusunuz

    • Menderes Yahşi der ki:

      Önceki senelerde yapıyorduk. Ama serbest dalış turuna çok acemi arkadaşlar katılınca bu iş yoğunluğunda bu turları yapmaktan vazgeçtik. Ancak tecrübeli kişilerin katılmak istemesi durumunda bu talepleri kabul edebiliriz.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.