Antalya Adrasanda Dip Sırtısıyla Sinarit Avı :
Bu sezonun ilk Sinarit avını yapmak kısmet oldu. Bugün balık avı turu yoktu. Hava da biraz sertti. Bu yüzden balık avına çıkmayacaktım. Ama sabahın ilk ışıkları ile kendimi yine deniz kenarında buldum. Nedense oldum olası sert havalarda denizde olmayı sevmişimdir. Bugün de yalnız başıma denize çıktım. Amacım Adrasan Koyunda gidebildiğim yere kadar gidip büyük balık avı yapmaktı.
Denize açılınca Pırasalı Ada istikametine doğru gitmeye karar verdim. Zaten havanın sert olduğu günlerde en doğru seçim Pırasalı Ada istikametidir. Koy içinde bir tane yemlik balık avı yapınca oyalanmadan adanın yolunu tuttum. Adaya yaklaştığımda iki oltanın da kaloması akmaya başladı. Önce misinasını kısa saldığım oltayı çektim. Sonra diğerini elime aldığımda diğer yem balığının kurtulduğunu fark ettim. Sonra Çoban Limanına kadar yem arayışına devam ettim. Çoban Limanının çıkışında büyük balık avı için Akya Oltasını hazırladım.
Büyük Balık Avı Başladı
Akya Oltasını 60 – 90 m arası derinlikten çekerek Adaya doğru yaklaştım. Adanın açık kısmından geçerek Adrasan Koyuna doğru yol aldım. Bu esnada dalga yüksekliği 2 m civarını buluyordu. Koya doğru girdikçe dalganın etkisi azaldı. Yarasalı Mağara önünde oltayı toplayıp Tuzla Adalarına kadar hızlıca yol aldım. Tuzla Adalarının açığında tekrar büyük balık için olta çekmeye devam ettim.
Oltaya Takılan Sinarit Olabilir mi
Uzun zamandır aklımızda Sinarit Avı vardı. Kimle bir araya gelsek Sinarit avından konu açılıyordu. Kimisi “artık Sinarit kalmadı” diyordu. Ne zaman bu sözü duysam “bu doğru değil” der gibi oltama Sinarit takılır. Bugünde öyle oldu. Bir anda kaloma hızla akmaya başladı. İlk anda kalomanın akış şiddetinden “Akya geldi” diye sevindim. Ama mücadele her geçen an zayıflayınca aklıma Sinarit olma olasılığı geldi. Zaten insanların Sinarite dair umutları azalınca benim oltama takılma zamanı gelmiş demektir. İşte, tamda öyle oldu. Bir anda Sinarit suda belirdiğinde çok sevindim.
Olta ve Zıpkın Avlarımda Hedef Balık Sinarittir
Oltayı yavaşça çekerek bu anın tadını çıkarmaya çalıştım. Tekneye alırken de hiç acele etmedim. Sinaritin o çılgınca yaptığı son mücadelesini seyretmek, dalıp gitmek istediğinde ona yol vermek ve hiç incitmeden tekneye almak çok güzeldi. Bu mücadele anını yaşamak bile çok keyifliydi. Açıkçası bu anı özlemiştim. Tam anlamıyla keyfini çıkardım. Balığın o an oltadan kurtulup kaçması umurumda bile değildi. Umurumda olan tek şey Sinaritin mücadelesi seyretmekti. Kaçabilse üzülür müydüm? Kesinlikle üzülmez, aksine sevinirdim. Çünkü Sinariti görmek bile tek başına çok kıymetliydi. Sinariti tekneye almak ve akşama soframızı süsleyecek olması benim için ekstra bir ödüldü. Ama en büyük ödül Sinariti dünya gözüyle görmekti.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/FGh3J1Uplh0
Sinarit avlamak için ne tür yemleri kullanmak daha uygun olur?
Sinarit için Kalamar en güzel yem balığıdır. Kalamar yoksa kefal, çingene Palamutu, Uskumru, Kolyoz ve ufak Zargana kullanılabilir.
Müthiş… Neredeyse denizlerde “balık bitti” derken her gün devasa balıklar yakalamanız, hele birde üstüne Sinarit… Ustaya saygılar. Tebrikler.
Teşekkürler. Ustalıktan ziyade kısmet diyelim. Ufak balıkları geri saldıkça büyükler oltalarımızın peşinden ayrılmıyor. Arada oltalara dip yaptırınca da Sinarit geliyor.