Büyük Balığın Olgunlaştıran Yapısı Balığı Çoğaltır :
Bir insanın gözü doymazsa av yapmaya devam eder. Büyük balık avında bir balık insanın gözünü doyurmak için yeterli olur. Gözü doyan insan avladığı balığın da bir can taşıdığını fark eder. Böyle olunca avladığı balığa ihtiyacı yoksa veya istediği balık o değilse geri salar. Sadece ihtiyacı olan balığın avını yapmaya çabalar. İhtiyacı olan balığı alır. Yoksa “oltama takıldı bunu da alayım” demez. Bu aşamaya gelmiş bir avcı için hedeften ayrılmak pek mümkün olmaz. O sadece almayı düşündüğü balığın peşinde olur. Yada avını sportif balıkçılık kapsamında yapar.
Doyumsuz İnsan Oltaya Ne Takılırsa Alma Heveslisidir
Balık avında doygunluğa ulaşmanın tek yolu büyük balık avıdır. Ufak balık avı turunda teknede 50 – 100 Kg küçük balık avı yapılsa, vakit varsa herkes ava devam etmek ister. Bu tür bir avda insanların gözü pek doymaz. Bunun en önemli sebebi balığın et olarak algılanmasıdır. Büyük balık avında avın mücadelesi, büyüklüğü, herkese yetecek kadar ete sahip olması insanların gözünü doyurur.
Büyük Balığın Mücadele Gücü
Balığın mücadele gücü avcısının hiç beklemediği boyutlardadır. Bu tür mücadeleye alışık olmayan birisi için büyük balığı çekmek çok yorucu olacaktır. Bir insanın gözünün doymasına sebep olan en önemli etkenlerden birisi yorulmaktır. Bir işi yaparken yorulan insan o işi yapmaya doyar. O işi yapmaktan ne kara keyif alırsa alsın, o işe doyar.
Bazen büyük balığın takıldığı olta büyük balık avına uygun olmayabilir. Yani avcı aslında ufak balık için olta çekiyor olabilir. Böyle bir oltaya takılan balıkla mücadele çok daha zordur. En ufak zorlamada balık takımı koparıp kendini kurtarır. Bu yüzden çok dikkatli mücadele etmek gerekir. Böyle bir avı sonuçlandıran avcı için pek çok artık eskisi gibi olmayacaktır. O artık geri dönüşü olmaz şekilde büyük balık avcısı olur. Artık ufak balıkla ilgilenemez.
Büyük Balığın Tahmin Edilemez Büyüklüğü
Bir şeyin büyüklüğünü ancak o na çok yakınsak algılayabiliriz. Biraz uzaktan gözüken bir şey bile bize olduğundan küçük gözükür. Özellikle denizde bu algı çok daha belirgindir. Denizde her şey olduğundan yakın ve küçük algılanır. Bu durum bazen çok ciddi yanılgılara sebep olur. Oysa aynı şeyi yakından gördüğümüzde ne kadar büyük olduğunu fark ederiz. Bu durum her zaman insanı çok şaşırtır. Büyük balık avında da böyle şaşkınlık yaratan bir durumu vardır. Herkes 15 Kg bir balığın ne kadar büyük olduğunu bildiklerini söylerler. Ama 15 Kg balığı ellerine aldıklarında şaşkınlıktan ne yapacaklarını şaşırırlar. Bu özelliği dolayısıyla büyüklük de insanın gözünü doyuran etkenlerdendir.
Herkese Yetecek Kadar Ete Sahip Olması
Bir tane 15 Kg balık 45 kişinin karnını doyurabilir. Genellikle bir kişi ortalama olarak 300 gr balık yiyebilir. Bir balık avı, 45 kişinin karnını doyurma potansiyeli ile herkesin önce gözünü, sonra karnını doyurur.
Avcının öncelikle gözü doyarsa avına son verir. Mesele avda mücadele edip yorularak tatmin olmaktır. Büyük balık bunu sağlar. Balığın büyüklüğü insanı en fazla etkileyen unsurdur. Hemen insan “bu balık bu hale kaç senede gelmiştir” sorusunu sorar. Bu an itibariyle onun için büyük balık can taşıyan çok değerli bir canlıdır. Bu düşünceyi artık onun aklından hiçbir şey silemez. Balığı eline alan avcı bu balığın kaç kişiyi doyurabileceğinin hayalini kurmaya başlamıştır. Yorulduğu, yeterince balık avına doyduğu için biran evvel avını sevdiklerine gösterme telaşına düşer. Artık onun avla ilişkisi kalmaz. Biran evvel evine dönmek ister.
Büyük Balık Avı Tekrarlandıkça Doygunluk Artar
Avcının ilk büyük balık avını sevdikleriyle paylaşması, bir masada beraberce yemeleri kadar güzel bir anı yoktur. Böyle bir anı ömür boyu unutulmaz. Bir unutulmaz anı da, balığı geri saldığı avdır. Büyük balık avı bir süre sonra mücadele keyfi için yapılmaya başlanır. Bu aşamadan sonra her avcı almayacağı balığı çoğalması için geri bırakır.
Büyük Balık Avının Balıkçılık Kültürümüze Etkisi
Artık onun için av yapmış olmanın keyfi bile yeterli olur. Balığı geri salma moduna giren avcılarla balığın çoğalması mümkün olur. Balık avı kültürümüzü bu aşamaya taşımamız biz avcılar için zorunluluktur. Ancak bu sayede sürdürülebilir avcılıktan ve balık bolluğundan bahsedebiliriz.
Yumurtalı Büyük Balığı Geri Salma Visedosu: https://youtu.be/h1GR9bB7mr4