Akya Oltasının Hazırlanması ve Bırakılması :
Balık avı turu, Akya avında kullanacağımız yemlik balıklardan Palamut avıyla başlar. Eğer Palamut avında bir sıkıntı olmazsa, Zargana avı yapmayız. Palamut’u yem yaparak ava devam ederiz. Eğer Palamut avında sıkıntı olursa, Zargana avı yaparız. Yem balığı olarak 3 -4 adet Palamut ve/veya Zargana yemlik balık olarak yeterlidir. Yemlik balık avında genel tercihimiz Palamut avıdır. Akya avında en önemli nokta; yemin taze olmasıdır. Adrasan’da taze yem satın alacak bir balıkçılık yapısı yoktur. Bu yüzden yemi katılımcının kendisinin tutması gerekmektedir.
Yemlik balık avlandıktan sonra, o gün Akya avı yapmak istediğimiz meraya gideriz. Orada Akya oltasının hazırlığına başlarız. Akya oltasında kullanacağımız yem ölmüş ve biraz katılaşmış olduğu için her iki tarafa doğru esnetilmesi gerekir. Balığı esnettikten sonra kuyruğunu eti zedelemeden kırarız. Esnetilen ve kuyruğu kırılan balık, 2 – 3 mil hızla çekilirken salınımlar yaparak canlı görüntüsü verir.
Akya Oltasının Hazırlanması
Taşıyıcı kanca olarak 6 – 8 numara kanca kullanırız. Bu kancayı balığın alt çenesinden, başının üste ortasına gelecek şekilde geçiririz. Balığın boyuna uygun ayarladığımız, 0.58 mm örgü ipi çift kat yaparak, 4.0 VMC kalın üçlü kancalara bağlarız. İki adet olan bu üçlü kancaları, plaj şemsiye tellerinden 30 -35 cm olarak yaptığımız şiş yardımıyla, sırayla anüsten ve kuyruğa yakın bir yerden geçirip, taşıyıcı kancaya kazık bağı düğümünü kullanarak bağlarız. Balık avından sonra bu düğümler kolayca açılarak tekrar kullanılabilir. Bu şekilde yemi hazırladığımızda canlı rapalaya benzer.
Akya Oltasının Bırakılması
Motor çalıştırılıp 3 – 5 mil hızla giderken önce yem kontrol edilerek denize bırakılır. Sonra takım yine kontrollü bir şekilde salınır. Takım salındıktan sonra çıkrık makinenin açma kapama kolu açılarak örgü ip kontrollü olarak serbest bırakılır. Bu aşamada çıkrık makineden ipin boşalma hızı tekne hızını geçmemelidir. Ağır takımlar tekne hızından daha hızlı bırakılırsa, kurşunlar hızla dalarken yem gelip örgü ipe dolanır. Bu durumda balık avı yapılamaz.
Takım derinliğe uygun salınır. Derinlik ne kadarsa, olta uzunluğunun da o kadar olması doğru olacaktır. Akya orta su balığı olduğu için dibe kadar oltayı indirmeye çalışmak çok doğru değildir. Dibe kadar kısa zaman dilimlerinde indirilebilir. Ama dipte tutulmamalıdır. Tekneye yol vererek orta suya doğru çıkarılmalıdır. Bu hareketlenmeler belli zaman aralıklarında yapılması balığın kıskandırılması için çok iyidir. Derinlik değiştikçe, çıkrık makineden salınan ip mesafesi de değiştirilebilir.
Çok İsteyenin Oltasına Gelen Akya Avı Videosu: https://youtu.be/4nol34j7s3o