Balık Avı Teknikleri :
- Canlı Yemle Balık Avı Tekniği – Suni Yemle Balık Avı Tekniği
Canlı Yemle Balık Avı Tekniği
Canlı yem yakalamak için yüzey rapalasıyla yüzey sırtısı çekilir. Yüzey sırtısında Palamut, Yazılı Orkinos ve Tombik yakalanır. İpek floş çekilerek Zargana. Kalamar rapalası çekilerek Kamlar ve Sübye yakalanabilir. Yakalanan yem balıkları hangi büyük balık yakalanacaksa o balığa uygun takım yapılarak, yüzey sırtısı veya dip sırtısı çekilerek büyük balık avı yapılır.
– Canlı yemle yüzey sırtısı: Canlı yemle yüzey sırtısı yaparken ağırlık kullanmadan sırtı yapılabilir. Böylece canlı yemin daha rahat hareket etmesi sağlanmış olur. Bu çoğu zaman avantaj teşkil edebilir. Bazı zamanlarda yemi biraz daldırarak çekmek istenebilir. Bu durumlarda yemi biraz batıracak kadar kurşun ağırlık yada daldırıcı aparat kullanılır. Her iki durumda da takım suya kontrollü bir şekilde bırakıldıktan sonra, ip misina genellikle, 50 – 100 m civarı salınır. Bu takımlar 3 – 7 mil arası hızlarla çekilir. Canlı yemle yüzey sırtısı yaparak, daha çok gezici balıkların avı yapılabilir. Bunların başlıcaları: Akya, Sinarit, Lagos, Barakuda, Wahoo, Lambuka, Orkinos, Kılıç Balığı yakalanır. Zaman zaman Sinarit ve Lagos da gelebilir. Balık avı her zaman sürprizlere açıktır.
– Canlı yemle dip sırtısı: Canlı yemle dip sırtısı yaparken yemi indirmeyi planladığımız derinliğe göre, kurşun ağırlık ve/veya daldırıcı aparat kullanmak gerekir. Daldırıcı aparatla birlikte, ortası delikli ağırlık kurşunlarından kullanılabilir. Bu kombinasyon, takımın fazla ağırlık kullanmadan daha derine dalmasını sağlar. Daha derine takım indirmek için ağırlık kurşunlarıyla yapılan ağırlık öbekleri 2 – 3 kulaç aralıklarla dizilerek de kullanılabilir.
Takım kontrollü bir şekilde salındıktan sonra, ip misina 50 -100 m salınır. Kurşun ağırlığın fazla olduğu takımları, kademeli olarak salmak gerekir. Bu şekilde, takılar kontrollü bırakılmış olur. Kontrol etmeden hızla salarsak, ağırlıklar yemden hızlı düşeceğinden, yem balığımız ip misinaya sarılarak av yapamaz hale gelir.
Canlı yem çektiğimiz takımları 2 – 4 mil arası hızla çekmek gerekir. Derinliğin temel belirleyicisi teknenin hızıdır. Çok fazla ağırlık takımın kontrolünü zorlaştırır. Daha az ağırlık kullanıp, zaman zaman tekneyi boşa alınarak takım daldırılabilir. Dalan takımı fasılalarla hızlanarak çekmek, yemin dipten hızlanarak yukarı çıkmasını sağlar ve ekstra aksiyon verir. Bu hareketlenme büyük balıklar için cezp edici bir unsurdur. Bunu kullanmanızı tavsiye ederim. Balığın bol olduğu, ama oltaya atlamakta nazlandığı ortamlarda çok işe yarar. Canlı yemle dip sırtısı yaparak, genellikle dipte avlanmayı tercih eden balıkların avları yapılır. Bunların başlıcaları: Akya, Sinarit, Lagos, Orfoz, Fangri, Trança, Barakuda, Lambuka, Wahoo dur.
Balık Avı Teknikleri
Suni Yemlerle Balık Avı Tekniği
1) Rapalayla Balık Avı Tekniği
2) Jigging Yöntemiyle Balık Avı Tekniği
1) Rapalayla Balık avı
– Rapala ile yüzey sırtısı: Yüzey ve dip rapalaları hem yüzey sırtısında, hem de dip sırtısında kullanılabilir. Az bir ağırlıkla yüzey sırtısı çekilebilir. Dip rapalası ile yüzey sırtısı yaparken ağırlık kullanılmayabilir. Yüzey sırtısı çekerken, 4 – 7 mil sürat yapmak uygun olacaktır.
Yüzey veya dip rapalasıyla avlanırken, gezici balıkların avı yapılabilir. Bu balıklar: Akya, Yazılı Orkinos, Tombik ve benzerlerinin 5 – 20 Kg büyük boyları, Orkinos Balıklarının diğer bireyleri, Lambuka, Wahoo, Barakuda yakalanır. Nadiren, Sinarit ve Lagos avı da yapılır.
– Rapala ile dip sırtısı: Yüzey ve dip rapalası ile dip sırtısı yapılabilir. Rapala ile dip sırtısı yapmak için, kurşun ağırlıklar ve/veya daldırıcı aparatlar kullanmak gerekir. Daldırıcı aparatlara kurşun ağırlık ilavesi yapılabilir. Bu şekilde, takımı fazla ağırlaştırmadan daha derine dalmak mümkün olabilir. Takımların dalmasını sağlayan temel belirleyici, tekne hızıdır.
Bu takımlar dibe çok yakın çekilmesi gereken takımlar olduğundan, dibe takılma ihtimalleri çok yüksektir. Dip takımları çektiğimiz yerlerde, dip yapısını çok iyi biliyor olmamız gerekir. Eğer, dip sırtısı yapacağınız yerleri bilmiyorsanız, mutlaka balık bulucu kullanın. Balık bulucu ile çevredeki yükseltileri öğrendikten sonra, balık bulucunun yardımını kullanarak olta çekmeye başlayın. Bölgeyi öğrendikten sonra, balık bulucuya gerek yoktur.
Balık Avı Teknikleri
2) Jigging Yöntemiyle Balık Avı: Jigging dikey sırtı yöntemidir. Jig suya bırakıldığında, serbest düşmesi sağlanır. Jig, formuna bağlı olarak değişik hareketler yaparak düşerken, orta suda dolaşan balıklar için cazibe yaratır. Bazen balıklar, jig serbest düşerken jig’e atlayabilir. Serbest düşmeye bırakılan jig balık vurmadan dibe ulaşırsa, hemen 1 m dipten yükseltilip sarsak hareketlerle yaralı balık imajı verilerek 10 – 20 m kadar dipten kaldırılır ve tekrar dibe bırakılır. Genellikle akıntı, rüzgar ve/veya dalgalar tekneyi sürüklediğinden, jig her seferinde farklı bir noktaya inerek, balık avı yapma ihtimalimizi arttırır. Hafif sürüklenmeler büyük bir avantajken, hızlı sürüklenmek jigging avını çekilmez hale getirebilir. Bazen, birbirine ters hareket eden akıntı, rüzgar ve dalga üçlüsü oltaların uçurtma olmasını engelleyerek, kötü havalarda bile jigging yapılmasına imkan sağlar.
Genellikle balıklar, jig dibe ilk bırakıldığında atlar. Eğer bir yerde sabit şekilde jigging yapıyorsak, ilk bir kaç bırakışda jig’e balık atlamıyorsa, başka jig denemek gerekir. Aynı jig ile defalarca deneme yapmak, çok anlamlı değildir. Sürüklenme durumunda aynı jig ile devam etmekte bir sakınca yoktur. Yinede, belli süre iş yapmayan jig’ler, değiştirilmelidir. Jigging yönteminde; değişik jig çeşitleri ve teknikleriyle, her türlü balık avı yapılabilmektedir.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/oZlb1MwdQac