Yemlik Balık Avında Takıma Dip Yaptırınca Oltaya Takılanlar :
Antalya Adrasan’da büyük balık avı için öncelikle yem balığı avı yaparız. Bu avı 7 cm rapalalar ile yüzey sırtısı çekerek yaparız. Bazı günler yüzey sırtısı ile yem balığı avı yapmak zor olur. Bu durumlarda yüzey sırtılarını dibe indirerek av yapmaya çalışırız. Yüzey sırtısı takımlarımızda bir veya iki adet ortası delikli kurşun ağırlık olur. Bu kurşun ağırlıklar takımı dibe daldırabilmek için kullanırız. Ayrıca bu kurşun ağırlıklar tekneye arkadan yanaşan, olta çektiğimizi fark etmeyen diğer teknelerden oltayı korumak için de işimize yarar. Böyle durumlarda motoru boşa aldığımızda olta dalışa geçer ve diğer tekneye takılmaktan kurtulur.
Yüzey Sırtısı Takımlarını Daldırıyoruz
Motoru boşa aldığımızda yüzey sırtısı takımlarımız yavaşça dalmaya başlar. Bazen bu aşamada yemlik balıklar atlar. Bazen de tekneye 2 – 4 mil hızla yol verip dipten kaldırırken yemlik balıklar atlar. Bu şekilde de yemlik avımız yapabiliriz. Buraya kadar olan süreç normal beklenen süreçtir. Ama hiç beklenmeyen süreçler vardır.
Yüzey Sırtısı Takımıyla Büyük Balık Avı
Dibe yaklaştığını düşündüğümüz anda tekneye 2 mil civarı bir hızla yol veririz. Takım yükselmeye başlarken kaloma hızla akmaya başlar. Kalomanın boşalma şiddetinden oltaya atlayan balığın büyük olduğunu anlarız. Hemen tekneyi açık suya doğru çevirip 2 mil hızla yol almaya başlarız. Özellikle Sinarit gibi taş balıklarını taşa girmeden açık suya almak gerekir. Bunu başardığımız an balıkla mücadeleye başlarız.
Derin Suda Büyük Balık Mücadelesi
Yüzey sırtısı takımına orta su balıkları takıldıysa kaloma çok hızlı bir şekilde açık suya doğru akar. Bu tür büyük balıklarla mücadele taş balıklarına kıyasla daha kolaydır. Bütün durumlarda yapılması gereken kalomaya hiç dokunmadan mücadeleye devam etmektir. Bu durumda yapılacak en büyük hata, büyük balık geldi diye kalomayı sıkmaktır. Kaloma sıkıldığı an av biter. Çünkü balık anında kendini kurtarır. Çünkü yüzey sırtı takımlarında 7 cm rapala, 0,30 – 0,50 mm misina vardır. Misina ne kadar güçlü olursa olsun büyük balık karşısında bir işe yaramaz. Yüzey sırtısı takımının büyük balık karşısında iş yapabilmesi için kalomanın yemlik balık için ayarlanan gevşek kaloma ayarında kalması gerekir. Bu durumu şu şekilde açıklamak daha anlaşılır olacaktır. Oltaya 300 gr balık da takılsa, 10 Kg balık da takılsa aynı kaloma kullanılmalıdır.
Gevşek Kalomayla Büyük Balık Çekilir Mi
Ustalığa geçiş bu mücadeleyi layıkıyla vermekle mümkündür. Avcı için asıl mücadele büyük balık kalomayı şiddetle boşaltırken kalomayı sıkmamaktır. Kaloma sıkıldığı an av biter. Geriye büyük bir hüsran kalır. Oysa kalomaya hiç dokunmamak en doğru harekettir. Balık tekneye alınana kadar geçen zaman diliminde aynı kaloma kullanılmalıdır. Kalomayı sadece 1 – 2 mm sıktık diye kaç balık kaçırdık? Adrasan’da her Ekim ayında en az 3 – 4 defa büyük balık yüzey sırtısı takımlarına atlar. Bu yüzden 16 sene boyunca yüzey sırtısı takımlarına en azından 100 adet büyük balık atlamıştır.
Yüzey Sırtısı Takımlarına Atlayan Büyük Balık Türleri
Akya, Sinarit, Barakuda, Ceylan Palamutu, Lagos, Lambuka, Orkinos ailesinin pek çok türü, Domuz Balığı, Kalamar, Kılavuz Balığı, Balon Balığı. Bunlar şu an itibariyle hatırlayabildiklerim.
Yüzey Sırtısı Takımına Atlayan Balıklardan Bir Örnek Av Hikayesi
Jigging yapmak için Sulu Adaya doğru yol aldık. Yol boyunca her ihtimale karşı yemlik balık avı için yüzey sırtısı çektik. Sulu Adaya kadar oltalarımıza yemlik balık vurmadı. Sulu Adaya ulaştığımızda kuzey tarafında bulunan taşın önünde oltalara dip yaptırmaya karar verdik. Burada her türlü balığı avlama ihtimali vardı. Oltalar istediğim derinliğe inince tekneye 2 mil hızla yol verdim. Rapalalar hafifçe hareketlenince teknenin iskele tarafındaki oltanın kaloması akmaya başladı. Gelen balığın çekiş şekline bakınca Barakuda olduğunu tahmin ettim. Balık açık suya doğru hareketlendi. Tekneyi biraz yavaşlatmıştım ki, sancak tarafındaki diğer oltanın kaloması akmaya başladı. Bu oltanın kaloması çok şiddetli boşalıyordu. Bu balık çok büyük bir ihtimalle Sinarit olmalıydı. Bunu düşündüğüm an tekneyi açık suya doğru çevirdim. 2 mil hızla yol aldık.
Bu arada Barakuda ile mücadelemiz devam ediyordu. Az sonra Barakuda teknenin yanına kadar geldi. Hemen uzanıp onu tekneye aldık. Sonra Sinarit’e odaklanmak kolay oldu. Açığa çıkınca tekneyi durdurdum. Sinarit, Barakuda’yı çekmek kadar kolay olmadı.
Barakudayı Avı
Arkadaşlar Barakuda’yı tekneye aldığımızda zaten mest olmuşlardı. Hayatlarının en büyük balığını yakalamışlardı. Mücadele ettiğimiz balığın büyüklüğünü tahmin dahi edemiyorlardı. Mücadele boyunca onları sakinleştirip ava odaklanmalarını sağlamaya çalıştım. Sinarit avı hata yapmaya gelmeyecek bir avdır. Sonunda sakin bir şekilde balıkla mücadele etmenin ödülünü aldık. Sinarit artık teknedeydi. Arkadaşlar bir Barakuda’ya bir Sinarite bakıyorlardı. Bu avdan sonra “bizim avımız bitti” diyorlardı. Bir süre nefsimizi köreltmek için jigging yaptıktan sonra dönüşe geçtik.
Bir oltada Barakuda, hemen arkasında diğer oltada Sinarit avı yapmak kaç kişiye nasip olmuştur. Üstelik 7 cm yüzey rapalası ve 0,40 mm beden misina ile yapılan bir av. Böyle bir avın oltaya vurma ihtimali nedir? Bu avı başarıyla tekneye alma ihtimali nedir? Böyle bir av her avcının ömür boyu unutamayacağı bir avdır. Böyle avların her isteyene nasip olması dileğiyle. Rastgele…
Balık avında büyük balık avı yaparız.
Yemlik Balık Avında Takıma Dip Yaptırınca Oltaya Takılanlar
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/WawFz1wHZ8w