Güneş Batarken Büyük Balıklar Kıyılara Yönelirler :

Amatör balıkçılarda genel kanaat sabah suyunun daha bereketli olduğu yönündedir. Bunun sebebi sabah balık avına çıkıldığında oltalara hemen balıkların vurmasıdır. Çünkü sabah suyu, sabahın ilk ışıklarıyla başlar. Balık güneşin doğmasıyla beslenmeye başlar. İlerleyen saatlerde balık hareketliliği azalır. Avcılarda balık hareketliliği azaldıkça yorulduklarını fark etmeye başlarlar. Bu durumda ya mola verirler, ya da geri dönüşe geçer.
Akşam suyu ise yine güneşin alçalıp batmaya yaklaştığı dönem öncesi başlar. Güneş alçaldıkça balıkların kıyılara yönelişi hızlanır. Çünkü akşam suyu da sabah suyu gibi balıkların beslenme zamanıdır. Özellikle güneşin batmasından önce 1 saat, güneşin batmasından sonra yarım saat içindeki balık hareketliliği artar.

Akşam Suyunun Bereketsiz Gibi Algılanma Sebebi
Genellikle avcılar sabırsız olur. Akşam suyuna da erkenden çıkmak ister. Sanki sabah suyunda olduğu gibi balıkların onları beklediğini zannederler. Oysa akşam suyu hareketliliği güneşin batmasından 1 saat öncesidir. Balığa erken çıkan avcılar geçen saatlerde oltalara bir şey vurmayınca sabırsızlanmaya başlarlar. Sabırsızlık yılgınlığa ve yorgunluğa sebep olur. Balık vakti yaklaşırken iyice yoruldukları için dönme kararı alırlar. Oysa akşam suyuna erken çıkmak en büyük hatadır. Avcılar boş yere kendilerini yormuş olurlar. Akşam suyuna, meraya gidilecek zamanı da dikkate alarak günün son 1,5 saatini değerlendirecek şekilde çıkmakta fayda vardır. Bu şekilde çıkılan akşam suyunun bereketli geçme ihtimali çok yüksektir.

Akşam Suyuna Erken Çıkılırsa Kesin Av Yapılamaz Mı
Balık avında kesin diye bir şey yoktur. Balık avı rastgeledir. Yani kısmettir. Kısmette varsa rast gelir. Kısmette yoksa elden hiçbir şey gelmez. Eğer meraya öğleden sonrası yeni sürü girmişse aç olacaklarından gayet güzel av yapabilirler. Av yapan balık oltalara da atlar. Ama böyle bir sürü hareketine nadiren denk gelinir. Eğer balık vaktine kadar oyalanıp hoşça vakit geçirilecek bir ortam varsa ne zaman balığa çıkıldığının bir önemi yoktur. Yeter ki balık vaktinin güneş batımına 1 saat kala başlayacağının bilincinde olalım. Neyi kabulleniyorsak ona hazır oluruz. Bu durumda geçen vaktin önemi olmaz.

Akşam Güneş Batarken Akya Kaloma Boşaltıyordu
Saat 16.00 da tura başladık. Adrasan Koyundan Pırasalı Ada istikametine doğru yol aldık. Yol boyunca yem balığı bizi pek üzmedi. Pırasalı Adanın açığından başlayarak büyük balık avına başladık. Birkaç merada yemlere Balon Balıkları musallat oldu. Sabırla yemleri tazeleyip ava devam ettik. Arkadaşlar ile iki turda da Akya avı yapmıştık. Üçüncü turda da Akya avı yapacağımıza inancımız tamdı. Her şeyimiz hazırdı. Bir tek oltaya balığın vurması gerekiyordu. Artık son meraya gelmiştik. Güneş tepelerin ardında batmıştı. Işık azalmaya başlamıştı.
Hep beraber “tam balık vakti, tam yeri ve tam zamanı” diyorduk ki, Akya kaloma boşaltmaya başlamıştı. Önce balığı taşlık bölgeden uzaklaştırmak için açık suya dümen kırdık. Sonra hevesle balıkla mücadelemizi sürdürdük. Nihayet Akya teknenin yanına gelmişti. Işık daha fazla azalmadan fotoğraf ve video işlerini hallettik. Sonra hızla kıyıya doğru yol aldık. Hava kararmadan balığı temizleyip İzmir yoluna gidecek şekilde buzluğa koyduk.
Keyifli, balıklı ve bol sohbetli üç gün çabucak geçmişti. Bu sene de arkadaşlar için verimli bir büyük balık avı turu olmuştu. Kısmet seneye artık.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/tbMlzUpcOLY
Yazın Sinarit avı yapmak istersek en iyi zaman dilimleri ne zamanlardır?
Yazın Sinarit avı için en doğru zamanlar:
– Sabah suyunda güneş doğumundan yarım saat önce, güneş doğduktan 1,5 saat sonrasıdır.
– Akşam Suyunda güneş batmadan önce 1,5 saat, güneş battıktan sonra yarım saattir.
Sinarit sabah suyunda kıyılarda avlanmak, akşam suyunda avlanmak ve geceyi geçirmek için kıyılara yaklaşırlar.