YORULMADAN BUYUK BALIKLA NASIL MUCADELE EDILIR

Yorulmadan Büyük Balıkla Nasıl Mücadele Edilir :

YORULMADAN BUYUK BALIKLA NASIL MUCADELE EDILIR

Balık avında uygun kaloma ayarı balığa göre değil, bize göre olmalıdır. Büyük balık avında uzun süre mücadele edebileceğimiz bir kaloma ayrı en mantıklı olandır. Balıkla mücadele ederken yorulmak en büyük hata sebeplerindendir. Balıkla mücadele ederken yorulursak ciddi hatalar yapmaya başlarız. Yorgunluk, çaresizlik düşüncesini aklımıza getirir. Bu ruh haliyle çok hatalı kararlar alma ihtimali artar. Bazen bu kararlar çok ciddi sonuçlara sebep olabilir. Yorgunluk sonucu oluşan çaresizlik, panik haline dönüşmeden çözümlenmesi gereken bir problemdir.

YORULMADAN BUYUK BALIKLA NASIL MUCADELE EDILIR

Balıkla mücadele ederken yorulursak dinlenmek ve bu arada balığı yormaya devam etmek için ne yapabileceğimizi öğrenmek gerekir.

YORULMADAN BUYUK BALIKLA NASIL MUCADELE EDILIR

Büyük Balıkla Mücadele Ederken Yorulmayı Önlemenin Yolları

  • Kalomayı gevşetip, sarma hızımızı yavaşlatıp dinlenme pozisyonuna geçebiliriz.
  • Motoru çalıştırıp balığı 2 mil hızla açığa doğru çekebiliriz. Bunu yaparken balığın dibe dalışını da engellemiş oluruz. Peşimizden gelen balık dibe dalmaz. Oltayı da çok fazla çekiştirmez. İlginç bir şekilde bizimle beraber açık denize doğru çıkar. Biz de bu arada oltayı sarmadan elimizde tutarak dinlenme fırsatı buluruz.
  • Oltayı sarma hızımızı yavaşlatabiliriz.
  • Çıkrık makinemiz çift devirli ise ikinci devire alarak mücadeleye devam edebiliriz.
  • Olta makinesinin önünde bulunan süngerli kısmını bir yerlere dayayabiliriz. Balığın baskısını direkt taşımamak bizi hızlı bir şekilde dinlendirir. Hatta bu şekilde oltayı sarmaya devam edebiliriz.
  • Yanımızda başkası varsa ondan yardım alabiliriz.
  • Bir yere oturup oltada boşluk olmayacak hızda sarmaya devam edebiliriz.
  • Bazen balık çok büyük olabilir. Hatta ip misina yetmeyecek gibi olabilir. Balık açık suya doğru hızla kaçmaya başlamışsa tekneyi çekmesini sağlayarak daha sıkı kaloma ayarıyla oltayı sararak tekneyi balığa doğru yaklaştırabiliriz.

Bunun gibi yöntemlerle dinlenirken balıkla mücadele etmeye devam edebiliriz.

Büyük Balıkla Mücadelede En Büyük Hata Boşluk Vermektir

Büyük balıkla mücadele ederken en büyük hata boşluk vermektir. Bu yüzden her türlü dinlenme durumunda oltada boşluk olmamasına dikkat etmemiz gerekir. Akıntıda, rüzgarda veya tekne motorun en düşük hızında giderken oltayı elimizde tutsak bile oltada boşluk oluşmaz. Yeter ki, balık dönüp tekneye doğru gelmeye başlamasın. Bunu engellemek için oltayı sararak devamlı olarak oltadaki gerginliği korumak gerekir. Olta üzerindeki gerginlik azalır veya boşa çıkarsa balıkla iletişimimiz kesilmiş olur. Yani olta boşa düşmüş olur. Balıkla mücadelede olta asla boşa düşmemelidir. Böyle bir durumda balık, mücadele esnasında genişleyen yaradan kancayı kolayca çıkarabilir.

YORULMADAN BUYUK BALIKLA NASIL MUCADELE EDILIR

Bize Uygun Kaloma Ayarıyla Avı Sürdürmek

Büyük balıkla mücadelede doğru olan, bize uygun kalomayla avı ara vermeden sürdürebilmektir. Büyük balık avı yapma sıklığımız arttıkça daha önce yorucu gelen durumlar bizi yormayacaktır. Çünkü her duruşun, her sarış şeklinin bir ergonomisi vardır. Tecrübeyle uygun duruş ve sarış şekillerini keşfettikçe gücümüzü daha ekonomik kullandığımızı fark ederiz. Bu sayede yorulmadan mücadelemizi sürdürüp avımız tekneye alabiliriz.

YORULMADAN BUYUK BALIKLA NASIL MUCADELE EDILIR

Oltamıza takılan balık ne kadar büyük olursa mücadele zorluğu da o kadar fazla olur. Bu yüzden ilk yapılması gereken doğru kaloma ayarını yaparak mücadeleyi sürdürmektir. Buna rağmen yorulmamız durumunda yukarıda saydığımız dinlenerek mücadele yöntemlerini uygulayabiliriz. Bu şekilde her balıkla mücadele etmek mümkün olabilmektedir.

YORULMADAN BUYUK BALIKLA NASIL MUCADELE EDILIR

İnce Takımla Büyük Balık Mücadelesi

Hata ince takımlarla bile devasa balıkların avını uygun kaloma ayarıyla sürdürüp sonuçlandırmak mümkündür. Bu tür bir avda önemli olan sabırlı olmak ve takımın en zayıf yerinden daha sıkı kaloma ayarı yapmamaktır.

Kaloma Kullanımında Kamışın Pozisyonu

Ayrıca uygun kaloma ayarının düzgün çalışması için kamışın suya paralel tutulması gerekir. Kamışın ucu sudan yükseldikçe kaloma sıkılığı, ip misinanın kamışın halkalarına sürtünmesi sonucu artar. Kamışın dik açıya doğru yükseldikçe kaloma sıkılığı artar. Kamış gökyüzünü gösterirken uygun kaloma ayarından bahsedemeyiz. Kamışın ucu yukarıdayken balık basarsa, hemen kamışın ucu suya doru indirilerek kalomayı uygun hale getirmek gerekir. Balık basarken bırakalım kalomayı rahatça boşaltsın. Çıkrık makineye o kadar ip misinası mücadeleyi kolaylaştırsın diye sarmadık mı? Büyük balığı yormadan almak mümkün değildir.

Yorulmadan Büyük Balıkla Nasıl Mücadele Edilir

Yorulmadan Büyük Balıkla Nasıl Mücadele Edilir

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/zf4ZQ6niCk4

Yorulmadan Büyük Balıkla Nasıl Mücadele Edilir

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.