YUZEY SIRTISI NEDIR NASIL KULLANILMASI GEREKIR

Yüzey Sırtısı Nedir Nasıl Kullanılması Gerekir :

YUZEY SIRTISI NEDIR NASIL KULLANILMASI GEREKIR

Yüzey Sırtısı Nedir Nasıl Çekilir

Rapala veya yem balığının ağırlıksız veya hafif ağırlıklarla 2 – 7 mil arası hızlarla çekildiği bir av yöntemidir. Bu av yönteminde tekne, kano veya benzer şekilde hareket edebilen vasıtalar kullanılabilir. Yüzey sırtısı takımlarıyla büyük balık avı da yapılabilir.

Yüzey Sırtısı İçin Takım Hazırlığı

İki ufak fırdöndü 0,70 mm misina ile 30 cm olacak şekilde bağlanır. Arlarına ortası delikli 50 – 100 gr kurşun ağırlık takılır. Fırdöndünün bir ucuna 0,40 – 0,50 mm beden misinası 3 – 5 kulaç olacak şekilde bağlanır. Ucuna 7 – 11 cm yüzey veya dip rapalası bağlanır. Bu takım normal olta veya çıkrık makineli olta ile çekilebilir.

YUZEY SIRTISI NEDIR NASIL KULLANILMASI GEREKIR

Sırtı Takımında Beden Misinası Tercihi

Arzu edilirse beden misinası fluorocarbon olabilir. Monocarbon misina çekeri, fluorocarbon misinaya göre daha fazladır. Ben genelde monocarbon misina kullanırım. Oltalarımıza her zaman büyük balık atlama ihtimali vardır. Bu ihtimale karşılık yüksek çekerli misinayı tercih ederim. Misinada görünmezlik önemli özelliktir. Ama bütün canlılar sadece bir objeye odaklanabilir. Balığın odaklanması gereken rapaladır. Biz takımı balık için yeterince cazip hale getirebilirsek balığın odağı rapala olur. Bu durumda misina önemini kaybeder.

YUZEY SIRTISI NEDIR NASIL KULLANILMASI GEREKIR

Yüzey Sırtısında Rapala Tercihi

Yüzey sırtısında önemli olan çok hareketli rapalalardır. Rapala ne kadar hareketli olursa o kadar av yapma ihtimali artar. Bir de yüzey sırtısı yüksek hızlarda yapılabilmektedir. Bu yüzden kısa gagalı yüzey rapalası kullanımı daha doğru olacaktır. Hızlı şekilde sırtı çekerken dip rapalalarında denge sorunu yaşanabilmektedir. Bunu söylerken çok dengeli dip rapalarını istisna tutuyorum. Çok dengeli dip rapalaları her zaman tercih edilebilir. Ama metal uzun gagalıların dengesi büyük balık darbeleri sonucu bozulabilmektedir. Bu yüzden rapalayı kullanmak için suya bırakıldığında dengesi kontrol edilmelidir. Dengesi bozuk olan rapalanın ya dengesi düzeltilmeli, ya da değiştirilmelidir. Dengeli plastik uzun gagalı rapalalarda denge bozulma sorunu çok yaşanmamaktadır. Tabii balığın darbe şiddeti burada çok belirleyicidir. Her zaman rapala suya bırakılırken denge kontrolü yapılmalıdır.

YUZEY SIRTISI NEDIR NASIL KULLANILMASI GEREKIR

Rapalayla Yapılan Yüzey Sırtısı

Orta su balıkları genellikle yüzeye doğru hızlı hamleler yaparak av yaparlar. Sırtı takımı, beslenme veya geçiş halindeki balıkları avlamak için kullanılır. Genellikle rapalaların göğüs kısmının içinde iki tane ufak metal bilye bulunur. Rapala gagasının suyla temasıyla balık gibi yüzer. Bu hareket bilyelerin birbirine çarparak metalik bir ses çıkartmasını sağlar. Balıklar metalik seslere karşı çok hassastır. Merak edip bu sesin kaynağına yönelirler. Sırtı çekerken arada bir kamışı hafifçe oynatmakta fayda vardır. Bu hareket balığa yaralı kaçan balık havası verir. Av yapan balık için yaralı balık birinci öncelikle avlanması geren besin kaynağıdır.

Biz büyük balık avı yaptığımız için yüzey sırtısıyla yemlik balık avı yaparız. Yemlik balık olarak Palamut, Yazılı Orkinos, Tombik, Uskumru ve nadiren de olsa Zargana avı yaparız. Zarganayı genellikle ipek floşla avlarız.

Yüzey Sırtısıyla Derinlerde Büyük Balık Avı

Yüzey sırtısının kurşun ağırlığı hafif olduğu için sırtı çekerken derine inmesi mümkün değildir. Ama tekneyi durdurup yüzey sırtısı takımlarının derin sulara inmesini beklemek mümkündür. Bunu yaparken derinlikle salınan mesafenin birbirine yakın olması veya çok iyi derinlik tahmini yapabiliyor olması gerekir. Yüzey sırtısı kesinlikle dip zemine temas etmemelidir. Temas ederse dipteki otlar rapalaya takılabilir. Bu durumda av yapamaz. Dibe 5 – 10 m kala yavaşça hareketlenmek büyük balıkların dikkatini çeker. Bu hareketlenme teknenin hareket etmesi veya oltanın yavaşça sarılmasıyla olabilir. Motoru çalıştırmadan oltanın yavaşça sarılması daha verimli av yapılmasını sağlar. Balık avında sessizlik her zaman önemlidir. Bu hareketlenmede rapalanın küçük olması balıkların av yapma iştahını daha fazla kabartır.

Yüzey sırtısını derin sulara indirerek pek çok sürpriz büyük balık avı yaptık. Bu avların en tatminkar yanı ince misinayla büyük balık avlamaktır. Bu avlarda beden misinasının ince olması, rapalanın kancalarının küçük ve zayıf olması büyük balık avını çok heyecanlı bir hale getirir. Kaloma ayarı yüzey sırtısıyla yem balığı avlanırken yapılan ayarda kalmalıdır. Bu ayar “oltaya büyük balık takıldı, kaloma çok hızlı boşalıyor” diye kesinlikle sıkılmamalıdır. Kaloma sıkılırsa kesinlikle balık o an kendini kurtarır. Sabırlı olup uzun sürecek bir av mücadelesine hazır olmak gerekir. Şunu hiç unutmayın; oltaya takılan balık için harcanan vakit, oltadaki balığı kaçırıp sonra yeniden balık avlamak için harcanan vakitten daha kısadır. Sabırla sonuçlandırılan büyük balık avı çok öğretici olur. Bu tür tecrübeler avcının ustalaşmasında çok fazla yanlış kanaati olumlu yönde değiştirir.

Yüzey Sırtısı Nedir Nasıl Kullanılması Gerekir

Yüzey Sırtısı Nedir Nasıl Kullanılması Gerekir

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/luk3K0s-hqI

Yüzey Sırtısı Nedir Nasıl Kullanılması Gerekir

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YUZEY SIRTISI NEDIR NASIL KULLANILMASI GEREKIR için bir cevap

  1. Burak Şahbazoğlu der ki:

    Verdiginiz kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederiz Menderes Bey.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.