Balon Balığı Denizdeki Balığın Azalmasının Suçlusu Mu :
Eğer Balon Balığı denizdeki bütün yavru balıkları yiyorsa, Kızıldeniz’de balıklar şimdiye kadar neden tükenmedi? Bir canlı bir yerden diğer yere ya karnını doyuramadığı için, yada iklim şartları orada yaşamasına imkan vermediği için göçer. Acaba Balon Balığı Denizlimizdeki balık bitirdiği için mi Akdeniz’e göçtü? Bu sorunun cevabı, Balon Balığının yavru balıkları yiyip yemediğini açıklar.
Balonlar Kızıldenizi Bitirdi Mi
“Dünyanın balık açısından en verimli denizlerini sayalım” desem Kızıldeniz ilk sırada sayılır. Durum böyleyken Balon Balığını balığı bitiriyor diye suçlamanın bilimsel, mantıksal ve yaşam ortamındaki davranışlarının yıllarca izlendiği bir araştırmaya dayanağı var mıdır? Kesinlikle yoktur. Peki bu suçlamanın dayanağı nedir? Profesyonel balıkçının ağını, paraketesini, şamandıralı sarkıtma takımını, profesyonel ve amatör balıkçının olta takımlarını kesip av yapmasını neredeyse imkansız kılan bir balık olduğu gerçeği vardır. Bu suçlamanın başkaca bir dayanağı da; Balon Balığının zehirli bir balık olduğu korkusudur. Sanki, insan oğlunun apandisiti patladığında Balon Balığı gibi etinin zehirli olacağı gerçeği ortada durmuyormuş gibi. Balon Balığının da zehir kesesi patlatılmazsa eti zehirli değildir.
Peki Balon Balığı balık ağı, parakete, şamandıralı bırakma takımlar, keteze oltalar ve diğer bütün takımları neden kesmektedir? Çok basit bütün bu takımları kesebilecek güçte dişleri olduğu için. Peki bu durumda nasıl bir sonuç çıkarabiliriz?
- Balon Balığı balık avı yapılan bütün takımların düşmanıdır.
- Balon Balığı profesyonel ve amatör balıkçının düşmanıdır. Balık avlayanlara fena halde gıcık gidiyordur. “Denizime olta atarsan keserim kardeşim” diyordur.
- Balon Balığı karnını doyurma çabası içindedir.
Balon Balığının Denizdeki Görevi Nedir
Bu sene inşallah büyük balık avında 18 seneye gireceğim. Denizde büyük balık avcılığı, serbest dalış, hemde zıpkınla balık avı yaparım. Serbest dalış ve zıpkınla balık avı yaparken deniz altındaki yaşamı izlemeyi çok severim. Bütün bu süre içinde Balon balıklarının ne yavru balıkları yediğini, ne de herhangi bir avcılık özelliklerinin olduğunu görmedim. Zaten Balon balığının vücut yapısını incelediğimizde avcı balık özelliğinin olmadığı açıkça gözükmektedir. Sürü balığı olduğu için taktiksel avcılık yapabilir. Ama bu tür bir davranış içinde olduklarını da hiç izlemedim.
Denizdeki Hiyerarşik Yapıda Balon Balığının Konumu
Balon Balığı avcı bir balık değildir. Denizdeki hiyerarşik yapıda Balon Balığının konumu toplayıcılıktır. Denizde sistem dışı olan balıkları yer. Denizde o kadar çok çeşitli avcı balık var ki, üstelik bunların bir kısmı çok büyük avcı balıklardır. Balon Balığı avcılık yapmaya kalksa bu büyük balıklar anında Balon Balığı sürülerini dağıtabilir. Böyle bir saldırı Balon Balıkları için tehlikelidir. Çünkü Balon Balıkları yaralanan ve sistem dışı olan Balon Balıklarını da yerler. Örneğin Sinaritlerin, Akyaların ve Barakudaların olduğu merada Balon Balıklarının esamesi okunmaz. Bütün balıklar denizdeki hiyerarşik yapıya harfiyen uymak zorundadır. Yoksa büyük avcı balıkların hışmına uğrar. Bu yüzden büyük avcı balıkların yaklaştığı meraları hemen terk ederler. Yada zemine inip tam siper yaparlar.
Denizdeki hiyerarşik yapının ne kadar sert olduğunu anlatan en güzel cümle “büyük balık küçük balığı yer” cümlesidir. Örneğin bir çok büyük balık kendi türünün ufaklarını yer. Bu yüzden ufak balık sürüleri ile büyük balık sürüleri aynı merada bulunmaz. Genellikle sürüdeki balık boyları benzerdir.
Balon Balıkları hiyerarşik yapıda avcı olmadığı için alt sıralarda yer alır. Her avcı balık onlar için çok büyük tehlikedir. Balon Balığı bir yeme müdahale etse, ortamda büyük bir avcı varsa o yemi ondan almak için hemen harekete geçer. Bu durumda Balon Balığının tek yapacağı yaralanmadan ortamdan uzaklaşmaktır.
Balon Balığı Ne Yer
Balon Balığı sadece yaralı, ölü ve bir sebeple sistem dışı olan balıkları yer. Zaten bu yüzden de ağlara, paraketelere ve bütün olta takımlarına zarar verir. Çünkü bütün bu saydıklarımın üzerinde çırpınan, yaralı veya ölü balıklar vardır. Bütün bu balıkları sistem dışı olarak algılar. Sistem dışından kastımız, denizde özgürce dolaşamayan balıklardır. Hasta, problemli, yaralı, oltaya takılmış ve bunun gibi bütün balıklar sistem dışıdır. Sistem dışı olan bütün balıklar Balon Balığının yiyeceği konumundadır. Balon Balığı bu balıkları yer. Yani Balon Balığının denizdeki görevi, denizi sağlıklı tutmak için sistem dışı olan her şeyi yemektir. Aynı Köpek Balıkları gibi.
Denizdeki Balığı Balon Balığı Mı Azaltıyor
Balon Balığı, balık ağını, paraketeyi, bırakma takımları, keteze olta takımlarını, jigging takımlarını, bizim büyük balık olta takımlarımızı keser. Bunu yaptığında, bütün bu takımlarla avlanacak balığın denizde kalmasını sağlar. Peki denizde kalan balık çoğalma ve büyüme fırsatı bulmaz mı? Örneğin Antalya Adrasan’da artık gerçekten profesyonel balıkçılıkla geçinen balıkçı kalmadı. Bu insanlar ya günlük tekne turu işine ya da balık avı turu işine başladı. Üstelik hepsinin kazancı şimdi eskisine nazaran çok daha iyi. Bunun sebebi Balon Balığın bu insanlara av yapma izni vermemesi oldu. Balon Balığı sayesinde bu insanlar çok daha iyi şartta yaşıyor. Üstelik denizden de kopmadı.
Balon Balığı Balığı Azalttı Mı
Özellikle son 2 – 3 seneye baktığımda bizim buralarda balığın çoğaldığını, çeşitlendiğini ve boy olarak da çok büyüdüğünü görüyoruz. Geçen sene yem balığı avı yaparken 7 cm yüzey rapalamıza Kılıç Balığı yavrusu atladı. Daha önce kıyılarda büyük Kılıç Balıkları görmüştüm. Ama ilk defe Kılıç Balığı yavrusu gördüm. Bu durum balık çeşitliliğinin ne boyuta geldiğinin açık bir göstergesidir. Bir merada yavru balıklar varsa, büyükleri de yakındadır.Bir diğeri de son birkaç senedir büyük Orkinosların kıyılarda gözükmeye başlamasıdır. Artık Sinaritleri bile sürü halinde görebiliyoruz. Ayrıca Kızıldeniz’den yeni türler gelmeye devam ediyor. Adeta Kızıldeniz Akdeniz’e taşınıyor.
Yumurtalı Devasa Balığı Bırakma Videosu: https://youtu.be/9C6dG0cRz4A