Çiftler Balık Avından Boş Dönmez :
Öğleden sonra turu için saat 16.30 da Adrasan Sahilinde buluşup denize açıldık. Hava son zamanlarda olduğunun aksine sakindi. Yönümüzü Sulu Adaya çevirip yüzey sırtısı çekerek yol almaya başladık.
Adrasan Fenerine geldiğimizde, fenerin yakınından yavaş yolla geçip açığa doğru yöneldik. Genellikle Adrasan Fenerinin açığı bu saatlerde güzel balık yapar. Oltalarda bir hareket olmayınca, Hacivat burnuna doğru devam ettik. Hacivat Burnunda bu saatlerde oynaklar olurdu. Fakat hiç bir oynak görmedik. Sulu Adada yolu boyunca da aynı durum oldu.
Sulu Adaya vardığımızda adanın etrafını, adanın açığını her yeri dolaştık. Etrafta balık oynakları gözükmesine rağmen oltalara hiç balık vurmuyordu. Durum böyle olunca Mehmet ve Şükranın balık avlama modu düşmeye başladı. Balıktan umudu kesmişler, çevrenin, deniz ve havanın güzelliğinin tadını çıkarmaya çalışıyorlardı.
Bir ara “bugün balık avı yapamayacağız galiba” dediler. Bende “balayı çiftleriyle balık avı turundan hiç boş dönmedik” dedim. Özellikle çiftlerin katıldığı hiç bir turdan “boş dönmedik” dedim. Hemen ekledim “bugün balık avı yapmadan kıyıya dönmek yok. Kıyıya dönmek istiyorsanız balık avı yapmak mecburi” dedim. Hep beraber gülüştük.
Modumuzun Yükselmesiyle Balıklar Oltaya Atladı
Bu cümleleri, onları tekrar balık avı moduna çekmek için kurmuştum. Bu söz üzerine biraz kendilerini toparladılar. Tekrara balığı ister hale geldikleri bir anda kaloma hızla boşalmaya başladı. Teknede sevinç ve adrenalin tavan yaptı. Oltaları toplamaya başladık. Biz oltalarımızı toplayıp Mehmet’e yardım etmeye hazır hale geldiğimizde, Mehmet de balığı tekneye iyice yaklaştırmıştı. Biraz sonra teknenin yanına gelen 2 – 3 Kg Yazılı Orkinosu kuyruğundan tutarak tekneye aldık.
İlk balığın avlanmasıyla beraber bizimkilerin balık istekleri tekneye bindikleri andakinin bir kaç katına ulaşmıştı. Artık balık avı yapacaklarına dair hiç tereddütleri kalmamıştı. Bu ruh haliyle oltaları denize bırakıp Adrasan Koyuna doğru olan yolumuza devam ettik. Kısa bir süre sonra yeniden kaloma beklenildiği gibi hızla akmaya başladı. Sevinçle oltaları toplayıp ikinci balığı da tekneye aldık. Dönüş aşamasında gelen balıklar balık avı turunu çok keyifli bir hale getirmişti.
Barakuda Avı Videosu: https://youtu.be/F3jep-vxH_Y
Merhaba takım bilgisi yok mudur? Neler kullanıldı? Nelere dikkat edildi?
Bu avda yüzey sırtısı yaptık. Yüzey sırtısı takımı en uçta 7 cm rapala, 4 – 5 kulaç 0,40 – 50 mm beden misinası, fırdöndü, 0,70 mm – 30 – 40 cm ara misina üzerine ortası delikli 50 – 75 gr kurşun ağırlık ve fırdöndü ile son bulur. Palamut avında iki takım salarız. Birini tekneden 60 – 70 m uzağa, diğerini 45 – 50 m uzağa bırakırız. Bu şekilde oltalar takılmadan çekilebilir.
Bu takımlarda kurşun ağırlık kullanmamızın sebebi; balık derinde olması durumunda tekneyi yavaşlatarak derinlere bakma opsiyonunu kullanmaktır. Hatta olta çabuk derinleşsin diye motoru boşa aldığımız da olur. Takım yeterince dip yaptığında yeniden yol verilir. İlk aşamada tekne yavaş yolla gider. Sonra Palamut hızına yükseltilir. Değişik hızların denenmesi, oltanın arada bir ufak ufak sallanması balık avı verimliliğini arttırıcıdır.