Sulu Ada :
Sulu Ada, Adrasan‘ın çevresindeki adalardan biridir. Adrasan’a uzaklığı 5 – 6 mil kadardır. Adrasan’dan adaya sadece tekle ile gitmek mümkün olup, ana karaya en yakın yerdeki mesafe 1,5 mil kadardır.
Ada ismini üzerinden çıkan tatlı su kaynağından almaktadır. Su rahat içilebilecek lezzettedir. Kaynağının olduğu kuzey tarafı, yaz aylarında günlük tur tekneleri ve balık avı meraklıları tarafından sıkça ziyaret edilir. Su her mevsim debisi düşmeden akar ve çok serindir. Yaz aylarında serinlemek ve buz gibi su içmek isteyenlerin uğrak yeridir.
Adanın güney ve doğu taraflarında çok güzel sahili vardır. Özellikle doğu tarafındaki sahilin beyaz kum ve çakıllı yapısı çok güzel bir hava yaratmaktadır. Beyaz kum ve çakıllardan yansıyan ışıklı ortam çok güzel fotoğraflar çekilmesine vesile olmaktadır. Buranın büyülü ortamı insanı içine çekerek alıp Maldivler’in beyaz kumlu ortamına götürmekte ve oranın havasını yaşatmaktadır. Bir çok insanın Adayı Maldivler ile kıyasladığını çok gördüm.
Orada bulunduğumuz anda gök yüzü adayı kıskanmış olacak ki, bütün güzelliğini sergiliyordu. Adanın büyülü ortamına bir de gök yüzünün olağan üstü güzelliği eklenince tadına doyulmaz bir manzara oluşmuştu. Bu manzara beni o kadar etkilemişti ki, kameraya sarılmadan edemedim. Bu anı fotoğraf ve video ile kayıt altına alıp, kış aylarının stresli ortamında bunalan insanlara rahatlama vesilesi olsun diye yayınlamak istedim.
Sulu Adada Yaşanabilecekler
Arzu eden her kes Adrasan’a gelerek adanın bu olağan üstü ortamında denize girebilir. Bu fırsattı değerlendirip buz gibi suyundan içerek serinleyebilir. Ayrıca dileyen de balık avı turlarına katılarak, Adrasan’da büyük balık avı yapmanın keyfini yaşayabilir.
Adanın Diğer Yüzü:
Adaya uzaktan baktığınızda denize sırt üstü uzanmış bir insanın suyun üstünde kalan yüz hatlarının tamamını görebilirsiniz. Doğu tarafından batıya doğru adayı süzdüğümüzde, önce alın, kocaman bir göz, delikleri belli olan bir burun, kaytan bıyıklı dudak üstü, ufak bir ağız, kalın bir alt dudak ve kocaman bir çene rahatça seçilir. Adadan su çıkmıyor olsaydı, bu haliyle adaya “Yüz Adası” ismi rahatça verilebilirdi.
Adanın Gizli Saklı Yerleri:
Adada bir çok gizli saklı yer vardır. Bu yerler suyun zaman içinde aşındırmasıyla oluşmuş yerlerdir. Macera tutkunlarını değişik duygular içine sürüklerken, yazın sıcaktan bunalanlar için serinleme mekanları da olmaktadır. Bu yerler, egzotik bir havuzda yüzmeyi sevenler için bulunmaz ortamlardır.
Sulu Adanın Kara Kısmı:
Ada genel olarak zeytin ağaçlarıyla kaplı yüzeye sahiptir. Orta kısım yağmur, rüzgar ve dalgaların etkisiyle topraktan arınıp, sadece kaya kısmı kalmış keskin bir görünüme sahiptir. Adada bir kaç keçi yaşamaktadır.
Video Link’i: http://youtu.be/0g1EtVZFT1U
Ada Videosu: https://youtu.be/QpDVtGZmqXs
Merhabalar,
Sulu Ada’da hala kamp yapılıyor mu? Birçok insandan “yasaklandı” diye duydum.
Yerel yöneticilerden ve jandarmadan izin alınarak Sulu Adada kamp yapılabiliyor. Ama günlük tekne turu yapan arkadaşlar “kamp yapanların adayı çok kirlettiğini” söylüyorlar. Bu yüzden kamp olayına çok tepkililer. Yasaklanması konusunda haklı olarak girişimleri olmuştur. Çünkü her gün adadan çok miktarda çöp topladığını söyleyen pek çok tekneci arkadaşın şikayetlerini dinledim. Yoksa kimsenin etrafı kirletmeden kamp yapana, teknecilere sorun çıkartmayana tepkisi olmaz.
Merhabalar Sulu Adada kamp yaptığımızda neler yapma imkanımız olabilir? Sulu adanın hangi sahili kamp için daha uygundur? Sulu Adada su hangi taraftadır? Kolay Ulaşılabilir mi?
Sulu Adada kamp yaparken denize girme, zıpkın hariç dalma, kıyıdan balık avlama, fotoğraf çekmek gibi faaliyetleriniz olabilir. Özellikle ufak beyaz taşlıklı sahili fotoğraf çekimlerinde çok güzel enstantaneler verir.
Sulu Adanın her iki sahili de kamp için uygundur. Genel itibariyle boğar kesimindeki sahil kamp için daha çok tercih edilir.
Su, adanın kuzey tarafında. Deniz seviyesinden 3 – 4 m kadar yukarıda. Kolay ulaşılabilir bir kaynaktır. Boğaz kısmındaki sahilden sağ tarafa kıyıdan yüzerek gidilebilir.
Ben Sulu Adada kamp kurmak istiyorum.
Herhangi bir yiyecek envanterime koyayım mı? Orada yiyecek bulmak mümkün mü? Orada sürüngen vs zehirli hayvanlar mevcut mu? Son olarak orada boğulma riskimiz var mı?
Sulu Adada kamp kurmak için yerel yöneticilere (Muhtar, Jandarma, Sahil Güvenlik Komutanlığı) bildirimde bulunmanız ve izin almanız gerekir. Solu Ada bakir bir yer her türlü ihtiyacınızı yanınıza almanız gerekir. Orada hiç bir şey bulma imkanınız olmaz. Belki, günlük tur teknelerinden içecek tedariki olabilir.
Arada sırada kamp kuranlar oluyor. Onlardan şimdiye kadar bir şikayet gelmediğine göre sorun yok diye düşünüyorum. Ama tedbirli olmakta fayda var.
Boğulma riski her yerde olabilecek bir durumdur. Sulu Adanın diğer yerlere göre ekstra bir durumu yok. Bazı günler aşırı akıntılar olabilir. Bu günlerde dikkatli olmakta fayda vardır.
Kendini ve doğayı sevip, huzur ve sadeliğin bu kadar güzel yaşandığı Adrasan, Olimpos ve Çıralı’da tatil yapmadan tatilin tadı çıkmaz. İyi ki bu doğa doğallığında kalabiliyor.
Kesinlikle size katılıyorum. Bu bölgeyi görüp, burada tatil yapmadan bir insanın doğal bir yaşam içinde huzurlu bir tatil yaptığını söyleyebilmesi pek mümkün değildir.