AKDENIZIN ISINMASI BALIGIN COGALMASINI SAGLIYOR

Akdenizin Isınması Balığın Çoğalmasını Sağlıyor :

Geçen sene Akdeniz’de sular ilk 30 m tabaka itibariyle 5 Eylül tarihinde ısındı. Oysa bu ısınma Temmuz sonu veya Ağustos ayı başında olması gerekiyordu.  Eylül’de ısınan deniz suyu kışında 17 derecenin altına düşmedi. Bu durum kışın yumuşak ve fırtınaların hafif geçmesini sağladı. Dolayısıyla 2018 senesi ilkbahar ayları ve yaz başı itibariyle deniz normale göre sıcaktı. Bu sebeple bu sene balık çeşitliliği ve bolluğa açısında verimliydi.

AKDENIZIN ISINMASI BALIGIN COGALMASINI SAGLIYOR

23 Nisan 2018 tarihinde tekneyi denize indirip balık avı turlarına başladığımızda üst seviye balık verimliliğiyle karşılaştık. Daha ilk günlerde yemlik balık ve Akya avlarımız oldukça güzel sonuçlar verdi. Her geçen gün aynı verimlilik devam edince bunun deniz sıcaklığının yüksek olmasından ve balığın yumurtalarını erkenden dökerek normal yaşantısına hızla dönmesine bağladık.

AKDENIZIN ISINMASI BALIGIN COGALMASINI SAGLIYOR

Bu sene ilk Akya avımız 27 Kg oldu. Sonraki balıklarda 20 Kg civarındaydı. Temmuz ayı içinde 1,60 m ve 37 Kg olan Akya avı rekorumuzu geliştirmek kısmet oldu. Artık yeni Akya avı rekorumuz 1,68 m ve 39 Kg oldu. İnşallah daha büyüklerini de avlamak kısmet olur.

AKDENIZIN ISINMASI BALIGIN COGALMASINI SAGLIYOR

Bugünkü Büyük Balık Avımızın Hikayesi

Bugün balık avı turu yoktu. Yalnız başıma balık avına çıkmaya karar verdim. Yalnız başıma balık avına çıktığımda daha önceden denemek istediğim pek çok yöntemi ve yeri deneme şansım oluyor. Yeni yöntemler ve yeni yerler büyük balık avına bakışımızı değiştirebiliyor. Bu sayede daha etkin bir şekilde büyük balık avı yapma şansımız oluyor.

Bu sene en çok denediğimiz yöntem 1,5 Kg ve üstü Yazılı Orkinosları canlı yem olarak kullanarak büyük balık avı yapmak oldu. Daha önceleri bu büyüklükteki balıkların yem olamayacağını düşünüyorduk. Oysa büyük balıkların artış gösterdiği 2018 senesinde bu görüşlerimiz kökten değişti. Artık büyük yemlik balıkları da canlı yem olarak kullanmaktan hiç çekinmiyoruz. Özellikle merada büyük Akya ve Orkinos varsa hemen dikkatlerini çekiyor.

Sabah erkenden oltama 1,5 Kg üstü iki Yazılı Orkinos takıldı. Birincisini yedek yem olarak ayırdım. İkinciyi canlı yem yaptım. Birkaç yerde hareketlenme oldu. Fakat Akseki Koyunun açığında kaloma hızla boşalmaya başladı. Hemen teknenin burnunu açık denize doğru çevirdim. Mücadele başlamıştı. Balık çok güçlü asılıyordu. 20 – 25 dakikalık bir mücadeleden sonra balığı teknenin altında görmeye başlamıştım. Büyük balık avında en çok sevdiğim manzara budur. Balık dönerek yukarı gelmeye başladı. Teknenin yanına geldiğinde biraz seyrettikten sonra tekneye aldım.

Balık avı günümü 12,5 Kg Akya avı yaparak noktalamak kısmet oldu. İsteyen herkese nasip olması dileğiyle…

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/MDhSr1SELMc

Akdenizin Isınması Balığın Çoğalmasını Sağlıyor

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

AKDENIZIN ISINMASI BALIGIN COGALMASINI SAGLIYOR için 14 cevap

  1. Berkay yıldırım der ki:

    Herkes balığın azaldığını söylüyor. “Kıyılarda balık kalmadı” diyor. Akdeniz’in ısınması nasıl oluyor da balığın çoğalmasına sebep oluyor?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bir çok balıkçı ulaşabildiği yerlerde balığı çok fazla avlayarak oralarda balığın azalmasına sebep oluyor. Bu azalmanın temel sebebi kıyılara atılan ağlar oluyor. Toplu av yöntemleri kıyılardaki balıkları o bölgeden uzaklaşmaya zorluyor. Oysa balığın çoğalması için kıyılardaki balıklar en önemli hazinelerimiz. Kıyılara dokunulmaması durumunda balık hayal dahi edilemeyecek hızla artar. Bunun örneklerini görmek isteyenler koruma altındaki askeri bölgelere giderek görebilirler. Balon Balıkları büyük ölçüde kıyıya atılar ağların kaldırılması konusunda Akdeniz’e çok büyük fayda sağlamış durumdadır. Balon Balığı sayesinde pek çok profesyonel balıkçı mesleğini balık avı turu yaparak sürdürme yoluna gitmektedir. Bu durum kıyıda balığın çoğalmasına katkı sağlayacaktır.

      Akdeniz’deki ısınma küresel ısınma kaynaklıdır. Su sıcaklığı son yıllarda çok derinlere kadar ısındı. Bu sayede balıkların yumurtlama zamanları daha erken tarihlerde olmaya başladı. Son yıllarda balıklar daha hızlı yumurtlama sezonunu tamamlıyorlar. Hatta bir sezonda birden fazla üreme dönemi yaşadıkları oluyor. Bu sayede balık Akdeniz’de çoğalıyor. Ufak balık miktarı artınca bunlarla beslenmek için daha fazla büyük balık kıyılara sokuluyor. Onlar kıyılara yöneldiğinde açık sudaki pek çok ufak balık da onların önünden koylara giriyor. Böylece kıyı ile 100 m suyu arasında daha çok balık oluyor.

      Ayrıca küresel ısınma sebebi ile Kızıldeniz’den daha fazla balık Akdeniz’e göçüyor. Yani Akdeniz daha sıcak deniz olmaya başlayarak balık çeşitliliği artıyor. Bu da balık miktarının artması sonucunu doğuruyor.

  2. Ali der ki:

    Suyun ısınmasıyla balığın çoğalması arasında nasıl bir bağlantı var?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Isınan hava üretkenliğin erkenden devreye girmesini sağlar. Aynı Mart – Nisan aylarının sıcak geçtiği senelerde ağaçların erkenden çiçek açması gibi. Isı canlıların erkenden hareketlenmesini sağlar. Bahar ayları pek çok canlı için üreme dönemidir. Üreme ne kadar erken başlarsa verimlilik o kadar yüksek olur.

      Denizde üreme ne kadar erkenden başlarsa yavrular da o kadar çabuk büyüme sürecine girer. Bu durum kıyılarda ufak balıkların çoğalmasını sağlar. Kıyılarda ufak balıklar çoğalınca büyük balıklar için hasat dönemi başlar. Bu yüzden ufaklar kıyıda artınca büyüklerde onları yemek için kıyılara sokulur. Büyük balıklar kıyılarda ne kadar uzun kalırsa kıyılarda ufak balık miktarında o kadar artış olmaya başlar. Çünkü büyük balıklar kıyılara ufakların girişine izin verir. Ama ufakların kıyıdan ayrılmasına kolaylıkla izin vermezler. Böyle zamanlarda kıyılarda balık bolluğu yaşanır. İşte bu yüzden suyun erkenden ısınması balık çokluğuna sebep olur.

      Ayrıca sıcak sular pek çok türün yaşaması için daha uygun şartları sağlar. Isının senenin uzun dönemine yayılması balık çeşitliliğinin artmasına sebep olur. Bu yüzden sıcak denizlerde balık çeşitliliği fazla olur. Her farklı ufak balık peşinden daha büyük bir balığı ısınan bölgeye çeker. Balığın bollaşıp çeşitlenmesinin bir sebebi de budur.

  3. Murat Atasal der ki:

    2018 sezonunda katıldığımız balık avı turunda eşimle beraber büyük bir Akya avı yapmak kısmet oldu. Geçmiş senelere göre bu sene avımız daha kolay oldu. Üstelik bu seneki balık, bu seneye kadar avladığımız balıkların en büyüğü oldu. Yaşadıklarımızla burada yazılanlar arasındaki bağlantıyı görmemek de mümkün değil. İnşallah balığın çoğalması ve büyümesi kalıcı bir süreç olur.

  4. Nazim can ve sezgin akalin der ki:

    Bilgi birikimini bizlerle paylastiginiz icin tesekkur ederiz.

  5. Adem pehlivan der ki:

    Bu sene her yerde balık çoktu. Her türlü balık avlanabiliyordu. Sizin avlarda da hep daha büyük balıklar görmeye başladık. Suyun ısınması gerçekten balığı bu kadar olumlu etkiliyor mu?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Evet, etkiliyor. Suyun erkenden ısınmasıyla yumurtlama dönemi erkenden başlıyor. Kısa sürede balıklar yumurtalarını bırakıyor. Bu sayede kıyılarda daha erkenden ufak balıklar çoğalmaya başlıyor. Kıyıda ufak balıkların bollaşması büyükleri kıyılara çekiyor. Kıyılara yaklaşan büyük balıklar göç eden balıkların kıyılarda daha uzun kalmasını sağlıyor. Büyük bir beslenme çılgınlığı başlıyor. Bu sayede balıkların av verme olasılığı da artıyor. Zaten balık avının en başarılı olduğu zamanlar balıkların beslenme zamanlarıdır.

      Kıyılardaki hareketlilik çok büyük balıkları dahi kıyılara kadar yaklaştırabiliyor. Kolay beslenme fırsatını her boydaki balık değerlendirmeye çalışıyor.

      Bir de suyun erken ısınması balıkların bir sezonda birden fazla üreme faaliyetine geçmesine sebep olabiliyor. Bu da balık bolluğuna sebep oluyor. Ayrıca suyun ısınması balıkların daha çok yukarı gelmesine sebep oluyor.

      Kar suyunun denize karıştığı yerlerde veya soğuk akıntıların geldiği dönemlerde suda ani ısı değişimleri olur. Suyun bu şekilde soğuduğu yerlerde balıklar derin sulara veya daha sıcak bölgelere doğru hareketlenip soğuk suyun etkisinden uzaklaşırlar. Bu dönemlerde denizde ani balık azalmaları gözlenir. Derin sulardaki balıkları avlamak, yüzeye yakın beslenen balıkları avlamak kadar kolay değildir.

  6. Recep der ki:

    Bir gün önce merada balık varken bir gün sonra balığın olmamasını nasıl açıklayabiliriz? Bu konuda düşüncelerinizi öğrenmek isteriz.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Benim tespit edebildiğim kadarıyla en belirgin şey suyun ısısındaki ani değişimlerdir. Balık en çok suyun ısısındaki ani değişimlere tepki göstermektedir. Suyun ısısının ani değişimi genellikle yüzey suyunda gözlenir. Bazen dip akıntılarıyla suyun soğuduğu da olabilir. Böyle bir durumda balık, suyun ısısının sabit kaldığı daha derin sulara çekilir yada meradan hızla ayrılır. Yüzey suyunun sıcaklığıyla dip suyunun sıcaklığı arasında ciddi farklar varsa balık kolay kolay yüzey suyuna gelmez. Ani ısı farkları balığı şoka sokar. Soğuk sudan çekilen balık sıcak olan yüzey suyuna geldiğinde hızla ölür. 2016 senesinde böyle bir durum vardı. Yüzey suyu ile dip suyunun ısısı ancak 5 Eylül de homojen hale gelmişti. Böyle dönemlerde balığın yumurtlaması da gecikir. 2016 senesinde oltamıza takılan 1 Kg üstü bütün Yazılı Orkinoslar yumurtalıydı. Bu yüzden bu balıkları geri bırakmak zorunda kalıyorduk.

      Ama yüzeydeki değişim daha sık görülür. Örneğin karların eridiği dönemde yüzey suyu hemen soğur. Böyle dönemlerde karlar eriyene kadar yüzeyin ısınması zordur. Balık suyun ısısının homojen olduğu suda kalmayı tercih eder. Ancak çok kısa sürelerle avlanmak için yüzeye geldiği gözlenir. Ancak böyle zamanlarda av verir. Yoksa derin suda av yapmaya çalışmak gerekir. Balığın oltaya ilgi duyması için avlanma moduna geçmesi gerekir. Bu konuda derin suda balığı kıskandırmak zorlaşır. Kıyılarda yüzey suyu kar erimesi sebebiyle soğuksa balığı açık denizde aramak bir seçenek olabilir. Kıyılarda yüzey suyu soğukken açığa doğru gidildiğinde yüzey suyu ısınmaya başlar. Yani kıyıya göre açıklar daha homojen bir suya sahiptir. Avlanmak için bu sulara çıkmak gerekir.

      Balığın bir gün görülüp bir gün sonra olmamasının bir diğer sebebi de balığın göç ediyor olmasıdır. Bu yüzden yem balığının peşinde o meradan diğerine doğru devamlı hareket halindedir. Sürü ne kadar büyükse merada kaldığı süreyi o kadar uzun olarak algılarız. Yada meraya devamlı başka sürülerin girişi oluyordur. Biz bunu sürü devamlı olarak merada var şeklinde yorumlarız. Oysa avlanan balıkların boy ve tür değişimleri sürünün değiştiğine delildir. Ama bunu ancak devamlı av yapan avcılar fark edebilir. Yoksa arada bir av yapan avcı için bunu fark etmek mümkün değildir.

  7. Selçuk Yılmaz der ki:

    Merhaba Menderes abi,
    Yine harika bir av olmuş tebrikler. Merak ettiğim bir husus var. Kaloma boşalmaya başladığında balığın büyüklüğüne göre, örneğin çok hızlı kaloma boşaltıyor ise o esnada kalomayı sıkmak gerekir mi? Yoksa hiç oynamamamız mı lazım?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Eğer oltada mücadele etmek için yeterli ip misina varsa olduğu gibi kalması en doğrusudur. Bu aşama balığın en güçlü olduğu aşamadı. Eğer bir sorun çıkacaksa bu aşamada çıkar. Bu aşamayı atlatacak mücadele misinasının oltada olması gerekir. Eğer balık mücadele misinasını çok fazla boşaltmaya devam ediyorsa kademeli olarak kaloma sıkılabilir. Bunun kararı anlık olarak verilir.

      Bir çok büyük balıkta teknenin en düşük hızda hareketli olması balığın bu direncini bir süre sonra kırar. Balık tekne ile beraber hareket etmeyi tercih eder. Bu aşamadan sonra balıkla mücadele etmek kolaylaşır. Büyük balıkla mücadele etmenin en kolay yolu; balık belli oranda yorulana kadar durmamaktır. Tekne hareketliyken balık dibe inme çabasından da vazgeçer. Ani tepkiler yapılmazsa sakin bir şekilde tekne ile beraber gelir. Ani tepkilere hemen karşılık verir. Balığı tekne ile çekerken durarak mücadeleden daha fazla yorarız. Bu bize zaman kazandırır. Böylece mücadele süresi kısalır.

  8. Selçuk Yılmaz der ki:

    Hiç ufak balık avı için ava çıkıyor musunuz? Çıkıyorsanız ufak balık avında neler hissediyorsunuz?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Ufak balık avına çok nadiren gittiğim oluyor. Örneğin senede bir kere belki. Ama büyük balık avına alışınca ufak balık keyif vermiyor. Çünkü ufacık balığı almak anlamsız geliyor. Hemen oltaya takılan balığın daha büyüğünü yakalama hissine kapılıyorum. Sonra bunun arayışına girdiğimde kendimi yine büyük balık avına başlamış buluyorum.

      Balık avını balığın eti için yapmıyorum. Balığın etine ulaşmak yaşadığım yer ve hayat tarzım itibariyle problem olmuyor. Tekne ile balığa gidemesem bile, kano ile yakın koylara gidip zıpkınla balık avı yapabiliyorum. Zıpkın avında da hedef hep Sinarit avı oluyor. Özellikle Sinarit avı aklıma geldiğinde ufak balık avına devam etmek mümkün olmuyor. Bu yüzden ufak balık avı yapmıyorum. Ufak balık avına ayıracağım vakitte gidip büyük balık avında yeni yöntemler deneyerek geçirmeyi tercih ediyorum.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.