Balık Avı Videoları – Rapala ile Sinarit Avı :
Sinarit Avında Rapala Ne Zaman Kullanılır
Rapala ile balık avı yaparken genellikle, dip rapalası kullanırız. Bahar aylarında, suların 17 – 23 derece olduğu zamanlarda, Lagos ve Sinarit’i daha sığ sularda avlamak mümkündür. Bu ısı değerlerinin dışında, daha derin sulara çekilir ya da göç ederler. Bu dönemlerde, rapala ile dip sırtısı yaparak balık avı zordur. Bu balıklar derin suya çekildiğinde, jigging yöntemi ile avlanılabilir.
Rapala ile dip sırtısı takımının hazırlanması
9 – 11 cm dip rapalası; 0,70 mm, 40 Kg çekeri olan, 7 – 10 kulaç beden misinasıyla, rapala düğümü yapılarak bağlanır. Bedenin diğer ucuna daldırıcı aparat ve/veya kurşun ağırlıklar bağlanır. Takımın sonu büyük bir fırdöndü ile sonlanır. Takım, çıkrık makine üzerinde sarılı olan 0,40 -0,60 mm ip misina ucuna bağlanmış fırdöndülü klipse geçirilir.
Rapala ile dip sırtısında takım nasıl bırakılır
Tekne düşük hızla hareket ederken, önce rapala kontrol edilerek denize bırakılır. Rapala dalmaya çalışırken, kontrollü bir şekilde önce beden ve takım, sonra çıkrık makineden ip misinası salınmaya başlar. Ne kadar saldığımızı, çıkrık makinenin misina kılavuzunu takip edilerek kontrol ederiz. Misina kılavuzunun gidip gelişine, bir tur denir. Her makinenin bir gidip gelişinde ne kadar misina saldığını önceden tespit edersek, hesap yapmak kolay olur. Bizim kullandığımız çıkrık makineler bir turda 7 metre misina salar. 10 tur bırakırsak, 70 m misina salmış oluruz.
Rapala ile dip sırtısı nasıl yapılır
Takımı saldıktan sonra yapılması gereken teknenin hızını, takımın suya olan açısını kontrol ederek, yavaşlatarak veya hızlandırarak ayarlamaktır. Açı küçüldüğünde yavaşlayıp, takımın kurşun ağırlıkların etkisi ile dalması sağlanır. Çok daldığında veya yükseltiye yaklaşırken, hızlanarak takım yükseltilir. 3 – 4 mil hızda takımların genel seyir derinliği 10 – 15 m dir. Daha derine indirmekte temel belirleyici, tekne hızıdır. Fazla ağırlık ve aşırı uzun misina salmak, takımın kontrolünü zorlaştırır. Uzun misina ile köşeleri dönmek, ağır kurşunla yükseltileri aşmak zordur. Ayrıca, takımın hassasiyeti azaldığından, balık vuruşlarını hissetmekte zorlaşır.
Rapala ile Sinarit ve Lagos avı
İki gün önce, Atilla ile çıktığımız balık avından, dip rapalası kullandığımız dip oltaları ile 2 ve 3 Kg iki Sinarit, 4 Kg bir Lagos avı ile dönmüştük. Bu avdan sonraki gün, Mustafa Abi ile Atilla balık avına çıktılar. Beni de çağırdılar ama, bu gruba bende katıldığımda Mustafa Abi, “üç kişi olta atmayalım” diyerek, olta atmadığı için, Mustafa Abi de olta atsın diye, ben gitmedim. Onlar bu avdan, 3 ve 4 Kg üç adet Sinarit, 4Kg iki adet Lagos ile döndüler.
Balık Avı Videoları – Rapala ile Sinarit Avı
Bugün Mustafa Abi ile Atilla, dünden hızlarını alamamış olmalılar ki, yine balığa çıktı. Bizde onlara nispet, aile saadeti yapıp, Gönül ile çıktım. Gönül’ü zaman zaman deniz tuttuğu için, nadiren Gönülle balık avına çıkabiliyoruz. Bugün de hava çok güzeldi. Gönül’ü deniz hiç tutmadı.
Balık avına Adrasan Fenerinin açığında, dip rapalası ile dip sırtısı yaparak başladık. Küçük Kelleci Burnuna kadar bir hareket olmadı. Zaman sohbet ederek geçti. Küçük Kelleci Burnunu geçtiğimiz de, benim kaloma boşalmaya başladı. Oltayı kontrol ettiğimde, 2 Kg civarı ufak bir balık olduğunu anlayarak, tekneyi durdurmadan balığı çekmeye başladım. Ben balığı çekerken, Gönül’ün kaloma şiddetle boşalmaya başladı. Tekneyi açığa alıp ikimiz de oltaları çekmeye başladık. Bende, 1,5 Kg Lagos, Gönül’de 5 Kg Sinarit vardı. Sinariti alıp, Lagosu, Tut Bırak Yöntemine uygun olarak geri bıraktık.
Oltalar suda, Beş Adalara doğru yol almaya başladık. Yolda oltalarımıza oldukça büyük balıklar atladı. Bu balıklarla mücadele ederken, iki tane olta kopardık. Beş Adalara geçerken, Gönül’ün kaloma yine şiddetle boşalmaya başladı. Tekneyi durdurup, oltaları çekmeye başladık. 15 dakikalık mücadele sonrası teknede, 4 Kg Lagos vardı. Beş Adalarda Mustafa Abilerle karşılaştık. Atilla, bizim Sinarit ve Lagos avı videosunu çekti.
menderes kardeşim eline sağlık çok güzel balıklar yakalamışsın tebrik ederiz fakat bu anlattıklarını bir krokisini çizersen kaç kg ağırlık kullanacağı rapalanın markası ve modeli nedir bu konuda bana mail atarsan sevinirim bende dip konusunda 300-600 mt re derinlikte kocagöz ve bazende siçoz yakalıyoruz pazar günleri balığa çıkıyorum tekne safter yarım kamara 5 mt 50 hp motor karistal fising 2 ad makina 1 ad daıwa seaborg 1000 mg var
Takım yapımında standart kurallar yok maalesef. Bir takım hazırlarken bir çok veriye ihtiyaç var. Takım bulunulan yerin şartlarına, kullanılacak yeme ve avlanacak balığa göre hazırlanır. Av yapılacak yerindeki derinlik, kaç metrede olta çekileceği, akıntı ve dalganın durumu, oltayı çekme hızı vb verileri bana verebilirseniz size tercihe bağlı olta çeşitleri konusunda yardımcı olabilirim. Unutmayın, soru ne kadar net olursa, cevapta o kadar verimli olur.
Büyük balık avında en çok hangi yöntemi kullanıyorsunuz?
Canlı yemle dip sırtısı yöntemini kullanırız. Bu yöntem şöyle işler:
Canlı yemle dip sırtısı yaparken yemi indirmeyi planladığımız derinliğe göre, kurşun ağırlık ve/veya daldırıcı aparat kullanmak gerekir. Daldırıcı aparatla birlikte ortası delikli ağırlık kurşunlardan da kullanılabilir. Bu kombinasyon, takımın fazla ağırlık kullanmadan daha derine dalmasını sağlar. Daha derine takım indirmek için, ağırlık kurşunlarıyla yapılan ağırlık öbekleri, 2 – 3 kulaç aralıklarla dizilerek de kullanılabilir.
Takım kontrollü bir şekilde salındıktan sonra, ip misina 50 -100 m bırakılır. Kurşun ağırlığın fazla olduğu takımları, kademeli olarak salmak gerekir. Bu şekilde, takılar kontrollü bırakılmış olur. Kontrol etmeden hızla salarsak, ağırlıklar yemden hızlı düşeceğinden, yem balığımız ip misinaya sarılarak av yapamaz hale gelir.
Canlı yem çektiğimiz takımları 2 – 4 mil arası hızla çekmek gerekir. Derinliğin temel belirleyicisi, teknenin hızıdır. Çok fazla ağırlık, takımın kontrolünü zorlaştırır. Daha az ağırlık kullanıp, zaman zaman tekneyi boşa alınarak takım daldırılabilir. Dalan takımı ara sıra hızlanarak çekmek, yemin dipten hızlanarak yukarı çıkmasını sağlar. Ekstra aksiyon verir. Bu büyük balıklar için cezp edici bir unsurdur. Bunu yöntemi kullanmanızı tavsiye ederim. Balığın olduğu, ama oltaya atlamakta nazlandığı ortamlarda çok işe yarar.
Canlı yemle dip sırtısı yaparak, genellikle, dipte avlanmayı tercih eden balıkların avları yapılır. Bunların başlıcaları: Akya, Sinarit, Lagos, Orfoz, Fangri, Trança, Barakuda, Lambuka, Wahoo avlanır.