BALIK AVI TUR SEKLIMIZ OGRETICI MAHIYETTEDIR

Balık Avı Tur Şeklimiz Öğretici Mahiyettedir :

BALIK AVI TUR SEKLIMIZ OGRETICI MAHIYETTEDIR

Balık avı turuna Antalya Adrasan’da çıkıyoruz. Sabah ve akşam suyu olmak üzere iki tur yapıyoruz. Sabah turuna 06.30 – 11.00 saatleri arası çıkılıyor. Akşam turuna 16.00 – 19.30 arası çıkılıyor. Bu saatler günün uzayıp kısalmasına göre değişim gösteriyor. Amacımız balığın beslenme saatleri olan sabah ve akşam suyunda avda olmaktır. Tur zamanlarını buna göre ayarlamaya çalışırız.

Turumuz Eğitimle Başlar

Tur başlangıcında çıkrık makineli oltanın nasıl kullanıldığını ve takımların nasıl salınacağını uygulamalı olarak gösteririz. Hatta birden fazla oltanın nasıl salınacağı anlatıp uygulamalı olarak gösteririz. Tur başlangıcında anlatılan her şey yem balığı avı sırasında uygulanır.

BALIK AVI TUR SEKLIMIZ OGRETICI MAHIYETTEDIR

Bu aşamada gösterilen en önemli konular:

  • Çıkrık makine kullanımı,
  • Kaloma kullanım mantığı,
  • Emniyet açısından çıkrık makinede kullanılan iplere temastan kaçınılması gerektiğidir.
BALIK AVI TUR SEKLIMIZ OGRETICI MAHIYETTEDIR

Büyük Balık İçin Yemlik Balık Avı

Yemlik balık avında katılımcılar iki oltayla av yaparlar. Bu yüzden önce bir oltayı tekne 7 mil hızla giderken 60 m salarız. Sonra ikinci oltayı 45 m salarız. Böylece iki takımın sudaki seviyeleri birbirinden farklı olduğu için birbirine takılmadan çekebiliriz. Uzun salınan oltada tek kurşun ağırlık vardır. Kısa salınan oltada iki adet kurşun ağırlık vardır. Kurşun ağırlıklar da oltalar arasında seviye farkı oluşmasına katkı sağlar. Çıkrık makinenin bağlı olduğu kamış oltalar tekneye doksan derece ve suya yakın pozisyonda tutulur.

Oltaların Arasını Açma Çabası

Tekneye doksan derece tutulmasının sebebi oltaların birbirinden olabildiğince uzak olmasıdır. Suya yakın olmasının sebebi de dönüşlerde ipin suyla sürtünmesi neticesinde dönüş parabolünü almasıdır. Böylece oltalar birbirine yaklaşamazlar. Bu sayede de oltalarda karışma olmaz.

BÜYÜK BALIK AVI BAŞLIYOR

Büyük balık avına başladığımızda av verimliliği daha fazla olduğu için tek olta çekeriz. Acemilik dönemlerimizde iki olta çekmenin av verimliliğini artıracağını düşünürdük. Ama yaşadığımız pek çok problem, bize tek olta çekmenin çok daha avantajlı olduğunu öğretti.

BALIK AVI TUR SEKLIMIZ OGRETICI MAHIYETTEDIR

Akya Oltasının Hazırlanması

  • 3 adet 8/0 Fırdöndü.
  • 13 adet 50 gr ortası delikli kurşun ağırlık.
  • 10/0 Güçlendirilmiş Mustad Kanca
  • 1.00 mm toplam 7 kulaç misina.
BALIK AVI TUR SEKLIMIZ OGRETICI MAHIYETTEDIR

Takımın oluşumunu videoda gösterdiğimiz sırayla yazıyorum. 8/0 fırdöndüyü 1.00 mm 1 m misinaya bağlıyoruz. 1 m misina üzerine 13 adet, 50 gr ortası delikli kurşun ağırlığı tespih boncuğu gibi diziyoruz. Diğer ucuna 8/0 bir fırdöndü bağlıyoruz. Dört kulaç misina kesip fırdöndüye bağlıyoruz. Misinanın diğer ucuna, gamı oluşumunu önlesin diye 8/0 fırdöndü bağlıyoruz. Fırdöndünün diğer ucuna iki kulaç misina bağlayıp boşta kalan diğer ucuna 10/0 güçlendirilmiş Mustad kancayı bağlıyoruz. Böylece Akya oltamız hazır oluyor.

BALIK AVI TUR SEKLIMIZ OGRETICI MAHIYETTEDIR

Canlı Yem Kullanımı Öncesinde Yapılması Gereken Hazırlık

Canlı yemle bu oltayı kullanacaksak öncesinde yapmamız gereken bir hazırlık var. Onun videosunu çekerek sözlü anlatımın daha uygun olacağını düşünüyorum. Yazıyla anlatın uzun ve karmaşık olabilir.

Canlı Yemle Akya Oltasının Hazırlanıp Bırakılması

Canlı yemi tekneye alınca her türlü hazırlığın yapılmış olması gerekir. Canlı yemi ne kadar hızlı takıp oltayı suya bırakıp hareket edersek balık o kadar dinç kalır. Bu aşamada oltayı derinlere bırakmadan önce oltayı 10 – 15 m salıp balığı 3 – 5 mil arası bir hızla 2 – 3 dakika çekerek canlanmasını sağlamak av verimliliğini arttıracaktır. Canlı yem ne kadar dinç ve sağlıklı olursa büyük balık yaklaştığında o kadar hareketlenir. Bu hareketlilik bizim için ciddi bir uyarıdır. Bu şekilde canlı yemi sonar olarak kullanmak mümkün olabilmektedir.

BALIK AVI TUR SEKLIMIZ OGRETICI MAHIYETTEDIR

Canlı yemin iyice canlandığını görmek için takım çekilip balık kontrol edilir. İyice canlandığını görünce takım istenilen mesafede salınıp büyük balık avına başlanabilir. Bazen canlı yemi canlandırmak için salıp 10 – 15 m arkadan 3 – 5 mil hızla çekerkende büyük balık oltaya atlayabilmektedir. Bu yüzden canlı yemde kaloma ayarı, ancak boş akışa geçmeden takımı çekebilecek sıkılıkta olmalıdır. Daha sıkı olursa büyük balık kolayca yemi alabilir. Yemi kaybetmemek için kaloma canlı yemde büyük balık kancaya geçtiğinden emin olana kadar gevşek olmalıdır. Büyük balık kancaya geçtiğinde extra hızlı kaloma boşaltır. Bu bizim kaloma ayarı yapmamız için bir uyarıdır.

BALIK AVI TUR SEKLIMIZ OGRETICI MAHIYETTEDIR

Canlı Yemi Kaybedersek Çözüm Nedir

Balık avına başladığımızda birinci aşama yem balığı avıdır. Bu aşamada 2 – 3 adet yemlik balık avı yaparız. Son yakaladığımız balığı canlı yem yaparız. Bir sebeple canlı yemi kaybedersek iki seçenek vardır. 

  • Vakit varsa yeniden canlı yem avı yapmak.
  • Vakit yeterli değilse veya canlı yem yapma ihtimali az ise yedekteki ölü yemle devam etmek.

Yedekteki Ölü Yemle Balık Avına Devam

Ölü yemle büyük balık avı yapmak da oldukça verimli bir yöntemdir. Tabii ki, yem balığının taze olması şartıyla. Yedekteki ölü yemler ne kadar taze ise o kadar verimli av yapma ihtimali olur. Yoksa beklemiş kokan yemlere büyük bir ihtimalle Balon Balıkları saldıracaktır. Böyle bir durumda yemi, üçlü kancaları, hatta Mustad kanca dahil her şeyi kaybetme ihtimali vardır. Bu yüzden kamış tekneye 90° tutulup kamışın ucundaki hareketlilik takip edilmelidir. Ufak hareketler olduğunda tekne hızı arttırılıp Balon Balıklarından kurtulmak mümkün olmaktadır. Eğer hareketlilik uzun sürdüyse yem ve üçlü kancaları bağladığımız ipler kontrol edilmelidir. Uzun süren Balon müdahalesinde ipler mutlaka zarar görür. Bu halde devam edildiğinde büyük balık oltaya atladığında ipleri koparabilir.

BALIK AVI TUR SEKLIMIZ OGRETICI MAHIYETTEDIR

Balon Balığı müdahalesinde bir tanesi oltaya takıldığında hızlanarak olta çekmeye devam edersek büyük balık avlama ihtimalimiz olmaktadır. Bununla ilgili link’i inceleyerek konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

BALIK AVI TUR SEKLIMIZ OGRETICI MAHIYETTEDIR

Başka Hangi Yöntemlerle Büyük Balık Avı Yapılabilir

  1. Yem balığı avı yaptığımız takımlar ile büyük balık avı yapılabilir.
  2. Dip rapalası ile dip sırtısı çekerek büyük balık avı yapılabilir.
  3. Jigging yöntemi ile büyük balık avı yapılabilir.

1. Yem Balığı Avı Yaptığımız Takımlarla Büyük Balık Avı

BALIK AVI TUR SEKLIMIZ OGRETICI MAHIYETTEDIR

Yem balığı avı yaptığımız takımlar ile büyük balık avına örnekler verelim. Bu yöntemin uygulaması ciddi anlamda ustalık ister. En ufak hatada büyük balık kendini kolayca kurtarır. Bu yöntemde kaloma bilgisi ve uygulaması en üst düzeyde olması gerekir.

BALIK AVI TUR SEKLIMIZ OGRETICI MAHIYETTEDIR
BALIK AVI TUR SEKLIMIZ OGRETICI MAHIYETTEDIR

2. Dip Rapalasıyla Dip Sırtısı Çekerek Büyük Balık Avı

Kurşun ağırlıklarla hazırlanan takımları 10 – 15 m derinde sabit çekebilmek zordur. Derinliği belli seviyede korumak için tekne hızını ayarlamak ve sabit hızla hareket etmek gerekir. Biraz hızlanmak gerektiğinde takım hemen yükselir. Derinde kalsın diye biraz fazla kurşun ilave edildiğinde tekne kısa süreliğine yavaşladığında dibe takılır. Ağır takımların idaresi devamı konsantrasyon gerektirir. En ufak dikkatsizlikte dibe takılır. Her iki durumda da takımın kullanılması zordur. Bu takımları kullanabilmek için ciddi anlamda tecrübeye ihtiyaç vardır.

BALIK AVI TUR SEKLIMIZ OGRETICI MAHIYETTEDIR

Dip sırtısını 10 – 15 m derinde sabit çekmenin daha kolay yolu olmalıdır. Üstelik olta kullanımının kolay olması için takımım hafif olması gerekir. Daldırıcı kurşunla yapılan hafif takımların idaresi kolaydır. Tekne yavaş da gitse, ani hızlansa da takım derinliği değişmemektedir.

BALIK AVI TUR SEKLIMIZ OGRETICI MAHIYETTEDIR

3. Jigging Yöntemiyle Büyük Balık Avı

Jigging genel anlamda dikey sırtı şeklidir. Tekne uygun merada durdurularak yapılır. Tekne durmuş vaziyette olduğundan jig dibe değene kadar bırakılır. Dibe değdiğinde makine açma-kapama kolu kapatılır. Sarsak hareketlerle, kaçan balık imajı yaratılmaya çalışılarak çekilir. Dipten bir miktar çekilip, tekrar geri bırakılarak devam edilir.

Akıntı, rüzgar veya başka bir etkenle teknenin sürüklenmesi fazlalaştığında, jig takımımız yatay duruma gelir. Jigging yapmak çok zorlaşır. Bu durumda jig takımı yukarı çekilir. Yeniden dikey olacak şekilde atılarak jig avına devam edilir.

Dip Sırtısı Yaparken Çözülmesi Gereken Problemler

  • Kaloma bilgisi,
  • Balığın bulunduğu derinliğin tespiti,
  • Takımların belli derinlikte sabit çekilebilmesi,
  • Balığı avlayabileceğimiz hızın tespiti,
  • Olta çekilen alandaki dip yapısının bilinmesi,
  • Takılan takımların kurtarılması,
  • Balığın taştan çıkarılmasıdır.

Bunlarla ilgili çözüm yollarını incelemeniz için gerekli link:

Büyük Balık Mücadelesi

Balık oltadaysa acele etmeye, sıkı kalomayla kendisini yormaya hiç gerek yoktur. Uygun kaloma seçimi yaparak avın keyfini sürmeye çalışması ve avın tadını çıkarması mücadelenin olumlu sonuçlanması için vazgeçilmezdir. Unutmayın geçen her dakikada balık biraz daha yorulacaktır. Acele etmeyen avcı dinlenme fırsatlarını değerlendirebilir.

Bu dinlenme fırsatları nelerdir:

  • Balığın kaloma boşalttığı her zaman dilimi. Bu zaman diliminde oltayı sarmayı bırakıp kaloma sesiyle keyiflenirken dinlenmeye çalışabiliriz. Üstelik bu dinlenme anları balık avının en keyifli zaman dilimleridir. İleri ki zaman dilinde bu avı düşündüğümüzde aklımıza gelecek en değerli anlar bu zaman dilimleridir.
  • Oltayı satmaya ara verip teknenin balığı en düşük hızda çekmesini sağlayabiliriz. Bu yöntem balığı yormaya devam ederken bize dinlenme fırsatı verir. Üstelik mücadeleyi problemsiz sürdürmek için doğru yer seçiminde bu yöntemi her avda kullanabiliriz. Genellikle büyük balık avını altı taşlık olan derin sularda yaparız. Balık oltaya takıldığında tekneyi altı kumluk olan derin suya doğru, en düşük hızda sürmek gerekir.
  • Yanımızda bir arkadaşımız varsa oltayı onun da çekmesine izin vererek dinlenme fırsatını değerlendirebiliriz.

Devasa balıkları Tek Başına Çekmek Mümkün Değildir

https://youtu.be/zf4ZQ6niCk4

Devasa balıklar çok fazla mücadele ederler. Özellikle Akya bütün gücünü harcamadan teknenin yanına gelmez. Tekneye alana kadar mücadelesini sürdürür.

Devasa balıkların en fazla mücadele ettikleri belli bir derinlik vardır. O derinliğin üzerine oltayı çekmemize izin vermez. Her seferinde kaloma boşaltarak derinlere iner. Taki yorulup artık basamaz hale gelene kadar o derinliği korur. Bu derinlik genellikle 40 – 60 m aralığıdır.

Balığı Yormadan Çekmek Mümkün Değildir

Devasa balıkla mücadelenin en güzel yanı; balığı yorup tekneye alana kadar avcının da gücünün sonuna gelmiş olmasıdır. Gücünün sonuna kadar uğraşıp bir işi başaran her insan kendini çok mutlu hisseder. Mücadelenin sonunda en çok özlenen balığın teknede olması, ona dokunabilmek çok güzel bir duygudur. Gerçi bu duyguyu yaşayan her avcı balığın bir can taşıdığını fark ederek balığı geri salmayı düşünmeye başlar. İleri seviye avcılarda balığın geri salınması çok görülen bir durumdur. Çünkü avcı o çok sevdiği avının yaşıyor olmasını tercih eder. Önemli olan bu mücadeleyi her seferinde yapabiliyor olmaktır. Kaybedeni özgürleştirmek yiğitliğin şanındandır.

Devasa balık mücadelesinin en fazla keyif veren yanı avın bırakılmasıdır. Avın bırakılmasından sonra insanın hissettiği hazzın üzerine daha fazla bir haz yoktur. Öldürmektense yaşatmak daha yücedir.

Büyük Balığı Tekneye Almak

Mücadeleyi en doğru şekilde yaparsak balığı teknenin yanına getirebiliriz. Balık teknenin yanın geldiğinde yapılması gereken son bir iş kalmıştır. Balığı tekneye almak. Bu aşamada sessizlik çok önemlidir. Balıklar bu anda oluşan aşırı ve düzensiz seslere tepki gösterirler. Bu tepki balığı almamızı güçleştirir. Mücadele esnasında kancanın geçtiği yaralar genişler. Bu tepki anında kanca genişleyen yaradan çıkabilir veya genişleyen yara son bir darbeyle yırtılabilir.

Balığı son anda kaybetmek istemeyiz. Bu yüzden dikkatimiz balığa ve yapmaya çalıştığımız işe vermeliyiz. Sessiz ve sakin bir şekilde kararlı hareketler yapmalıyız. Alışık olmadığımız durumları çözümleyebilmek için sakin kalmalıyız. Panik halinde doğru çözümü bulmak ve o çözümü doğru uygulamak pek mümkün olmaz.

Büyük balığı tekneye almanın en kolay yolu; balığı teknenin yanına bitmiş bir şekilde getirmektir. Bunun için mücadeleyi balığı yoracak tarzda yapmak gerekir. Hiçbir zaman unutmayın ki, balığı çekerken geçen her an bizim lehimizedir. Geçen her dakika balığın daha çok yorulmasını sağlar. Böylece balık teknenin yanına bitmiş bir şekilde geleceğinden kolayca tekneye alınır. Bu şekilde balığın üzerindeki kancalarda sorun olmaktan çıkar. Balığı tekneye alırken en çok kancalar dikkat etmek gerekir.

Balık Avı Tur Şeklimiz Öğretici Mahiyettedir

Balık Tekneye Nasıl Alınır

Balık dinç bir şekilde teknenin yanına getirilmişse, çok dikkatli davranmak gerekir. Yapılan her hareketin bilinçli ve kararlı bir şekilde yapılması gerekir. Balıktan korkan birisinin balığı almaya çalışması hiç doğru değildir. Balığı teknedeki en tecrübeli kişi almalıdır. Eğer tekne güvertesi yüksekse, kakıç kullanılması zorunludur. Tekne su seviyesi alçaksa, balık yanak kısmından tutarak alınabilir. Büyük kepçe varsa kullanılabilir. Kepçeyi tutan kepçeyi su seviyesinin biraz altında tutarken, balığı çeken balığı kepçeye doğru yönlendirerek kepçeye girmesini sağlamalıdır. Yoksa kepçe tutan balığı kepçelemeye çalışırken balığa temas ederse, balık hareketlenip oltadan kurtulabilir. Ayrıca balığı ağzından tutup tekneye almak için tutucu aparatlar da vardır. Balığın büyüklüğüne bağlı olarak bu aparatlar da kullanılabilir.

Balık Avı Tur Şeklimiz Öğretici Mahiyettedir

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/v-7Ou-EPSYY

Büyük Balık Avı Videosu:  https://youtu.be/2chKWtiPnQE

Balık Avı Tur Şeklimiz Öğretici Mahiyettedir

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.