YUZEY SIRTISIYLA DERIN SULARDA BUYUK BALIK AVI

Yüzey Sırtısıyla Derin Sularda Büyük Balık Avı :

YUZEY SIRTISIYLA DERIN SULARDA BUYUK BALIK AVI

Yüzey Sırtısı Nedir Nasıl Çekilir

Rapala veya yem balığının ağırlıksız veya hafif ağırlıklarla 2 – 7 mil arası hızlarla çekildiği bir av yöntemidir. Bu av yönteminde tekne, kano veya benzer şekilde hareket edebilen vasıtalar çekilebilir.

Yüzey sırtısıyla derin suda balık avının rapalayla nasıl yapılabileceğini anlatacağız. Bu anlatımdaki yöntemlerin benzeri canlı yem için de kullanılabilir.

Yüzey Sırtısı Takımının Hazırlığı

İki ufak fırdöndü 0,70 mm misina ile 30 cm olacak şekilde bağlanır. Arlarına ortası delikli 50 – 100 gr kurşun ağırlık takılır. Fırdöndünün bir ucuna 0,40 – 0,50 mm beden misinası 3 – 5 kulaç olacak şekilde bağlanır. Ucuna 7 – 11 cm yüzey veya dip rapalası bağlanır. Bu takım normal olta veya çıkrık makineli olta ile çekilebilir.

YUZEY SIRTISIYLA DERIN SULARDA BUYUK BALIK AVI

Rapalayla Yapılan Yüzey Sırtısı

Orta su balıkları genellikle yüzeye doğru hızlı hamleler yaparak av yaparlar. Sırtı takımı, beslenme veya geçiş halindeki balıkları avlamak için kullanılır. Genellikle rapalaların göğüs kısmının içinde iki tane ufak metal bilye bulunur. Rapala gagasının suyla temasıyla balık gibi yüzer. Rapala, balık gibi hareket ederken bilyeler birbirine çarparak metalik bir ses çıkarır. Balıklar metalik seslere karşı çok hassastır. Merak edip bu sesin kaynağına yönelirler. Sırtı çekerken arada bir kamışı hafifçe sallamakta fayda vardır. Bu hareket balığa yaralı balık havası verir. Av yapan balık için yaralı balık birinci öncelikle avlanması geren besin kaynağıdır.

YUZEY SIRTISIYLA DERIN SULARDA BUYUK BALIK AVI

Yüzey Sırtısıyla Derin Sularda Büyük Balık Avı

Yüzey sırtısı takımı derinliğe bağlı olarak teknenin arkasından kontrollü bir şekilde salınır. Örneğin 60 m derinliği olan bir yerde 60 – 70 salınır. Sonra tekne durdurulup takımın dip yapması beklenir. Çıkrık makinedeki ip misina dik açıya geldiğinde olta yavaşça sarılmaya başlanır. Genellikle bu işlemde büyük balıklar olta tipten 10 – 15 m yükseldiğinde rapalaya atlarlar. Aynı jigging yaparken olduğu gibi, zeminden yükselirken av gerçekleşir. Ama her zaman böyle olacak diye bir kural yoktur. Bazen oltayı salarken, takım serbest düşerken veya yüzeye yaklaştığında av gerçekleşir.

Büyük Balık Oltaya Atladığında İzlenecek Yol Nedir

Kaloma ufak balık için ayarlandığı yerde sabit tutulmalıdır. Hiç bir şartta daha sıkı ayarlanmamalıdır. Daha sıkı ayarlanmaya çalışıldığında balığın kancaları açacağı, misinayı koparacağı kesindir. Bazen balığın kafa vurduğunda oluşan darbe şiddetini helozonik halkalara gelir. Kancalar açılmadan, misina kopmadan helozonik halkalar açılır. Bazen darbe gücü rapalaya gelir ve rapala kırılır. 10 Kg bir Akya kafa vurduğunda 100 Kg üstünde bir güç üretebilir. Bu güce hiç bir şey dayanamaz. Sadece kalomanın gevşek olması ve kamışın elastikliği bu gücü emebilir. Ancak bu şekilde balığın gücü boşa çıkarılarak balıkla uzun süre mücadele edilebilir. Süre uzadıkça balığı yorup alma ihtimali ortaya çıkar. Yoksa en küçük hatada, sabırsızlıkta balık aşırı tepki vererek kendini kurtarır.

Balıkla mücadelede avcı aşırılığa kaçmaz ve sakince mücadele ederse, balıkta hırçınlaşmadan yumuşak bir şekilde direnmeye çalışır. Arada bir uzun kaloma boşaltmasının hiç bir sakıncası yoktur. Hatta balık oltaya takıldığında derin suya doğru tekne en düşük hızında çıkmaya çalışırsa bir süre sonra balık bu gidişe ayak uydurur. Bu yöntem balıkla mücadeleyi çok kolaylaştırır. Bu sayede balığın yorulma süresi kısalır. Balığın büyüklüğüne ve gücüne bağlı olarak tekneyle açığa doğru çekilecek süre uzatılmalıdır. Bu süre ne kadar uzatılırsa balık o kadar çok yorulur.

Büyük Balığı Tekneye Almak

İnce takımlarla yapılan büyük balık avının en zor aşamalarından birisi de balığı tekneye alma aşamasıdır. Bu aşamaya kadar kancalarda bir miktar açılma mutlaka olmuştur. Bazı kancalar açılmış veya kırılmış bile olabilir. Misina bir miktar yıpranmış ve düğümlerin olduğu yerde ciddi güç kayıpları olmuştur. En ufak hatada balık kolayca takımı koparabilir. Bu aşamada balığa direnç gösterme şansı yoktur.

Balık takıma kadar çekildiğinde, takım elle çekilmek zorundadır. İnce misina mücadele esnasında mutlaka gamlanmıştır. Bu gamlı misinayı balık bastığında elin içinde salmak bile çok zordur. Bir yerlere çapariz olduğunda hiç şansımız kalmaz. Balığı bu aşamada çok dikkatli davranmak gerekir. “Dananın kuyruğunu koparmak” sabırlı ve tedbirli olmaya bağlıdır. Bu aşamada en büyük şans teknede balığı alacak tecrübede birisinin olmasıdır. Balığı almada tecrübeli birisi bu sürecin sorunsuz bitmesini sağlayabilir. Yoksa balık iyice yorulana kadar beklemek gerekir.

Yüzey Sırtısıyla Derin Sularda Büyük Balık Avı

Büyük Balığın Yorulduğu Nasıl Anlaşılır

Doğadaki bütün canlılar yorulduklarında saat yelkovanın tersi yönde dönerler. Bu şuur kaybının bir göstergesidir. Ters yönde dönen balığın hareketleri iyice yavaşladığında artık bitmiş demektir. Bu aşamada balığı tekneye almak çok kolaylaşır.

Bu Yöntemle Sinarit ve Barakuda Avı Videosu: https://youtu.be/n1mL_R2eApQ

Bu Yöntemle Mavi Orkinos Avı Videosu: https://dai.ly/x23jgcw

Yüzey Sırtısıyla Derin Sularda Büyük Balık Avı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.