Sonbahar Akya Avlanabilecek En Güzel Zamandır :
Genel anlamda ilkbahar bütün doğada olduğu gibi deniz aleminde de üreme zamanıdır. İlkbaharda yumurtadan çıkan balıklar sonbahara doğru ele avuca gelmiş olur. Bu sebeple sonbahar büyük balıklar için hasat zamanıdır. Her boydaki büyük balıklar beslenmek için kıyılara yanaşırlar. Aynı şekilde göç eden balıkların rotasında ufak balıkların bol olduğu meralar bulunmaktadır. Bu şekilde balıklar kıyılara yöneldiklerinde balık bolluğu yaşanmaya başlar.
Beslenme Çabasındaki Balıklar Oltalara Atlar
Beslenme çılgınlığı içine giren balığın gözü başka bir şey görmez. Bu sayede sahte yemlere daha iyi atlarlar. Bu sayede balık avlamak kolaylaşır. Her boy balık ardından daha büyük balığı kıyılara çeker. Balık boyları ne kadar çok çeşitli olursa beslenme çılgınlığının şiddeti de o kadar fazla olur. Bu durum oltalara daha çok ve daha büyük balıkların atlayacağı anlamına gelir. Yem balığının çokluğu gelen büyük balık sürülerinin de o kadar kalabalık olacağı anlamına gelir.
Hasat Döneminde Büyük Balık Avı Kolaylaşır
Ufak balıklar koyları ve meraları doldurdukça ardından gelen büyük balık sürüleri avın kolaylaşmasını sağlar. Önce yem balığı avını yaparız. Yem balığı avı kolay olduğundan büyük balık avı için daha fazla zaman kalır. Bazen yem balığı ile Akya Oltasını hazırlayıp mavi derinliklere indirdikten çok kısa bir süre sonra büyük balık oltaya atlar. Av o kadar hızlı gerçekleşir ki, katılımcılar neyin nasıl olduğunu anlamaya zaman bulamazlar. Böylesi bir durumda büyük balık kalomayı boşaltırken teknede kısa süreliğine de olsa bir panik havası yaşanır. Katılımcılar bir anda neyi hangi sırayla yapacaklarını anlamadan büyük balıkla mücadeleye başlamak zorunda kalırlar. Onları sakinleştirip doğru hareketleri sırasıyla yapmalarını sağlamak bize düşer.
Büyük balıkla mücadele ilk deneyimlerde zorlu geçer. Deneyim sayısı arttıkça avcı kendini yormadan mücadele etmenin tekniğini öğrenip uygulamaya başlar. Öğrenilen her teknik büyük balık avının hem başarılı sonuçlanmasını, hemde daha keyifli olmasını sağlar. Kendini yormadan keyifle mücadeleyi sürdüren avcı daha pek çok şeyin farkına varır. Böylece daha çok şey öğrenip uygulama yaparak tecrübesini arttırır.
Balık Avı Tecrübesi Arttıkça Yeni Deneyimlerin Arayışı Başlar
Yeni denemeler aynı büyük balığı değişik yöntemlerle avlamak şeklinde olabileceği gibi, başka büyük balıkların avını da yapmak şeklinde olabilir. Her iki durumda bilgi ve tecrübe düzeyinin artmasına sebep olur. Bu sayede daha usta avcılar olmaya başlarız. Ustalaştıkça yenilik arayışı da artar. Bu gelişme sürecinin en doğal sonucudur.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/G5iHgSK6QVQ
Niçin yaz sonlarında daha iyi balık avı yapabiliyoruz da başka zamanlarda o kadar iyi balık olmuyor?
Aslında balık her zaman var. Daha derin sularda av yapıldığı sürece her zaman balık avı yapmak mümkün. Ama yaz sonları balıkların göç faaliyetine başladıkları dönemdir. Bu dönemde büyük balıklar ufak balıklarla beslenmek için kıyılara yönelirler. Büyükler kıyılara yönelirken daha küçük balıkları da kıyılara yönelmeye mecbur bırakırlar. Bu sayede kıyılarda balık miktarı artar. Kıyılarda balık miktarı arttığı için yaz sonlarında balık avlamak da kolaylaşır.
Kıyılarda ufak balık miktarı ne kadar çoksa hemen açığında büyük balık bulunduğunu unutmamak gerekir. Böyle dönemler büyük balık avı için en uygun zamanlardır. Büyük balık kıyılara ne kadar sokulursa avlaması ve mücadele etmesi de o kadar kolaylaşır.