Dip Sırtısı Yapabilmek için Çözülmesi Gereken Sorunlar Nelerdir :
Dip Sırtısı Nedir: Avlamak istediğimiz balığa bağlı olarak, tekne belli bir hızda hareket ederken, suni yemli veya canlı yemli takımları dibe oldukça yakın çekebilmek için uygulanan tekniklerin bir bütünüdür.
Dip sırtısı, pek çok tekniğin bir arada bulunmasını zorunlu kılan balık avı sanatının en zor bölümüdür. Bir başka değimle, balık avlamada ustalığın ulaştığı en son aşamasıdır. Bu aşamaya ulaşmak için kademeli olarak pek çok sorununun üstesinden gelinmesi gerekir.
Dip Sırtısında Çözülmesi Gereken Sorunlar
- Kaloma bilgisi,
- Balığın bulunduğu derinliğin tespiti,
- Takımların belli derinlikte sabit çekilebilmesi,
- Balığı avlayabileceğimiz hızın tespiti,
- Olta çekilen alandaki dip yapısının bilinmesi,
- Takılan takımların kurtarılması,
- Balığın taştan çıkarılmasıdır.
Kaloma Bilgisi
Olta makinesinin belli bir gücü çekebilecek şekilde ayarlanmasıdır. Bu gücün üzerinde gelen çekme güçlerinde veya darbelerde makinenin boşalması esasına dayanır. Konuyla ilgili detaylı bilgiyi bulabileceğiniz link: http://www.adrasanbalik.com/balik-avinda-kaloma-ayari/.html
Balığın Bulunduğu Derinliğin Tespiti
Balığı avlamak için balığın bulunduğu derinlikte olta çekmek gerekir. Bunun için en doğru yöntem balığın bulunduğu derinliğin tespit edilmesidir. Bunun amaçla bir balık bulucu kullanılabilir. Ya da değişik derinlikler çekilerek denemelere yapılabilir. Balık nerede oltaya vurmaya başlamışsa, doğru derinlik orasıdır. Av esnasında derinliğin değişebileceğini her zaman göz önünde bulundurmak gerekir.
Takımların Belli Derinlikte Sabit Çekilebilmesi
Balığın bulunduğu derinliği bulduktan sonra, önemli olan bu derinlikte oltayı sabit çekebilmektir. Avın başarısını sağlayacak olan budur.
Takımı belli bir derinlikte sabit çekebilmek için öncelikle derinlikleri bilmek gerekir. Eğer derinlikleri daha önceki tecrübelerimizle bilmiyorsak, derinlikleri görebileceğimiz bir balık bulucu kullanabiliriz. Önce balık bulucu yardımıyla bölge taranarak derinlik tespiti yapılır. Sonrasında da olta çekilmeye başlanır.
Oltanın belli bir derinlikte sabit çekilebilmesi için, ya belli bir ustalık derecesinde olmak gerekir. Ya da oltayı sabit bir derinlikte çekebilmemizi sağlayacak daldırıcı aparatlar kullanmak gerekir.
Takımları belli bir derinlikte sabit çekebilmek için uzun gagalı dip rapalası, dip kurşunu, downrigger ve bunun gibi aparatlar kullanılabilir. Tecrübeli olan avcılar dip sırtısını kurşun ağırlıklarla da yapabilirler. Kurşun ağırlıkla dip sırtısında hangi derinlikte sabit kalacaklarını belirleyen temel faktör tekne hız olacaktır.
Takımın hangi derinlikte olacağını belirleyen en önemli etken tekne hızıdır. Kurşun ağırlıklarla yapılan dip takımlarda, hız fazlaysa takım yukarı gelir. Hız azalınca dibe inmeye başlar. Daldırıcı aparatlarla belli derinlikleri sabit çekmek mümkündür. Ama daha derine inmek istersek, daldırıcı aparatların üst kısmına kurşun ağırlık ilavesi yapılmalıdır. Bu durumda artık tekne hızı oltanın bulunacağı derinliğin tespitinde birinci etken olur.
DALDIRICI KURSUN VEYA APARATLARLA DIP TAKIMI HAZIRLIGI
Dip Sırtısı Yapabilmek İçin Çözülmesi Gereken Sorunlar Nelerdir
Balığı Avlama Hızın Tespiti
Balığın bulunduğu derinliği bulduk, oltayı bu derinlikte sabit çekmeyi başardık. Peki, hızımız ne olmalı?
Hızımızın ne olacağına, balığın ne olduğunu ve hangi derinlikte bulunduğunu bilirsek daha hızlı karar verebiliriz. Bu durumda bir genelleme yapmak gerekirse:
- 80 m derinlikte balık 10 – 30 m aralığında bulunuyorsa; 4 – 7 mil arası bir hız denenebilir.
- 80 m derinlikte balık 50 – 80 m aralığında bulunuyorsa; 2 – 4 mil arası bir hızla çekmek uygun olacaktır.
Bu genellemenin temelinde basınç farkı ve balığın sürü ile hareket edip etmemesi vardır. Balık yüzeye yaklaştığında av pozisyonundadır. Yüzeye yaklaştığında balıklar hızlı hareket ederler. Hızlı hareket eden balık, hızlı çekilerek avlanabilir. Bu kuralı balığın sürü olup olmaması bozar. Sürü halindeyse balıklar genellikle yavaş hareket ederler. Ya da sürünün düzenini bozmayacak hızlarda hareket ederler. Balığın türüne bağlı olarak bu hız çok fazla da olabilir. Hızı her zaman stratejik ahenk belirler.
Derin suyun basınca bağlı yoğunluğu balıkları yavaş hareket etmeye zorlar. Bu enerjinin korunması prensine dayanır. Balıklar ancak avlarına hamle yapacaklarında yüksek hızlara çıkarlar.
Olta Çekilen Alandaki Dip Yapısının Bilinmesi
Olta çekilen alandaki dip yapısını bilmeden olta çekmeye kalkarsak, balık yerine taşları tutarız… Ya da zeminden yukarıda kalıp av verimliliğimizin düşmesine sebep oluruz. Bu yüzden av bölgesinin dip yapısını bilmemiz gerekir. Bu ya deneyimle olur. Ya da bir balık bulucu vasıtasıyla zemin taraması yaparak olur. Her iki durumda da belli bir süre sistematik çalışma yapılması zorunludur. Deneyim ve bilgi olmadan bir bölgede dip sırtısı yapmak çok mümkün değildir. Başarı için tecrübe çok önemlidir.
Özellikle dibe yakın av yapacaksak, zemin yapısını bilmek gerekir. Taş balıklarının avında oltanın taşlara çok yakın çekilmesi, av verimliliğini çok arttırır.
Takılan Takımların Kurtarılması
Olta dibe takıldığı zaman tekne boşa alınır. Oltanın kopması engellenir. Olta devamlı gergin tutulurken tornistan yapılır. Oltanın bulunduğu yere doğru yavaş yolla gidilir. Geri giderken olta devamlı sarılarak gergin tutulur. Olta gergin tutulmazsa, önce takılmamış kurşunlar dibe takılır. Daha da gevşek olursa, ip misina dibe takılır. Özellikle ip misina dibe takılırsa kurtarılması neredeyse mümkün olmaz. Kurtarılsa bile ip zarar görür. Bu sebeple olta, tekneyi geri çekebilecek kadar gergin olmalıdır.
Tam oltanın takıldığı yerin üzerine gelindiğinde durulur. Olta misinası hafifçe çekip bırakarak takıldığı yerden çıkması sağlanır. Çıkmazsa biraz daha sert hareketlerle denenir. Çıkmazsa, takıldığı yerin etrafında daire çizerek dolaşılır. Uygun pozisyon bulunarak çıkarılmaya çalışılır. Hiç biri sonuç vermezse, bir havlu rulo yapılır. İp misina birbirinin üzerine gelmeyecek şekilde havluya 3 – 5 tur sarılır. Sonra yavaşça motora yol verilir. Ya kurtarılır. Ya da koparılır.
Arzu eden üzerine şamandıra bırakıp daha sonra tekrar denemeler yapabilir. Ne kadar çok sabırla uğraşılırsa, oltayı kurtarma şansı o kadar artar.
Bazı arkadaşlar bir halkayı ip misina üzerinden aşağı göndererek çarpmanın etkisiyle kurtarmayı dener. Daha başka yöntemlerde denenebilir. Yaz aylarında bizim dalıp kurtardığımız çok oltamız olmuştur.
Kurtarma işlemini başarılı kılan en önemli etkenlerden biri de beden misinasının sağlamlığıdır. 40 Kg çekeri olan sağlam bir misina, takılan rapalanın kancalarını açılmasını sağlayarak kurtulmasına yardımcı olur.
Takılan takımın kurtarılmasıyla ilgili link: http://www.adrasanbalik.com/takilan-olta-nasil-kurtarilir/.html
Balığın Taştan Çıkarılması
Taş balıkları kalomanın gevşekliğinden veya sizin bir an boş bulunmanızdan istifadeyle taşa girebilirler. Bu durumda yapılması gerekenler, dibe takılan oltanın kurtarılması prensibiyle benzerlik gösterir. Balığı taştan çıkaramazsanız şamandıra bırakmak ve bir süre bekleyip tekrar denemeler yapmak doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu denemelerde en önemi etken sabır ve ip misina veya beden misinasının kopmasına izin vermeden, yeni denemeler yapmaktır.
Dip Sırtısı Yapabilmek İçin Çözülmesi Gereken Sorunlar Nelerdir
Dip Sırtısı Yapabilmek İçin Çözülmesi Gereken Sorunlar Nelerdir – Dip Sırtısı Yapabilmek İçin Çözülmesi Gereken Sorunlar Nelerdir
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/8p5gnXnKVWk
Dip sırtında en çok hangi balıkların avını yaparsınız?
Rapala ile Dip Sırtısında: Sinarit, Lagos, Orfoz (Orfoz’u her seferinde geri salarız), Barakuda, Akya ailesinin her türü, Lambuka, 5 – 10 Kg arası Orkinoslar, Balon Balığı, Kılavuz Balığı vb bunun gibi…
Yemli Dip Sırtısında: Sarı Kuyruk Akya, Sinarit, Lagos, Orfoz, Fangri, Trança, Lambuka, Orkinos, Barakuda, Domuz Balığı, Kılavuz Balığı, Balon Balığı ve bunun gibi…