Balık Avında Farklı Yöntem Denemelerim Başarılıydı :
Balık avı turunun olmadığı günler balık avı deneyimimi geliştirmek için denize açılırım. Böyle günlerde “illa balıkla döneceğim” diye bir iddiam olmaz. Çünkü amacım balık avı bilgimi arttırmaktır. Balık çok da önemli değildir. Ama yeni yöntemleri denerken oltaya balık atlaması çok hoşuma gider. Yoksa balığı almışım, sonra kaçırmışım diye bir endişem olmaz. Oltaya balığın vurması ve balıkla yaşanan mücadele benim için yeterlidir.
Canlı Yemle Dip Sarkıtma Denemesi
Adrasan Sahilinden açılırken yem balığı avı için iki oltayı denize bıraktım. Kahvaltı ederken Sulu Ada istikametine doğru yol almaya başladım. Adrasan Fenerini geçince ilk yemlik oltadaydı. Onu yedek yem olarak kovaya koydum. Sonra yola devam ettim. İkinci yemlik balığı Sulu Adanın boğaz kısmında aldım. Hemen canlı yem olarak hazırladım. Canlı yemi hem biraz daha canlandırmak, hemde büyük balık avına başlayacağım meraya götürebilmek için 250 gr bir kurşun ağırlık ile çektim.
Av yapacağım merada uygun pozisyona gelince balığı kontrol edip derin suya bıraktım. Balık kurşun ağırlıktan daha hızlı derine dalmaya başladı. Dibe inince slow jig uygulamasında olduğu gibi, yavaş hareketlerle yukarı çekip bir kaç kere bıraktım. Pek bir hareket olmayınca merada 50 m kadar yer değişikliği yaptım. Balığı tekrar dibe indirmeye başladım. Daha dibe inmeden büyük balık kalomayı boşaltmaya başlamıştı. Hemen motoru çalıştırıp derin suya yol almaya başladım. Böylece taşlık bölgeden uzaklaştım. Böylece oltanın dibe takılma riskini ortadan kaldırmış oldum.
Balıkla mücadelem 10 dakika kadar sürdü. Oltada fazla kurşun ağırlık olmadığı için balığın mücadele çabasını daha iyi hissedebiliyordum. Güzel bir mücadele sonucu balığı tekneye aldım. Balık hala çok diriydi.
Ölü Yemle Dip Sarkıtma Denemesi
Canlı yemle yapılan balık avının daha avantajlı olduğu herkesin malumudur. Bir de aynı yöntemi ölü yemle denemeye karar verdim. Bu yöntemin nasıl çalışacağını daha çok merak ediyordum.
Ölü yemin ağız kısmına tekli kanca, kuyruk kısmına bir üçlü kanca takıp tekli kancaya bağladım. Aynı meraya tekrar yanaşıp oltayı dibe saldım. Dibe inince yavaş hareketlerle ilk çekme denememde balık oltaya yapıştı. Ölü yemle, canlı yemle olduğundan daha hızlı büyük balık avı yaptım. Muhtemelen balıklar meraya yeni girmişlerdi. Sabahın ilk saatleri olması dolayısı ile aç olmalıydılar. Ölü yemle bu kadar hızlı av yapmayı hiç beklemiyordum. Bu durum beni çok sevindirdi.
Diğer balıkta yaptığım gibi, motoru çalıştırıp tekneyi açık suya aldım. Bu balık ilk balıktan daha güçlü mücadele ediyordu. Muhtemelen hem daha büyük bir balıktı, hem de daha dinçti. Oldukça sıkı mücadele oldu. Bu kadar kısa zamanda canlı ve ölü yemle büyük balık avı yapmak çok ilham vericiydi. Özellikle ölü yemle bu işi başarabilmek çok güzeldi.
Balığı tekneye alınca kancayı çıkarıp balığı geri saldım. Zaten ben alacağımı almıştım. Bu balığa ihtiyacım yoktu. Ayrıca kısa zamanda iki balık avı yapmanın keyfi de cabasıydı. Oltaları toplayıp evin yolunu tuttum.
Büyük Bırakma Videosu: https://youtu.be/h1GR9bB7mr4