Balık Avının Keyfi Büyük Balıkla Çıkar :
Pek çok büyük balık avı yapmak isteyen arkadaş turumuza katılır. Büyük bir heyecanla büyük balık avlamak için Adrasan Sahilinden açılırız. İlk yaptığımız yem balığı avı için iki tane oltayı denize salmak olur. Bu işlemi ilk seferinde ben yaparım. Bunu yaparken de ufak bir eğitim faslı olur.
Olta Salma ve Çıkrık Makine Kullanma Eğitimi
Önce 7 cm rapalanın suya nasıl salınacağını gösteririm. Sonra takımı suya bırakınca çıkrık makineli kamışı elime alıp tekneye 90° ve suya paralel tutarım. Çıkrık makinenin açma kapama koluna açıp oltayı 60 m kontrolü bir şekilde salarım. Bunu nasıl yapacağımızı gösteririm. Sonra diğer oltayı 45 m salarım. Sırtı çektiğimiz oltaları arkadaşlarımız ya ellerinde, ya da iskarmoza dayayarak tutarlar.
Oltalar yem balığı avında da, büyük balık avında da tekneye 90° ve suya paralel tutulur. Bu tutuş şekli yem balık avında çok zorunlu değildir. Ama büyük balık avına geçtiğimizde bu tutuş şekli zorunludur. Oltayı bu şekilde tuttuğumuzda, herhangi bir balık yem balığına müdahale ettiğini kamışın ucunda görürüz. Bu şekilde teknedeki herkes oltayı izleyip gerekli müdahaleyi zamanında yapmak için hazır olur. Oltanın ucundaki hareketi doğru yorumladığımızda yemi özellikle Balon Balıklarından koruma şansı elde etmiş oluruz. Olta bu şekilde takip edildiğinde büyük balık yakalama şansımız çok artar. Yoksa Balon Balıklarının insafına kalırız.
Büyük Balığın Oltaya Atlaması ve Mücadele Faslı
Büyük balık oltaya atladığında kamış hızla eğilir. Kaloma şiddetle boşalır. Genellikle canlı yemle avlandığımız için balığın kancaya geçmesini beklememiz gerekir. Büyük balık yemi kaptıktan sonra bir süre yemi yutmadan bekler. Sakin bir ortam bulunca da yemi yutar. İşte bu aşamada kanca balığa geçer. Balık kancaya geçtiğinde normalin üstünde bir hızla kaloma boşaltmaya başlar. Bu davranış şekli, kaloma ayarı yapmamız için bize bir uyarı niteliğindedir. Kademeli olarak kaloma ayarını uygun ayara getiririz.
Büyük Balık Avının Başlaması
Kaloma, uygun ayara getirilince büyük balıkla mücadele başlar. Büyük balığın oltaya atlaması, kancanın geçmesi ve mücadelenin başlaması aşamalarında herkesin adrenalini tepe yapmış durumdadır. Her aşama ayrı bir heyecana sebep olur.
Balık oltaya atladığında, yakaladık sevinci yaşanır. O anda kaloma sesi hepimize dünyanın en güzel müziği gibi gelir. Kancanın balığa geçmesini beklemek hem heyecanlı, hemde çok streslidir. İnsanın aklından her türlü düşüncenin geçtiği bir kaç dakika yaşanabilir. Balık kancaya geçip kaloma ayarı yapıp balıkla mücadeleye başladığımız an yeniden umutlar tepe yapar. Sonra arkadaşlarımız büyük balığın mücadele gücü karşısında şoka girerler. Bir süre sonra kollar yorgunluktan titremeye başlar. Nefesler sıklaşıp adrenalin yeniden yükselir. “Acaba balığı tekneye almak kısmet olacak mı?” düşüncesi insanların aklını zorlar. Yardımlaşarak sürdürülen mücadele aynı zamanda keyifli atışmalara, sohbetlere de vesile olur. Bu sayede arkadaşlar hayatları boyunca unutamayacakları 30 – 40 dakika geçirirler.
Büyük Balık Gücünü Harcamadan Gelmez
Balıkla mücadelenin zorluğu, arkadaşların balığı biran evvel teknede görmek istemesi sebebiyle ortaya çıkar. Bu şekilde mücadeleyi sürdürmek yorucu ve stresli olur. Arkadaşlar mücadelenin biran evvel bitmesini isterler. Oysa acele etmek büyük balık avında en büyük hata sebebidir. Bu durumda arkadaşları sakinleştirip balık avının keyfini yaşamalarını sağlamak bana düşer. Onlar şu cümleyi kurarım. “Büyük balık mücadelesinde geçen her dakika bizim lehimizedir. Çünkü geçen her dakikada balık yorulur. Bu sayede balığı almamız neredeyse garanti olur”. Arkadaşlar sakinleşince mücadelenin uzun olması onları daha çok memnun eder. Çünkü mücadele bitip balığı tekneye aldığımızda balıkla mücadelenin heyecanı biter. Onun yerini balığı görmenin sevinci alır. İlk büyük balık avı hafızalarda yerini alır. Böyle bir av hayat boyu unutulmaz.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/23PvSLtZiPo