BUYUK BALIK AVINDA YEMIN KORUNMASININ ONEMI

Büyük Balık Avında Yemin Korunmasının Önemi :

BUYUK BALIK AVINDA YEMIN KORUNMASININ ONEMI

Yem Balığı avı bazen çok zaman alır. Böyle zamanlarda elimizde sınırlı sayıda yem balığı olur. Bu yüzden büyük balık avına devam edebilmek için yem balığının korunması çok büyük önem kazanır.

Genel olarak Yazılı Orkinos ve Tombik yem olarak kullanılır. Bu balıkları özel livar olmadan 5 dakika bile canlı tutmak mümkün değildir. Durum böyle olunca büyük balık için olta çekerken canlı yemi hayatta tutmak ve zarar görmemesini sağlamak gerekir. Canlı yem ne kadar aktif durumda kalırsa büyük balığı cezbetmesi o kadar mümkün olur. Canlı yemi aktif durumda tutarken aynı zamanda Balon Balığı gibi yırtıcılardan da uzak tutmak gerekir.

BUYUK BALIK AVINDA YEMIN KORUNMASININ ONEMI

Balık Avı Turu Yem Balığı Avıyla Başlar

Balık avı turuna başlarken yem balığı avı yaparız. Yem balığı olarak Palamut, Yazılı Orkinos, Tombik ve uskumru kullanırız. Canlı veya çok taze Kalamar veya Sübye bulabilirsek çok güzel yem olurlar. Ayrıca Kefal, Melanur, iri Kolyoz da yem olarak kullanılabilir.

Adrasan Koyundan tekne ile açılmaya başladığımızda yüzey sırtısı çekerek yem balığı avı yaparız. Yem balığı avını ne kadar hızlı bitirirsek büyük balık avına o kadar çabuk başlarız. Böylece büyük balık avı için daha fazla zamanımız kalır. Zaman bol olunca daha fazla merada büyük balık için olta çekeriz.

BUYUK BALIK AVINDA YEMIN KORUNMASININ ONEMI
BUYUK BALIK AVINDA YEMIN KORUNMASININ ONEMI

Son Yem Balığı Canlı Yem Olarak Kullanılır

Genellikle 2 – 3 adet yem balığı avı yaparız. Son yemi büyük balık avına başlayacağımız meraya yakın avlamaya çalışırız. Böylece canlı yemle Akya Oltasını hazırladığımızda balığımız çok diri olur. Aktivitesi en üst düzeydeki yem balığı büyük balıkları hemen kendine çeker.

Ayrıca aktif durumdaki yem balığı kendini mümkün olduğunca Balon Balığı gibi yırtıcılardan koruyabilir. Canlı yemi aktif durumda tuttuğumuz sürece bir nevi Balon Balıklarından da korumuş oluruz. Balon Balıkları sistem dışı balıkları yediği için yem balığının canlı ve aktif kalması onu Balon Balıklarının müdahalesinden uzak tutar.

Canlı Yemi Kaybedersek Ne Yaparız

Canlı yemi büyük balığa veya Balon Balıklarına kaptırabiliriz. Bu durumda ilk tuttuğumuz ölü yemlerle Akya Oltasını hazırlayıp ava devam ederiz. Ayrıca canlı yem saldırıya uğradığında bir kısmı yenip yarısı sağlam kalabilir. Bu durumda da sağlam kalan yarım parça yem olarak kullanılabilir. Bu şekilde çok fazla büyük balık avı yaptık. Ama bir yem balığını iki parçaya keserek henüz daha hiç büyük balık avı yapamadık. Hatta yem balığını iki parçaya ayırdığımızda sanki bir balık parçalamış gibi yapsak bile işe yaramadı. Mantıksal olarak işe yaraması gereken bu yöntemi henüz işe yarar kılmak mümkün olmadı.İlk avladığımız yem balıklarını ölü yem olarak kullandığımızda tekne daha yavaş yol alır. Bu durumda genellikle 2 – 4 mil hızla hareket ederiz. Bu hızdayken Balon Balıklarının yem balığına müdahale etme olasılığı daha fazladır. Bu yüzden oltayı sürekli kontrol altında tutarız.

BUYUK BALIK AVINDA YEMIN KORUNMASININ ONEMI

Balon Balığına Karşı Oltayı Kontrol Altında Tutmak

Ölü yemle Akya Oltasını hazırlayıp oltayı saldıktan sonra tekneye doksan derece, suya yakın olacak şekilde ıskarmoz dayarız. Kamışın tutma yerini de dizlerimize dayarız. Kamışın bu şekilde olduğu gibi sabit durması kamışın ucundaki hareketi doğru yorumlamak için çok önemlidir.

Olta bu şekilde 2 – 4 mil hızla çekilirken gözümüz kamışın ucunda olur. Yem balığına en ufak müdahale olduğunda bu hemen kamışın ucunda gözükür. Aynı zamanda kamışın ucundaki hareket yeme neyin müdahale ettiğini tahmin etmemizi sağlar. Eğer büyük balık ise ona göre bir strateji izleriz. Yok eğer Balon Balığı ise ona göre bir yol izleriz.

BUYUK BALIK AVINDA YEMIN KORUNMASININ ONEMI

Yeme Müdahale Eden Büyük Balıksa

Yeme müdahalenin büyük balık olduğunu düşünüyorsak sabırla yemi almasını beklemek gerekir. Tekne 2 – 4 mil hızla gittiği için tasmalama yapmak gerekmez. Tasmalama yapmak genelde olumlu sonuç vermez. En doğrusu büyük balığın yemi yutmaya çalışmasını beklemektir. Büyük balık yemi yutmaya çalışırken kanca balığa dokunduğunda kendisi hızla tasmalamayı bizim için yapar. Kanca geçince de hızla kaloma boşaltmaya başlar. Bir süre kaloma boşaltmasını bekleyip ondan sonra mücadeleye başlarız.

Balığı Taşlık Zeminden Uzaklaştırmak

Mücadeleye başladığımız andan itibaren tekneyi açık suya doğru 2 mil hızla almaya başlarız. Açık suya çıkıncaya kadar mücadeleye bu şekilde devam ederiz. Bu yöntemle mücadele, durarak yapılan mücadeleden daha kolaydır. Bir süre sonra büyük balık mücadeleyi bırakıp tekne ile gelmeye başlar. Bu yöntemde mücadele balığı zorlamadan yumuşak tarzda yapılmalıdır. Sert yapılan her müdahaleye balık tepki verecektir. Açık suya çıkıldığında tekneyi durdurup balıkla orada rahatça mücadele ederiz. Artık oltanın taşa takılma riski kalmamıştır.

Yeme Müdahale Eden Balon Balığıysa

Yeme müdahale eden Balon Balığıysa hızlanıp yemi uzaklaştırmak gerekir. Yavaş kalırsak Balonlar yemi parçalar. Hatta yeme bağladığımız kancaları da kaybetme riski vardır. En doğrusu biran evvel Balon Balıklarının saldırdığı alandan uzaklaşmaktır. Bunu ne kadar hızlı yaparsak yem balığı ve takımlar o kadar az zarar görür. Biraz ileride ava tekrar devam edebiliriz. Bu şekilde bir müdahale olduğunda takımın kontrol edilmesinde fayda vardır. Balonlar üçlü kancaların bağlı olduğu ip misinayı da ısırmış olabilir. Bu durumda büyük balık oltaya atladığında kancaların bağlı olduğu misinanın ısırılan yerden kopması çok muhtemeldir. Yemi korumak ve hayallerimizi devam ettirmek için takımın kontrolü önemlidir.

Tavsiyem büyük balık ihtimali olan merada takım kontrolü yapılmamasıdır. Meradan çıkınca kontrol yapılması daha doğrudur. Merada yapılan kontrol merayı bozabilir. Takımı kontrol etmeden önce büyük balık gelirse kalomayı normale göre daha gevşek tutarak mücadele etmek çözüm olabilir.

Balon Balığı Ölü Yemin Olduğu Takıma Takılırsa

Balon Balığı ölü yemin olduğu takıma takılırsa takımın ne kadar ağırlaştığına bakılır. Eğer takım hızlanarak çekilemez durumdaysa olta çekip Balon Balığı çıkarılır. Bu durumda Balon Balıkları takıma yan taraflarından takılmıştır. Yada Balon çok büyüktür. Bazende iki tane Balon aynı anda takılmış olabilir.

Eğer Balon Balığı takıma takılmasına rağmen tekneye yol verildiğinde takım fazla ağırlaşmıyorsa Balon kuyruktaki üçlü kancaya geçmiştir. Balon Balığının yan yüzgeçleri küçük olduğundan kolayca dönüp basamaz. Hızlandığımızda o da peşimizden gelir. Bu durumda ölü yemimiz Balon Balığın çırpınışlarıyla canlı yem haline gelir.

Balonun Ölü Yeme Canlı İmajı Vermesi

Balon Balığı kuyruk Kancasında takılı vaziyette çırpınırken yemi hızlıca çekersek bu durum meradaki büyük balıkların dikkatini çeker. Büyük balığın gözüyle olay şöyle yorumlayabiliriz; Balon Balığı yemi kapmak üzere saldırı halindedir. Oysa merada yeme müdahale hakkı her zaman büyük balıktadır. Bunun üzerine büyük balık yemi Balon Balığından önce kapmak için harekete geçer. Bu durumda bizim yapmamız gereken oltayı sanki bir kovalamaca oluyormuş gibi çekmektir. Yani hızlıca ileri atılıp arada bir yavaşlayarak. Bunu Balon balığı hareket ettiği sürece yapabiliriz. Artık Balon Balığı yorulup hareket edemez hale gelince takımı çekip Balon balığını geri bırakırız. Takımı kontrol edip tekrar ava devam ederiz.

Büyük Balık Avında Yemin Korunmasının Önemi

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/6A61XXRy3iQ

Büyük Balık Avında Yemin Korunmasının Önemi

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.