Nasıl Balığın Gelmesi Kısmetse Kurtulması da Kısmettir :
Akya Avı Videosu
İki gündür avdaydık. Bir gün önce bir Akya kaçırdık. Akya’yı çekerken ip bir taraflara takılınca kopmuştu. O yüzden bu avda çok dikkatli olmak gerekiyordu. Büyük balıklar sanki yukarıdakilerin hatasını bekler gibidir. En ufak hatanızda başınıza gelmedik şey kalmaz. Özellikle, oltada boşluk verilmemesi gerekiyor. Bir şeylerle uğraşırken, kısa bir an bir şeye takılmışken, birisi bir şey sormuş veya istemişken, kısa bir boşluk anında olta biraz gevşemeye görsün. Balık hemen basar. Çoğu zaman daha siz neye uğradığınızı anlamadan alır başını gider. Bu durumda hep “ne oldu” sorusu sorulur. O an da tekneyi bir sessizlik kaplar. Hüzün herkesi sarar. Balık,sesiz maviliklere doğru süzülür. O artık özgür ve deneyimli bir bireydir.
Bir gün önceki kaçırdığımız balıktan sonra daha bilenmiş bir şekilde, sabah erkenden buluşup denize açıldık. Balık avı turu Palamut için yüzey rapalasıyla sırtı çekerek başladı. Önce yem yapmak için Palamutları avladık. 6 – 8 Palamut yem için yeterli sayıdır. Bazen 3 – 4 Palamut’a bile razı oluruz. Balon Balıkları olmasa 3 – 4 Palamut daha ideal. Balon Balıklarını hesaba katınca 6 – 8 daha uygun oluyor.
Sulu Ada’da Palamutları yem yapıp yemli dip oltalarımızı denize bıraktık. Sulu Ada’da bir buçuk saat kadar dolaştık. Bu sürede Akya vurmayınca Hacivat Burnuna doğru gidip oralara bakmaya karar verdik. Hacivat Burnuna varınca oltaları denize bırakıp, Adrasan’a doğru dönüş yoluna girdik. 400 m kadar ilerlemiştik ki, olta hızla gerildi. Kaloma olanca hızıyla boşalmaya başladı. Akya oltadaydı. Yine olmuştu. Bu sefer sakin sakin hata yapmadan oltayı çekiyorduk. Yarım saatlik bir uğraştan sonra balık teknenin altında gözüktü. Hemen yukarı çekip Akya’yı tekneye aldık. Alper ve Arda, ilk Akya avlarını yapmıştı. Dün kaçırdığımız Akya artık kabus olmaktan çıkmıştı. Artık herkes rahat rahat Akya’nın keyfini çıkarabilirdi.
Akya avı büyüklüğüyle balık avı tutkunlarının rüyalarını süsleyen önemli bir avdır.