Oltaya Dip Yaptırdığım Merada Akya Oltamdaydı :

Balık avı turu olmadığı günlerde değişik teknikleri deneme fırsatım olur. Bir tekniğin balık avı turunda uygulamaya alınması için başarısından emin olmak gerekir. Bu yüzden bazı teknikleri değişik şartlarda denemek ve başarılı olduğunu görmek isterim. Bazı teknikler her şartta uygulanabilirken, bazıları özel şartlar ister. Bu durumda hangi tekniğin hangi şartlarda uygulanabilir olduğunun iyice tespit etmek için denemeler yapmak gerekir. Ancak bu denemeler sonucunda belli olgunluğa ulaşan teknikleri tur programına dahil ederim. Olgunlaşmamış teknikler deneme sürecinde kalmaya devam eder. İşte bu teknikleri boş kaldığım günlerde uygulamaya çalışırım. Benim için en keyifli zamanlar bu tekniklerin başarılı olduğunu gördüğüm turlardır.

Oltaya Dip Yaptırma Sorunları
Oltaya dip yaptırabilmek için öncelikle meranın dip yapısını bilmek gerekir. Meranın dip yapısını öğrenmek için ya bir sonarla bakmak gerekir, ya da bir çok defa oltanın takılmasına aldırış etmeden dip yapıyı öğrenmeye çalışmak gerekir. 50 – 100 m ve daha derin meralara dalarak bakma şansı yoktur. Ama 50 m kadar olan meralara dalarak bakılabilir. Belki teknolojiden yararlanıp kamera indirip bakılabilir. Derinlik haritaları da merayı analiz etmek için kullanılabilir. Aslında elde olan imkanların hepsi kullanılarak merayı incelemekte fayda vardır.
Olta dibe indirildiğinde en büyük sorun takılma problemidir. Derinliğin ve dipteki yükseltilerin yerlerini öğrendikten sonra takılma sorunlarını halletmek kolaydır. Sonraki en büyük problem ise Balon Balıklarıdır. Dip takımını dibe indirmek için tekne hızını düşürmek gerekir. Tekne hızı düşürüldüğünde Balon Balıklarına yeme müdahale etmek için fırsat doğar. Bu sorunla mücadele edebilmek için yem balığı sayısının fazla olması gerekir. Yoksa büyük balık avı yapmaya fırsat bulamadan yemler biter. Yemler bitince yemli takımla büyük balık avı yapma imkanı da kalmaz. Diğer sorunlar çok fazla istatistik oluşturacak problem olmadığı için değinmeyeceğim.

Büyük Balığın Olduğu Merada Dip Yaptırarak Avlanmak
Merada büyük balık varsa Balon Balıkları yeme müdahale etme ihtimali pek kalmaz. Balon Balıkları kendilerinden büyük olan balıkların olduğu meralardan ya uzak dururlar, ya da zeminde çok hareket etmeden dururlar. Ama büyük balık dip zeminde de av yapacaksa Balon Balıkları merayı hemen terk etmek zorunda kalırlar. Böyle durumlarda o merada büyük balık avı yapmak kolaylaşır. Özellikle çok büyük balıkların dolaştığı meralarda Balon Balığı hareketliliği hiç gözükmez. Hatta periyodik olarak büyük balık hareketliliği gözlenen meralarda Balon Balığına rastlamak pek mümkün olmaz. İşte büyük balık avı yapmak için bu tür meraları tercih etmek doğru olacaktır.

Akya Oltasına Dip Yaptırdım
Oltayı derinliğe uygun şekilde saldıktan sonra motoru boşa alıp takımın dibe süzülerek inmesini bekledim. Bulunduğum yerdeki derinlik 70 m civarındaydı. Bende oltayı 90 – 100 m civarı saldım. Takımın kontrollü inmesini sağlamak için arda bir kısa mesafe motora yol verdim. Bu şekilde olta sürekli gergin vaziyette kaldığı için kontrol edebiliyordum. Bu sayede yeme en ufak müdahaleyi hissedebilir durumdaydım. Dibe dokunduğu anda motora yol verdim. Takım daha zeminden 10 m yükselmeden Akya kalomayı boşaltmaya başladı.

Yemin aşağı yukarı hareketleri, ani hızlanmaları büyük balıkta yemin canlı olduğu hissini yarattığını düşünmekteyim. Balığın bu şekilde düzensiz hareketleri büyük balığı tahrik ederek yeme müdahaleye yöneltmektedir. Yeme müdahale eden büyük balık genellikle kuyruktaki üçlü kanca ile karşılaşmaktadır. Ölü yemle Akya Oltası çektiğimizde kuyruktaki üçlü kanca avı gerçekleştirir. Büyük balık oltaya takıldığında verdiği mücadele esnasında yem balığı parçalanıp düşer. Bu aşamda anüs kısmına taktığımız üçlü kanca serbest kalıp sallanırken balığın ilk temas ettiği yerine girer. Bu şekilde iki üçlü kanca da balığı kavramış olur. Bu şekilde büyük balığın kurtulma şansı pek kalmaz. Tabii çok zorlayıp kancaların geçtiği yerleri yırtıp kancaların yaradan çıkmasını sağlamazsak.
Büyük balık oltaya yakalandıktan sonra tekneyi biraz daha derin ve altı kum olan bir yere almak gerekir. Sonrasında balıkla mücadelenin keyfini çıkarabiliriz. Balık avının en güzel kısmı bu aşamadır. Ne kadar uzun sürerse o kadar keyiflidir.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/VsCpQvIGjmw
Canlı yemi yüzeyde veya dipte çekmek arasında canlı kalmak açısından bir fark oluşuyor mu? Malum Palamut belli bir hızla solungaçlarından su geçişi olmazsa kolayca ölen bir balık.
Bu çok güzel bir soru. Palamutu 20 – 30 m arası derinliklerde 3 – 5 mil arası hızla sırtı çekmek gerekiyor. Özellikleri suyun sıcak olduğu zamanlarda yüzey suyuna yakın ısılarda hızlı çekilmezse kolayca etkisiz hale gelebiliyor. Ama Palamutu 50 -100 m arası derinliklerde çektiğimizde su sıcaklığı nispeten daha düşük olduğundan çok hızlı çekmeye gerek kalmıyor. Soğuk sularda daha düşük hızlarda daha uzun süreler canlı ve aktif durumda kalabiliyor. Böylece derin sularda daha rahat av yapma imkanı olabiliyor.